kawasaki_good_times_tour2




Druhý ročník Moto výstavy v Liberci

Že všichni fanoušci motocyklů míří tradičně v březnu na výstavu motocyklů do Prahy a do Brna už je tradicí, která u nás dá se říci startuje novou sezonu v jedné stopě. Parta nadšenců motorek ze severu si ale řekla, že zima je přece jen u nich trochu delší a v loňském roce tak uspořádali v Liberci vůbec první ročník výstavy motocyklů. Ten proběhl nad očekávání úspěšně, a protože účast návštěvníků a jejich kladné ohlasy pořadatele velice potěšily, bylo rozhodnuto uspořádat i druhý ročník výstavy, a to ve dnech 6. 4. – 8. 4. 2018. Místem dění se staly dva sály ve známém multifunkčním komplexu v samém srdci města Liberce, kterým je známé Centrum Babylon.

Kapitoly článku

Jelikož sály nebyly vedle sebe, museli návštěvníci pozorně sledovat šipky a několik desítek metrů se pohybovat tunely a chodbami Babylonu. Bylo zajímavé pozorovat, jak se mezi pouťovými atrakcemi a stánky s cetkami pohybují návštěvníci výstavy motocyklů většinou v černém a koženém oblečení a kolem nich běhají v plavkách s rukávky na rukou nezbedné děti do Aquaparku. Vše umocňovali hrací automaty a bedny s hrami ála 90. léta.

V hlavním a největším sále se platil vstup a bylo zde také umístěné pódium, kde bylo také zdaleka nejvíce vystavených motocyklů a stánků. Největší pozornost si zasloužily stavby a přestavby motocyklů, které sem přivezli vystavovat špičky svého oboru jako Roman Buš, Palo Faragula, Kubajz Garage, By BOB, Lukáš Bílek z motoklubu HARDCORE 83 a mnoho dalších rovněž skvělých stavitelů. Jednalo se pouze o vystavení těchto motocyklů, nikoliv soutěž staveb.

V hlavním sále přijel ukázat své nové stroje Harley-Davidson Praha a dále pak dealer KTM společnost Univok. Bikers Crown zde měl na ukázku vystaveno několik kusů doplňků a oblečení na motocykly.

KIubajz Garage, který se specializuje na přestavby motocyklů H-D, měl v hlavním sále svůj vlastní stánek se nádhernými stroji.

Na několika panelech fotografa Luboše Novosáda byly k vidění fotografie z crashů při motocyklových závodech s přiléhavým názvem: Dramata tisíciny vteřiny. „Dragsterlady“ a královna dragsterů Patricie Baroňová představila u hlavního pódia svůj závodní speciál Suzuki Hayabusa a sbírku vyhraných pohárů. Svou techniku zde představil také mladý nadějný závodník Štěpán Zuda se svým týmem Filla Racing, který byl vybrán mistrem světa Marcem Márquezem jako jeden z dvaceti jezdců z celého světa, který se mohl zúčastnit jeho tréninkového kempu ve Španělsku.

Zajímavou ukázkou byl stánek 3D tiskárny Turnov, která dokázala pouze na základě dvou dochovaných fotografií vytvořit funkční čtyřválcový motocykl Laurin & Klement z roku 1904, kdy se nedochoval žádný exemplář.

Druhá hala byla prostorově menší, ale i tak zde bylo místo pro vystavení několika novinek od Kawasaki, které vystavovala firma VJ Cars. Dovozce značky MV Agusta, firma Profi-moto Děčín, se pochlubila několika novinkami od této značky a také motocyky Ducati. Dušan a Radek Novosádovi jezdící za Jezevec Racing Team přivezli ukázat své závodní speciály.

Kromě samotných vystavených strojů se po celou dobu výstavy na hlavním pódiu stále něco dělo a o své zážitky a zkušenosti se s návštěvníky výstavy přišlo podělit mnoho zajímavých hostů. V pátek tak na pódiu promluvil již zmiňovaný mladý nadějný závodník Štěpán Zuda a o cestování do dalekých zemí přišel povyprávět známý motocestovatel Igor Brezovar. Pro účastníky výstavy byla připravena v pátek večer také afterpárty v jednom z libereckých klubů. V sobotu přišel povyprávět Jan Révai o projektu Vandráci na cestách, který dává dohromady spolu s Pavlem Liškou a Hynkem Bernardem. Řeč přišla i na Dakar, kdy celé sobotní odpoledne patřilo na pódiu účastníkům Dakaru Davidu Pabiškovi, Janu Veselému a Milanu Engelovi. Pořadatelé nemohli vynechat ani známé stavitele motocyklů Romana Buše a Pala Faragulu.

Cílem výstavy bylo ukázat lidem z Liberce a okolí, jak pěkné stavby a přestavby motocyklů u nás jsou a představit také umělce, kteří tyto stroje dokáží a umí postavit. Na letošní výstavě bylo také k vidění více nových sériových motocyklů než při jejím prvním ročníku. K výstavě samozřejmě patří i příslušenství, oblečení a další doplňky na motocykly, pořadatelé ale chtějí převážnou část věnovat právě a jen motocyklům. Už teď jsou ohlasy na výstavu kladné. Pořadatelé tak slibují v roce 2019 již třetí ročník.

Informace o redaktorovi

Karel Novák - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):


TOPlist