kawasaki_good_times_tour2




Prague Harley Days 2019: Dva nabušené dny plné zábavy, svobody a burácení motorek

Nejen pro milovníky amerických strojů z Milwaukee byla v pražské metropoli ve dnech 5. – 6. července připravena luxusní záležitost v podobě opět skvěle připraveného srazu strojů americké legendy. Sedmý pražský obvod, kde probíhala hlavní část akce, mohl opět po roce obdivovat na tradičním místě v areálu Výstaviště Praha Holešovice nablýskané stroje účastníků akce PHD 2019, což v tomto případě není zkratka doktorského titulu, ale počáteční písmena akce Prague Harley Days, která v letošním roce oslavila své páté výročí.

Kapitoly článku

Kdo sleduje dění okolo značky Harley-Davidson, zajisté mu neunikla informace o tom, že v loňském roce oslavila tato legenda na dvou kolech své 115. výročí. Třešničkou na dortu pak bylo, že celosvětové hlavní oslavy proběhly v roce 2018 na stejném místě jako akce PHD 2019, tedy v areálu Výstaviště v Holešovicích. A podle článku, který jsme v souvislosti s oslavami 115 let H-D vydali (Praha o víkendu hostila celosvětové oslavy) bylo jasné, že pořadatelé nabídnou i v letošním roce spoustu skvělé zábavy.

Co jste si mohli během uplynulých dvou dnů užít? Například testovací jízdu na jednom z 23 nejnovějších motocyklů H-D, Stunt Show, Bikerské hry, spanilou jízdu Prahou, galavečer Muaythai, Custom Bike Show, Bike Expo, Pole Dance Battle, FMX Show a samozřejmě skvělé kapely, spoustu dobrého jídla a pití. Výčet shora uvedeného programu je myslím dostatečnou devizou toho, že organizátoři rozhodně nemají rádi unuděné návštěvníky a stroje H-D si evidentně nekupují jen lidé, kteří mají raději klidné posezení u kávy s cigárkem a neradi jezdí na akce, kde je víc jak deset lidí.

Akce se točí především kolem motocyklů značky H-D, to ale neznamená, že vás sem s jiným strojem nepustí nebo že se s jinou značkou stanete terčem hloupých vtipů. To ostatně potvrzuje i jeden z pořadatelů: „Akce je určena pro všechny, kdo mají rádi motorky obecně. Viděli jsme tady kluky, kteří přijeli na Mustangu, někdo přijel na skútru, je tady freestyle motokros, kaskadéři, takže není vůbec nutný, aby měl člověk v srdci jen Harley-Davidson. My zveme všechny, kteří mají rádi jízdu v jedné stopě.“ Podtitulek akce PHD 2019 zněl: 115th Anniversary Afterparty. Více k tomu opět uvedl pořadatel: „Ta akce k 115. výročí značky v loňském roce měla mezinárodní až globální dosah. Tak velký to letos samozřejmě není, ale i tak je program opravdu bohatý a očekáváme návštěvnost mezi 30-50 tisíci lidmi. Máme tu různé věci, které potěší asi každého. Je tady spousta motocyklů, tím myslím jak výstavu historických strojů Harley-Davidson, tak nové stroje Harley-Davidson. Určitě stojí za to prohlédnout si Livewire, což je název prvního sériového elektřinou poháněného stroje Harley-Davidson, který tu má českou premiéru. Máme tu Armádu ČR, která má hezkou prezentační zónu s obrněnými vozy, houfnicí Danou, přepadovými vozy Land Rover Kajman, dají se u nich prohlédnout zbraně a celkově je tady toho opravdu strašně moc.“

