kawasaki_good_times_tour2




Výstava "Pošta jednou stopou"

Na letní sezónu připravilo Poštovní muzeum ve Vyšším Brodě výstavu s názvem Pošta jednou stopou. Seznámí s jednostopými dopravními prostředky, které používala ke svému provozu v minulosti pošta – od trakaře přes kolo až po motocykly, skútry a elektrokola. Vernisáž výstavy proběhne v prostorách vyšebrodského kláštera před muzeem v sobotu 21. června a je k ní připraven bohatý doprovodný program zahrnující příležitostnou přepážku s dopisnicí, autogramiádu Jiřího Boudy, poštovní pohádku či ukázky umění velocipedistů. Do muzea se po roční pauze v tento den slavnostně vrací i Poštovní detektivka s popleteným poštmistrem Mňácou!

Záměrem výstavy Pošta jednou stopou je představit různé druhy jednostopých vozidel, které byly do poštovního provozu, často zaváděny již nedlouho po jejich vynalezení. Zatímco i dnes patří jízdní kola mezi běžné poštovní dopravní prostředky, jednostopé stroje s benzínovým motorem prošly poněkud jiným vývojem. S narůstajícím počtem poštovních automobilů ve venkovských oblastech se jejich počet postupně snižoval, takže v současné době se v majetku státního podniku Česká pošta nachází pouze několik mopedů a skútrů.
Návštěvníci Poštovního muzea ve Vyšším Brodě budou mít možnost zhlédnout vysoké kolo, na němž se jen udržet bylo skutečným uměním, dále motocykly legendárních značek Laurin & Klement, Itar a Ariel, a v neposlední řadě i praktickou tříkolku JAWA "Pérák". Přehlídku jednostopých skvostů symbolicky uzavře moderní elektrokolo. Dobovou atmosféru navodí historické fotografie zachycující vystavené typy dopravních prostředků v poštovním provozu. Atraktivní součástí výstavy budou rovněž originální návrhy poštovních známek s motocyklovou tematikou od uznávaného výtvarníka Kamila Lhotáka, a také motocykl Douglas, na němž jezdil sám Mistr.
Výstava je připravena ve spolupráci s Národním technickým muzeem, Jihočeským motocyklovým muzeem a Alšovou jihočeskou galerií v Hluboké nad Vltavou.

Program slavnostního zahájení v Poštovním muzeu ve Vyšším Brodě 21. 6. 2014:

  • 9.00 - 15.00: příležitostná poštovní přepážka (v prodeji příležitostná poštovní dopisnice a pamětní list).
  • 9.00 - 12.00: autogramiáda grafika a malíře Jiřího Boudy.
  • 13.00: vernisáž výstavy, jejíž součástí bude nejen ukázková jízda velocipedistů z Podšumavanu České Budějovice a Českého klubu velocipedistů (ČKV 1880), ale i oficiální uvedení Letní poštovní detektivky 2014 ve výtvarném pojetí Jiřího Slívy.
  • 14.00: pohádkové představení nejen pro děti: Dva klíče aneb dobrá rada pana poštmistra.

Malou ukázkou je tento právě dokončený exponát z Jihočeského motocyklového musea v Českých Budějovicích, který pro výstavu připravil Petr Hošťálek. Ten s ním také poveze na závěr výstavy (5. září 2014) motocyklovou poštu z Vyššího Brodu přes České Budějovice do Prahy, na veletrh Sběratel, konaný v areálu Letňanského výstaviště.
Nenechte si rovněž ujít sraz historických motocyklů, které k výstavě ve Vyšším Brodě dorazí 26. července...

Informace o redaktorovi

TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):


TOPlist