kawasaki_good_times_tour2




STUNTRIDINGCUP III. - podzimní kaskadérská klání

13. září 2008 proběhlo na letišti Kříženec v Plané u Mariánských Lázní největší klání motocyklových kaskadérů tohoto roku. V soutěži Ukaž co umíš se představila necelá 20cítka jezdců ze všech koutů republiky a dorazivší diváci měli celý den o zábavu postaráno.

Kapitoly článku

Byla chladná sobota 13. září a letiště Kříženec v Plané u Mariánských Lázní hostilo v pořadí již 3. podnik klání motocyklových kaskadérů.

Již od pátečního večera na plochu letiště dojížděli jezdci i diváci ze všech koutů naší republiky, aby se připravili na sobotní soutěž. Mezi účastníky nechyběla zvučná jména českého stuntridingu, jako Pavel Korych, Mára Matoušek, Aleš Polák, Jarda Janovský nebo Martin Krátký. Upss...málem bych zapomněl na Máru Černého a jeho realizační tým, kteří mají celý tenhle podnik na svědomí, za což jim patří pořádný dík.

Ačkoliv pořadatelé věnovali celé akci maximální pozornost, hned v dopoledních hodinách vyvstal vážný problém, když na poslední chvíli odvolali svou účast majitelé amerických sporťáků Corvett. Jejich program tak částečně nahradil svým zběsilým vystoupením "Péřákův tým" . 
   

Poté následovala společná exhibice Stuntriderů, sprinty mašin nad 600 ccm a tuningových automobilů. Pořadatelům se nakonec zadařilo sehnat posilu majitelů silných amerických kár ze zahraničí, takže diváci mohli v akci vidět zběsilé Ford Mustangy Shelby GT a další grandiózní dvoustopé káry.

 

Dalším neplánovaným, ale o to radostnějším překvapením bylo show Pavla Hnětkovského se svým BMW, který neváhal a na prosbu pořadatelů vyrazil ještě téhož rána z Prahy směr Mariánské Lázně, aby předvedl své kousky s finálním burnoutem Hnětkovský vs. Korych.
(pozn. tento souboj skončil dle mého nerozhodně, neboť oba jezdci bouchli jednu pneu...)

Polední přestávku vyplnila (původně neplánovaná) přehlídka historických vozidel a bylo vskutku na co se koukat. 

      

Krásná podívaná se pak naskytla všem divákům, kteří netrpějí strachem z výšek a oželí pár drobných, když se mohli nechat vynést do 30 metrů nad plochu letiště vysokozdvižnou plošinou. Pro ty, kteří zaváhali přinášíme alespoň zprostředkovaně pohled z ptačí perspektivy na celý areál dějiště 3. Stuntridingcupu.

Po odjezdu veteránů již přišla na pořad dne vlastní soutěž stuntriderů. Po dohodě s jezdci byla nakonec zvolena soutěž  " Ukaž co umíš " bez kvalifikačních kol, aby tak své umění mohli předvést opravdu všichni (i začínající jezdci).
Do této soutěže se nakonec přihlásilo 17 odvážných jezdců, aby odbornou porotu ve složení Pavel Korych, Marek Matoušek a Míra Mrázek, přesvědčilo, že právě jejich umění je tím NEJ, co se v moto-kaskadérské branži dá předvést.
    

Výkony všech jezdců byly famózní, ale zdůraznit bych chtěl zejména talent a odvahu asi první české začínající motocyklové kaskadérky Báry, která ve dvojici se známým výrobcem motocyklových padáků - Rutanem předváděla, na slečnu, pro mě doposud nevídané výkony.

                   
        

Sčítání výsledků potřebuje svůj čas a to byl okamžik pro goliáše - Abu Jafara (alias Honzu Filipenského), který se do té doby poctivě věnoval komentátorské činnosti společně s Davidem Petříkem.

Celkem mě přejížděl mráz po zádech, když jsem sledoval zápolení Abu Jafara s naloženým transporterem, kterého měl "zaháknutého" za ostrý břit kolem krku...zejména když jsem si vybavil článek, který jsem o Abu Jafarovi a jeho nehodě četl zhruba před měsícem... vskutku železný MUŽ !!




Přes poněkud zmatené vyhlášení výsledků po ukončení soutěže, kde byly sloučeny výsledky jak malých kubatur do 550ccm a "dospělých" motorek, byly na ofic. stránkách nakonec v pořádku skupiny rozděleny a jednotlivé kategorie dopadly následovně. (Mára Černý se za pořadatele ofic. omluvil v diskuzním fóru a vše uvedl na pravou míru).

Kategorie do 550 ccm:

1. Martin Krátký 30 bodů
2. Ivan Dudašiu 24 bodů
3. Zemčík 14 bodů 

Kategorie nad 550 ccm

1. Aleš Babka 24 bodů
2. Honza Chuděj 22 bodů
3. Radek Šulc 21,5 bodů
4. Zdeněk Říha 19,5 bodů
5. Zdeněk Prudek 17,5 bodů
6. Jirka Horský 17 bodů
7. Petr Zálešák 16,5
8. Rutan+ Bára 16 bodů
9. Chlebný 15 bodů
10. Přéma Vaněk 13,5 bodů
11. David Mitošenka 13 bodů, Vlasta Maška 13 bodů
12. Punky 11,5 bodů
13. Kamil Křivka 9,5 bodů
14. Martin Slavík 6,5 bodů

Po vyhlášení předvedli své umění ještě společně Mára Černý s Pavlem Korychem a v závěrečném burnoutu zahalili letiště do těžko prohlédnutelné mlhy.

   

Kdo však ještě vydržel a odolal i stále se snižující okolní teplotě, která klesala úměrně zacházejícímu slunci, které neúprosně mizelo za horizontem letištní plochy, mohl shlédnout šílené vystoupení Péřákova týmu, který dostál svým hrozbám a rozhodl se kontrolovat stav podvozku svého Tranďáka a neváhal ho kvůli tomu i doslova "hodit na bok" .

     

Stuntridingcup s pořadovým číslem 3. se takto důstojně rozloučil s končící motocyklovou sezónou a nechá naše stroje v klidu odpočívat v dílnách, garážích...dle možností i třeba v obývacích pokojích, nebo v případě ještě ortodoxnějších jedinců i ložnicích...)).

Kompletní sadu 5ti fotogalerií, obsahujících 269 fotografií z celého dne najdete zde

Související odkazy:
reportáž - Stuntridingcup I.
reportáž - Stuntridingcup II.
Domovský web - www.marekcerny.cz
 

V závěru končící motocyklové sezóny, aniž bych chtěl bilancovat úspěchy či neúspěchy,
 bych rád popřál všem milovníkům jedné stopy hodně štěstí, protože nic jiného nás v dnešní uspěchané době nepodrží víc.

I v souvislosti právě s charakterem výše uvedené akce
- STUNTRIDINGCUPU, bych rád vzdal čest památce jednoho z našich nejlepších jezdců - motokaskadérů, který se i osobně velkou měrou podílel na zrodu českého stuntridingu, Pavla Hanzlíka, který tragicky zahynul v sobotu 20. září 2008 při vystoupení v Českých Budějovicích.

Informace o redaktorovi

Jan Sommer - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):


TOPlist