Velká část programu se odehrávala v hlavní části areálu, jehož dominantou je secesní Průmyslový palác, ve kterém probíhal Pole Dance Battle a galavečer Muaythai. Pole Dance je zajímavá sportovní disciplína krásných žen u tyče. Nejedná se ovšem o zábavu, kterou známe z barů a diskoték, ale o dechberoucí vystoupení s prvky moderního tance, gymnastiky a akrobacie, zde doplněné doprovodem živé rockové hudby Starwalk. Evropská liga Muaythai neboli thajského boxu nabídla tvrdé souboje, ve kterých se čtveřice českých zápasníků utkala o dvoutýdenní tréninkový pobyt v Thajsku a zápas s tamním bojovníkem. Galavečer přinesl kromě čtyřčlenné pyramidy také superfighty dalších českých hvězd jako je Matěj Trčka, který bojoval proti Luďku Gregušovi a Filip Gorol, který se utkal s Jiřím Pávem. Zlatým hřebem večera pak byla bitva Lukáše „Luky Fuki“ Dvořáka s protivníkem v disciplíně MMA. Muaythai je sport s tisíciletou tradicí, jedná se o plnokontaktní a jednu z nejtvrdších disciplín bojového umění, ve kterém sportovci bojují také lokty a koleny.

V levém křídle Průmyslového paláce nazvaném Traders Village probíhal stánkový prodej všech možných doplňků na motocykly od navigací přes pneumatiky až po oblečení či přilby. V pravém křídle čekala na návštěvníky již zmiňovaná výstava nejnovějších, nejstarších i těch nejoriginálnějších strojů značky Harley-Davidson , nechybělo ani oblíbené interaktivní H-D Museum, které návštěvníky provedlo čtyřmi etapami vývoje této legendární značky. Zde byl k vidění rovněž zmiňovaný první elektrický sériově vyráběný stroj Harley-Davidson – Livewire, který nabízí zajisté mnoho témat k diskusi. Pokrok nicméně nezastavíme.

Organizátoři umě využili také externí prostory před Průmyslovým palácem. Před levým křídlem byl prostor Armády ČR se svou technikou, před pravým jste si mohli prohlédnout a nakoupit doplňky od různých dealerů značky H-D. Ve Family zóně byly připraveny stany pro děti s různými hrami, kterým vévodil růžový stroj H-D, patrně kvůli možnosti zamilovat se do motorek již v útlém věku. V Show Aréně přímo naproti budově Průmyslového paláce probíhala kaskadérská show, které vévodil Maciek Dop Bielicki a skupina kaskadérů ze Stunt Fighters, kteří předvedli na motocyklech H-D kousky, při kterých se doslova zastavuje srdeční tep. A pak že jsou to motorky pro staré páprdy. V pátek k večeru zde proběhla rovněž exhibice vojáků Hradní stráže, pro změnu na motocyklech BMW, na kterých naši vojáci jezdí. Fun zóna nabízela po oba dva dny vystoupení jezdců FMX. Zóna pro Custom Bike Show byla rovněž umístěna ve venkovním prostoru a sešly se zde opět krásné stavby Harleyů, kdy nejhezčí a nejoriginálnější stavby odjížděly ověnčené trofejemi s hodnotnými cenami. V prostoru před Průmyslovým palácem jste mohli obdivovat motocykly návštěvníků, prostor sloužil jako parkoviště. Přes den byla možnost přenechat svůj motocykl H-D ve značkovém servisu, kde se o něj postarali borci z H-D Praha nebo si ho nechat umýt od odborníků.

