kawasaki_good_times_tour2




Nežij vteřinou 2014

Blíží se další ročník preventivní akce pro motorkáře.

Pro milovníky jízdy v jedné stopě je připraven další ročník preventivní akce Nežij vteřinou, jejímž cílem je snižovat počet dopravních nehod a jejich následků u motorkářů. Akci každoročně pořádají policisté z Územního odboru Blansko-Vyškov ve spolupráci s dalšími partnery. Letos se uskuteční v sobotu 7. června od 13 hodin v areálu Sloupsko-šošůvských jeskyní nedaleko městyse Sloup v Moravském krasu.
Blanensko je totiž regionem, který motorkáři i z větších vzdáleností vyhledávají pro svoje vyjížďky. Region je atraktivní nejen svými přírodními krásami, ale také silnicemi s množstvím zatáček. Během sezóny tak policisté řeší množství dopravních nehod, které právě u motorkářů končí velmi často vážnými zraněními.
Kromě silničních kontrol tak policisté již sedmým rokem organizují pro motorkáře ojedinělou preventivní akci, kde se motorkáři mají možnost seznámit s následky dopravních nehod nejen z pohledu policistů, ale také primáře traumacentra Fakultní nemocnice Brno MUDr. Pavla Macha, naučí se prakticky, jak poskytnout první pomoc motorkáři zraněnému při dopravní nehodě nebo mají možnost vyzkoušet si svoje znalosti z pravidel silničního provozu ve speciálním testu.
Mimo těchto povinných stanovišť je pro ně každoročně připraven další program. Letos se tak mohou těšit například na simulaci dopravní nehody motocyklu a osobního auta v režii hasičů, zdravotníků záchranné služby a policistů včetně ukázky speciálního airbagu pro motorkáře, dynamickou ukázku jízdy zručnosti Policie ČR a Vojenské policie, simulátor převrácení se ve vozidle a simulátor nárazu ve vozidle centra dopravní výchovy Armády České republiky určené k nácviku správného použití bezpečnostních pásů. Příchozí budou mít možnost také na stánku Integrované školy zkusit svou reakci při brzdění či prohlédnout si řezy motorů a zjistit tedy, jak vypadá zevnitř. Odborníci z Centra služeb pro silniční dopravu příchozí seznámí s nepovolenými doplňky a úpravami na motocyklech. Chybět nebude ani autogramiáda jezdce MotoGP Karla Abrahama a jezdce Moto3 Karla Haniky s prezentací kurzu Motoškola Masarykova okruhu a technické poradenství specializovaného motoservisu MotoXN. Na místě budou také odborníci, kteří poradí, jak získat veškeré odškodnění, pokud jste byli zraněni při dopravní nehodě. Představena bude i bezpečnostní identifikační technologie forenzního charakteru, která chrání motocykl před zloději. Závěr akce tradičně patří vzpomínce na ty, kteří se z vyjížděk již nevrátili.
Na loňském ročníku jsme navíc slíbili, že pokud se sjede na akci více jak 300 motorkářů, bude na silnici mezi Blanskem a Lipůvkou nainstalováno přes 120 metrů speciálních svodidel bránící podjetí motorkáře pod nimi a zranění se o sloupky. Vzhledem k tomu, že loňské akce se zúčastnilo přes 850 motocyklů, svodidla již byla partnerem akce Nežij vteřinou, ostravskou firmou Arcelor Mittal osazena a jsou připravena ochránit motocyklisty v případě pádu.

Informace o redaktorovi

TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (10x):


TOPlist