Moto Trip - Cihelna 2009

Už víte co budete dělat o víkendu 21. až 23. srpna!? Jestli Vás zajímá historie druhé světové války, bojové ukázky, technika z té doby ale i moderní technika, pak se přijeďte podívat do města Králíky, kde bude probíhat akce Cihelna 2009. Tento víkend se vrátíme do svých klukovských let!!! Vždyť každý z nás si někdy hrál na vojáky ať už poražených Němců nebo vítězných Američanů. Množstvím účastníků a těžké techniky by podle garanta (je jím KVH "4th Armored Division U.S. Army",o.s.) mělo jít o ukázku nebývalou i v podmínkách Evropy a o to více je na co se těšit.

Kapitoly článku

Každý rok koncem srpna se koná vzpomínková akce s více jak desetiletou tradicí, zaměřená na reenacting, living history, vojenskou historii a vojenskou techniku z minulého století. Hlavním bodem programu je několik bojových ukázek v režii vojenskohistorických klubů převážně s tématem druhé světové války, dále pak presentace AČR, integrovaného záchranného systému, výstavy vojenské historické techniky a mnoho dalšího. Hlavním pořadatelem je město Králíky, v jehož okolí se akce odehrává, a ARMYFORT s.r.o. – provozovatel vojenského muzea. Akci podporují Pardubický kraj a AČR.
V pátek a sobotu bude v prostoru akce zřízeno několik ukázkových dobových táborů (sovětský, americký a RAF), ve kterém návštěvníci uvidí historickou vojenskou techniku, ukázky součástí polního ležení a jeho zajištění. Dále bude možnost navštívit polní základnu AČR, používanou též v zahraničních misích.
"CIHELNA 2009" je třídenní vzpomínkovou akcí s bohatým programem, určená všem příznivcům vojenské historie, současné techniky AČR, ale i těm, kteří si chtějí připomenout 65. výročí "vylodění spojenců v Normandii" a otevření druhé fronty. Těm, kteří si chtějí v klidu vychutnat a prožít celou programovou nabídku, doporučujeme účast na akci od pátku do neděle. 
Akce CIHELNA 2009 bude ve znamení těžké bojové techniky US ARMY
Hlavním tématem letošního ročníku Cihelny bude ukázka s názvem "Západní val 1944 - Průlom" s nebývalým množstvím těžké vojenské techniky amerického původu. Množstvím účastníků a těžké techniky by podle garanta (je jím KVH "4th Armored Division U.S. Army",o.s.) mělo jít o ukázku nebývalou i v podmínkách Evropy. 
Další ukázka bude věnovaná epizodě z Ostravské operace s názvem "Těžká cesta ke svobodě…", v pohybu by měla být vidět i technika ČSLA v ukázce Vojenského muzea Králíky a moderní technika naší AČR, která se na Cihelnu vrací s větší účastí.
Znovu upozorňujeme, že bojové ukázky proběhnou pouze v sobotu 22. 8. 2009! 

V sobotu pak máte možnost plně se věnovat bojovým ukázkám a bohatému programu na předváděcí ploše u Vojenského muzea Králíky, po jeho ukončení ještě stihnete návštěvu některého z pevnostních muzeí, která prodlouží provozní dobu (většinou do 19:00 hodin).
Celou neděli pak můžete věnovat návštěvám a prohlídkám všech dalších pevnostních muzeí v KPO, která při příležitosti akce "CIHELNA 2009" chystají celou řadu novinek a překvapení. Přístupové trasy a další informace najdete na: www.kpo1938.com.
Po roční pauze opět dojde k výměně prostoru hlediště a plochy bojiště. Bojová technika dostala v letošním roce opět větší prostor.
Na příjezdech do města Králíky budou v sobotu 22. 8. 2009 zřízena záchytná parkoviště. Až na předváděcí plochu nelze přijet automobilem, od parkovišť počítejte 5 až 20 minut pěší chůze - dle té které parkovací plochy. 
V Králické pevnostní oblasti (KPO) je dostatečná kapacita ubytovacích a stravovacích možností (města Králíky, Červená Voda, Jablonné nad Orlicí, Klášterec nad Orlicí, Žamberk a okolní obce: www.kral-sneznik.cz).

V pátek odpoledne, v sobotu a neděli bude zvláštní autobusová linka přepravovat zájemce na prohlídku dělostřelecké tvrze Bouda (největší rozsah prohlídek pevnostního podzemí z let 1935-1938 v ČR), z Králík až ke vchodovému srubu tvrze. Budete tak mít v pátek příležitost navštívit dělostřeleckou tvrz Bouda a vychutnat si v poklidu kompletní prohlídku tohoto v největším rozsahu zpřístupněného objektu čs. opevnění z let 1935-1938 (www.boudamuseum.com), uskutečnit prohlídku Vojenského muzea Králíky a večer se účastnit kulturního programu na náměstí v Králíkách.
Přímo z hlediště bude vyznačena pěší trasa ke vchodovému srubu tvrze Hůrka - nedávno zpřístupněnému pevnostnímu objektu, který 50 let sloužil jako armádní muniční sklad (cca 1500 m).

Informace o redaktorovi

Jakub Janata - (Odebírat články autora)
TZ - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):


TOPlist