Kolínská rozlučka s motoslalomovou sezónou

Poslední zářijovou sobotu se motoslalomáci na kolínském autocvičišti rozloučili s letošní sezónou. Loučení to bylo nadmíru povedené, protože spolu s nádherným počasím na cvičák našel cestu také velký počet účastníků.

Kapitoly článku

I když se akce pro tak velké množství závodníků a také diváků neobešla bez organizačních problémů, naštěstí to nebylo nic vážného a oba závody GP8 a Motoslalom se odjely v pořádku. Oproti původním plánům byl snížen počet kol z původně plánovaných tří na dvě, což některé závodníky překvapilo a ti, kteří šetřili síly do třetího kola měli prostě smůlu. Trať byla tentokrát hodně technická a jezdci zvyklí dohnat ztráty v rotacích na rychlých výjezdech museli tentokrát mezi kužely víc zamakat. Hlavní organizátor Matouš Landa připravil také úplně vychytávku v podobě dvojitého zrcadla s bránou. Tahle novinka byla opravdu pořádný hlavolam a do konce závodu se nepodařilo najít nejrychlejší způsob jak ho projet. Každý volil jiný způsob - co průjezd, to originál a pokud se v něm závodník zamotal, měl kolo téměř ztracené.
Stejně jako vloni přijeli i Poláci a hlavně Beniamin Mucha (CBR 600RR, čtyřnásobný šampión Polska) s Oscarem Kubickim (GSX-R 750) předvedli dokonalou, precizní jízdu, nad kterou se doslova tajil dech. Pohled na ně byl opravdu inspirativní a diváci jen kroutili hlavami nad tím, jak se dá asfaltová klikatice se zatáčkami doslova „kolem nohy“ zajet s čistokrevnou silniční motorkou. Zvyšující se kvalitu našich slalomářů potvrdil náš neúspěšnější pilot Jirka Schovanec, který se v hlavním závodě dokázal vklínit mezi vítězného Beniamina Muchu a třetího Oskara Kubického a získat cenný stříbrný věnec.
Největším překvapením byl ale mladý a hodně talentovaný Jirka Svoboda, který na osmince Honda XR 125 ukázal, jak účinný je pravidelný trénink (dvakrát týdně s Márou Kynclem točí svoje „dvacky“ kolem kuželů na asfaltovém plácku), a skončil celkově na čtvrtém místě, a jako druhý nejrychlejší z českých závodníků. Také jeho tréninkový parťák Marek Kyncl se rozhodně neztratil a připsal si se svojí Hondou CBR 125 pěkné dvanácté místo.
Pro následující sezónu organizátoři chystají větší zapojení do „mezinárodních vod“ a díky stále větším kontaktům s Poláky tak budou naši rideři stále častěji vyrážet na polské soutěže a Poláci k naopak zase k nám. K vidění by měli být také ostřílení Angličané, kteří chtějí příští rok udělat tour po Evropě a navštívit místní MotoGymkhana komunity. Určitě je skvělé, že tahle nová, jednoduchá a hodně dynamická disciplína zapouští stále pevnější kořeny a získává si oblibu i mezi příznivci v České republice. Pokud také Vy uvažujete o tom, že byste si chtěli slalom vyzkoušet, informace najdete na oficiálním webu motoslalomu, případně na našem fóru.

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):


TOPlist