kawasaki_good_times_tour2




Setkání Elefantů letos oslaví 60. výročí

Říká se, že alespoň jednou v životě by se ho měl zúčastnit každý pravý motorkář. Mezi zimními motorkářskými akcemi není známější událost než německý Elefantentreffen, a jeho význam nijak nesnižuje ani skutečnost, že v lednu se toho zas tak moc neděje. Nejde však o typický sraz s hlasitou muzikou a soutěžemi v pití piva, jako spíš o poklidné setkání v přírodě, kterému vládne přátelská atmoféra, klid a mír. S takovou filosofií před šedesáti lety zimní sraz vznikl, a organizátoři se snaží udržet ve stejném duchu i dnes, kdy se jej účastní tisíce lidí.

Se sněhem je to posledních pár zim všelijaké, a to je také jeden z důvodů, proč pořadatelé srazu nadále zachovávají lokalitu Thurmansbang-Solla/Loh v Bavorském lese, cca 40 km severně od Pasova a přibližně stejně daleko od hraničního přechodu Strážný. Na tomto místě se Elefantentreffen pravidelně koná od roku 1989, což je s ohledem do jeho historie poměrně dlouhá doba. 

Zimní sraz totiž předtím musel několikrát změnit místo konání, a na své první "štaci" vydržel pouhé dva roky. U prvních ročníků 1956 a 57 můžeme mluvit o skutečně komorní záležitosti - na okruhu ve Stuttgartu se účastníci počítali na desítky, a každý z nich dost pravděpodobně stihl za víkend prohodit víc než pár slov se všemi ostatními nadšenci. A určitě bylo o čem mluvit - všichni přijeli na motocyklech Zündapp KS 601, podle jejichž vzhledu a síly dostalo setkání svůj nynější název.
Hned třetí ročník srazu už byl otevřen všem značkám, a zároveň změnil adresu - jako se ostatně stalo zvykem v několika dalších letech. Město Bad Durkheim vystřídal v roce 1959 Oldendorf, a v šedesátém do Feldbergu zavítalo už 900 motorkářů. K domácím Němcům se začali přidávat otužilci z Belgie, Holandska, Dánska a Švýcarska.

Pak se noví organizátoři z klubu BDVM na nějaký čas usadili v areálu okruhu Nürburgring, kam hned poprvé přijela víc než tisícovka lidí. Takovou účast už by mohl Elafantům - akci s velmi poklidnou atmosférou - závidět kdejaký letní sraz s kapelami a striptýzem. V komorním duchu spočívá mimo jiné výjimečnost nejznámějšího zimního srazu, a pro mnoho lidí je absence hlasité hudby a laciné zábavy důvodem, proč jezdí právě sem. V celé dlouhé historii to ale vždycky neplatilo. Na Nürnburgringu začali postupně kazit morálku  "civilisté" z okolí, kteří se sem přijížděli povyrazit v autech a dokonce i v autobusech. Sraz se proto v roce 1978 přemístil na Salzburgring, odkud jej po dalších deseti letech vyhnala omezená kapacita na současné místo konání do Bavorského lesa.

Tam už sraz oslavil dvoje kulaté narozeniny a na další velké jubileum se právě připravuje. Výroční Elefantentreffen se uskuteční o posledním lednovém víkendu, tedy 29.-31.1.2016. Pořadatelé zatím nemluví o žádném speciálním programu, ale i tak na všechny účastníky čeká nezapomenutelný zážitek. Vzhledem k ohlašovanému příchodu skutečné zimy bude velkou zkušeností už jenom cesta tam a zpátky, nemluvě o dobrodružném nocování pod stanem. Tu pravou atmosféru srazu ale dělají hlavně stovky ohňů, rozseté po celém údolí, a lidé nejrůznějších národnost kolem nich. K vidění je samozřejmě spousta zimních speciálů, z nichž některé slouží svým majitelům výhradně jako dopravní prostředek na Elefanty, ale potkáte tu i obyčejné sériovky. Silným zážitkem je také tradiční pochodňový průvod, při kterém se vzpomíná na zesnulé motorkáře. Veselejší částí programu je pak udílení pohárů za nejkrásnější vlastní dílo (přihlášené k silničnímu provozu), nejdelší příjezd nebo pro nejstaršího účastníka.

Pokud se na Elefantentreffen chystáte poprvé nebo po delší době, připomínáme nová pravidla, která platí od loňského roku.

  1. Příjezd bude umožněn pouze dvou- a tříkolovým vozidlům (motorky, sajdkáry a tříkolky postavené z motorek), což neplatí jenom pro samotný areál srazu, ale týká se i parkoviště v Solla. To bude vyhrazeno pouze návštěvníkům z okolí, a žádné dodávky ani osobní auta s přívěsy patřící účastníkům srazu tu nebudou tolerovány.
  2. Veškerá vozidla v areálu musí mít platné doklady pro provoz na veřejných komunikacích včetně pojištění, a veškeré samodomo výtvory budou zabaveny.
  3. Na příjezdové silnici mezi Solla a areálem je omezena rychlost na 30 km/h a kontrolovat se zde bude i používání přilby. Uvnitř areálu se smí jezdit jenom krokem.
  4. O víkendu před termínem srazu (nejpozději 24. ledna) bude areál ohraničen stavebním oplocením, a vjezd bude umožněn pouze dvou- a tříkolovým vozidlům.
  5. Vykládání věcí z dodávek a aut nebude dovoleno ani na příjezdových cestách.
  6. Tolerováno nebude ani zabírání míst pro stany pomocí pásek nebo značek před uzavřením areálu (24. lednem)
  7. Ohňostroje, petardy, sirény a ostatní hlučné prostředky jsou zakázány a budou návštěvníkům odebrány u vstupu. Za používání takových věcí hrozí okamžité vyloučení z prostoru srazu.

BVDM žádá všechny účastníky k přísnému dodržování nových pravidel. I když se někomu může zdát jako zbytečná buzerace, tato opatření jsou nevyhnutelná k tomu, aby Elefantentreffen mohl fungovat i nadále. Kdo si zkrátka potřebuje něco dokazovat (kromě toho, že něco vydrží) nebo se chce předvést, ať si počká na některý z velkých letních srazů. Do prostředí uprostřed malebné zimní krajiny se přeci jenom víc hodí klidnější styl zábavy.
Pro ty, kdo se rozhodnou nová pravidla akceptovat, přidáváme ještě pár praktických (i když asi zbytečných) informací:

Odkaz na google mapy
Vstupné: 25 EUR
Občerstvení, dřevo na oheň a sláma na podestlání jsou na místě zajištěny, ovšem za německé ceny se zimní přirážkou.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)

Pojedete na 60. výroční Elefantentreffen?

  1. Hlasováno: 20x
  2. Hlasováno: 30x
  3. Hlasováno: 25x
  4. Hlasováno: 146x

Hlasování

Dotazník se zobrazí pouze přihlášeným uživatelům. Nejste bohužel přihlášení, tuto akci můžete provést v pravém horním rohu nebo se nově registrovat.
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (24x):


TOPlist