Za cíl výletu jsem si zvolil místa jež mají v názvu vždy jednu z těchto řek.
Začal jsem ve Veselí nad Lužnicí . Město vzniklo v roce 1943 sloučením dvou samostatných měst: Mezimostí nad Nežárkou a Veselí nad Lužnicí. V poslední době jsem se zaměřil na školní budovy. Jednu pěknou secesní jsem objevil právě v části Mezimostí. Byla postavena v roce 1907. Na Malém náměstí je budova původní radnice a kostel sv.Floriána z roku 1715. Po mostě přes Nežárku z roku 2004 jsem se přesunul do veselské části města. Na náměstí T.G.M. jsem si vyfotil Weisův dům pocházející z přelomu 16. a 17.stol. Od roku 1880 zde sídlila Občanská záložna a od roku 1950 městské muzeum. Vedle stojí stará radnice z roku 1616. Budova nové radnice byla dokončena v roce 1897 a svému účelu sloužila do r. 1942, kdy se úřad po sloučení měst přemístil do Mezimostí do budovy na Malém náměstí. Zpět do nové radnice se vrátil v roce 1991. Také jsem zde našel sokolovnu. Byla postavena v secesním slohu v roce 1904. Svému účelu sloužila do roku 1993 a nyní je v soukromém vlastnictví.
Z Veselí jsem jel do Lomnice nad Lužnicí , kde jsem se zastavil u kamenného mostu přes Zlatou stoku z roku 1841. Na nám.5.května je budova staré radnice ze 17.stol. nyní je zde umístěna knihovna. Na rohu náměstí stojí dům s podivnou věžičkou (pozorovatelnou).
Další místem s názvem řeky byly Novosedly nad Nežárkou . Tady jsem si vyfotil budovu školy z roku 1911 a Starou kovárnu z pol.19.stol.
Ve Stráži nad Nežárkou jsem se chtěl podívat na zámek, ale bylo zavřeno. Tak alespoň foto. Dnešní podoba zámku pochází z roku 1715. Naproti zámku je budova radnice z roku 1876. Nemohl jsem vynechat ani budovu školy jež byla slavnostně vysvěcena 16.9.1906 a hned v pondělí 17.9. bylo zahájeno vyučování.
Dál už byly zastávky u míst bez řek. V Senotíně to bylo nádraží úzkokolejky, kam vlaky zatím ještě nejezdí. V Českém Rudolci jsem udělal zastávku u zámku, kde jsem zjistil, že jeho rekonstrukce zatím moc nepokročila.
V Lidéřovicích jsem se podíval na opevněný kostel sv. Linharta jehož dnešní podoba je z 15.stol.
Poslední zastávkou byla obec Bohušice. I když v názvu žádnou řeku nemá, tak aspoň zde protéká říčka Rokytka. Tady jsem si vyfotil kapli sv.Cyrila a Metoděje.
Škola v Mezimostí - Veselí nad Lužnicí
Senotín - nádraží
Zámek Český Rudolec
Lidéřovice - kostel
Bohušice - kaple
série Šumná města pokračuje Zámek ve Stráži má zajímavou věž, Nová radnice ve Veselí je krásná, ten Český Rudolec je taky pěkný
,Český Rudolec no od doby kdy jsem tam byl naposled to z fota vypadá na pokrok,pravda je to nějakejch 7-8 let.
Pěkné.