Jak již bylo psáno výše, návštěvníci si mohli vyzkoušet jízdu na některé z novinek od H-D. Jízdy probíhaly ve skupinách, které vedl Road Captain po cestách kolem Prahy. Celá trasa měla kolem 35 kilometrů a trvala 50 minut. To vše zcela zdarma. Novinkou v letošním roce byla možnost vyzkoušet i ikonické americké káry. K dispozici byl Chevrolet Camaro a Cadillac XT4. Prohlédnout jste si pak mohli také Cadillac XT5, Chevrolet Corvette nebo Ford Mustang. Komu přes den vyhládlo či dostal žízeň, první pomoc dostal ve spoustě stánků s občerstvením. Na památku jste si mohli odvézt originální kelímek s potiskem v šesti různých provedeních. Akce byla cashless, to znamená, že v celém areálu zaplatíte pouze platebními kartami. Mohli jste platit buď vlastní kartou, nebo tou, která se dávala ke vstupence a nabíjela se ve směnárnách umístěných v areálu.
Bikerské hry nabídly možnost stát se šampionem v kombinaci jízdy pomalosti a zručnosti. Cílem bylo projet na svém motocyklu vytyčenou dráhu v co nejdelším čase bez zastavení, aniž by se jezdec dotkl nohou země. Po celou dobu tak soutěžící sváděli bitvu s gravitací. Na vítěze opět čekaly zajímavé a hodnotné ceny od partnerů akce. Jedinečným zážitkem pak byla zcela jistě skvělá podívaná pro každého milovníka motocyklů. Konala se totiž tradiční spanilá jízda historickým centrem Prahy, takže motocykly nezůstaly celou dobu na odiv jen návštěvníkům akce a obyvatelům domů u výstaviště. Zúčastnit se spanilé jízdy mohl každý na motocyklu jakékoliv značky i obsahu, ale můžete samozřejmě hádat, jaká značka motorek v koloně převažovala. Neméně povedené bylo slavností zakončení srazu, při kterém se z nebe sneslo šest odvážných parašutistů. Pět z nich přistávalo do terče před pódiem a ten šestý připravil návštěvníkům pořádný adrenalinový zážitek, když předvedl přistání s nízkým průletem mezi špalírem motorek v rychlosti kolem 80 kilometrů za hodinu.

Samozřejmostí takovéto akce je i živá hudba, která probíhala na dvou pódiích. Na hlavní stage vystoupily kapely Iron Maiden Revival, Electric Lady, Doctor Victor, Starwalk a The Picturebooks. Unplugged stage nabídla vystoupení Martina Chika, Sabiny Ludányiové či kapely Petra Boernerová Trio. Vstupné na akci pojali organizátoři následovně: „Vstupné je jednotné a je to tak, že vlastně zaplatíte za jeden den a druhý pak je zdarma. Takže zaplatíte 600 korun a máte oba dva dny. Když přijedete až v sobotu, zaplatíte taky 600 korun, protože ten den zadarmo jste už vlastně prošvihl, což se nedá nic dělat. Tak to prostě je. Přesto si myslím, že to za tu cenu jednoznačně stojí. Ten program, kapely a vystoupení jsou za to naprosto ospravedlnitelný. Důležité je dodat, že děti do 15 let, senioři nad 70 let, hendikepovaní s doprovodem, těhotné ženy – prý je na to průkaz, tak ti všichni sem mají vstup zdarma.“

Pokud jste PHD 2019 prošvihli, možná budete mít napřesrok smůlu. Pořadatel nám totiž nedokázal říct, zda se bude akce konat i v roce 2020. My doufáme, že ano, protože podobných srazů u nás moc není, pokud vůbec nějaký takový je. Je pěkné, že jedna značka motocyklů dokáže do Prahy přilákat návštěvníky z celé Evropy, ba i světa. Vlastně ani nezáleží, jestli na akci přijedete na motorce, na kole, pěšky nebo tramvají. Steně se zde cítíte naprosto komfortně. Můžete přijet klidně i s celou rodinou, protože s tím pořadatelé počítají a každý si tu přijde na své. Harley-Davidson je značka, která má v sobě určité kouzlo a charisma. Dokáže spojovat generace a národy z celého světa bez ohledu na předsudky, pohlaví či fakt, že o svém motocyklu vlastně teprve sníte. Už jen proto je dobré tyto akce dělat. Vychutnat si pohodovou atmosféru, okouknout krásné stroje, vyzkoušet si jaké to je řídit nejnovější Harley-Davidson, potkat se s kamarády a navazovat přátelství s lidmi z celého světa. Je to svět, který se nelíbí jen málokomu a stačí k tomu poměrně málo: Kladný vztah k motorkám, umět si užít spoustu zábavy a mít dostatek peněz na platební kartě.

Informace o redaktorovi

Karel Novák - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):


TOPlist