renocar_zari

PROFIL MOTORKY

Royal Enfield Meteor 350 (2021)

Aktivní Profil uživatele

• 9
  • 10
  • 9.9

Vloženo: 01.10.2024, Uskutečněno: 21.09.2024, Zhlédnuto: 117x

Za cíl výletu jsem si zvolil místa jež mají v názvu vždy jednu z těchto řek.
Začal jsem ve Veselí nad Lužnicí . Město vzniklo v roce 1943 sloučením dvou samostatných měst: Mezimostí nad Nežárkou a Veselí nad Lužnicí. V poslední době jsem se zaměřil na školní budovy. Jednu pěknou secesní jsem objevil právě v části Mezimostí. Byla postavena v roce 1907. Na Malém náměstí je budova původní radnice a kostel sv.Floriána z roku 1715. Po mostě přes Nežárku z roku 2004 jsem se přesunul do veselské části města. Na náměstí T.G.M. jsem si vyfotil Weisův dům pocházející z přelomu 16. a 17.stol. Od roku 1880 zde sídlila Občanská záložna a od roku 1950 městské muzeum. Vedle stojí stará radnice z roku 1616. Budova nové radnice byla dokončena v roce 1897 a svému účelu sloužila do r. 1942, kdy se úřad po sloučení měst přemístil do Mezimostí do budovy na Malém náměstí. Zpět do nové radnice se vrátil v roce 1991. Také jsem zde našel sokolovnu. Byla postavena v secesním slohu v roce 1904. Svému účelu sloužila do roku 1993 a nyní je v soukromém vlastnictví.
Z Veselí jsem jel do Lomnice nad Lužnicí , kde jsem se zastavil u kamenného mostu přes Zlatou stoku z roku 1841. Na nám.5.května je budova staré radnice ze 17.stol. nyní je zde umístěna knihovna. Na rohu náměstí stojí dům s podivnou věžičkou (pozorovatelnou).
Další místem s názvem řeky byly Novosedly nad Nežárkou . Tady jsem si vyfotil budovu školy z roku 1911 a Starou kovárnu z pol.19.stol.
Ve Stráži nad Nežárkou jsem se chtěl podívat na zámek, ale bylo zavřeno. Tak alespoň foto. Dnešní podoba zámku pochází z roku 1715. Naproti zámku je budova radnice z roku 1876. Nemohl jsem vynechat ani budovu školy jež byla slavnostně vysvěcena 16.9.1906 a hned v pondělí 17.9. bylo zahájeno vyučování.
Dál už byly zastávky u míst bez řek. V Senotíně to bylo nádraží úzkokolejky, kam vlaky zatím ještě nejezdí. V Českém Rudolci jsem udělal zastávku u zámku, kde jsem zjistil, že jeho rekonstrukce zatím moc nepokročila.
V Lidéřovicích jsem se podíval na opevněný kostel sv. Linharta jehož dnešní podoba je z 15.stol.
Poslední zastávkou byla obec Bohušice. I když v názvu žádnou řeku nemá, tak aspoň zde protéká říčka Rokytka. Tady jsem si vyfotil kapli sv.Cyrila a Metoděje.

Hodnocení (3x):

Komentáře
elvis78 (181) napsal 02.10.2024 v 05:54

série Šumná města pokračuje Zámek ve Stráži má zajímavou věž, Nová radnice ve Veselí je krásná, ten Český Rudolec je taky pěkný

Pupi04 (42) napsal 01.10.2024 v 21:44

SLAY (1049) napsal 01.10.2024 v 21:24

,Český Rudolec no od doby kdy jsem tam byl naposled to z fota vypadá na pokrok,pravda je to nějakejch 7-8 let.

Sema (26) napsal 01.10.2024 v 21:13

Pěkné.

Nejnovější záznamy v deníku
  • Okolí Moravské Třebové

Tentokrát jsem si vybral směr Moravská Třebová. První zastávku jsem neplánovaně udělal v Heřmanově , protože většina obcí má na návsi kapli nebo aspoň pomník a tady mají na návsi komín. :-DD Je to pozůstatek lihovaru zb

Vloženo: 05.10.2024
    Uskutečněno: 25.09.2024
    Komentářů: 1x
  • Okolí Mohelnice

Tentokrát jsem si zvolil pro vyjížďku zajímavosti v okolí Mohelnice. Pro začátek jsem si dal dvě církevní památky - hřbitovní kapli V Mostkovicích a ve Vojnici kapli sv.Cyrila a Metoděje z roku 1890. V Příkazech jsem se

Vloženo: 26.09.2024
    Uskutečněno: 19.09.2024
    Komentářů: 3x
  • Pár km vysočinou

Českomoravskou vysočinu už mám hodně projetou, ale přesto jsem se vydal hledat ještě něco zajímavého co jsem zatím jenom míjel. V Telči jsem se chtěl hlavně podívat na sokolovnu, kam jsme chodili s partou na přelomu 60 a

Vloženo: 04.09.2024
    Uskutečněno: 27.08.2024