kawasaki_good_times_tour2




Čest plochému řemenu: Pozvánka na III. Pohár motorových dvoukolek

Dnešní motorkáři to mají snadné. Přijdou ke stroji, zmáčknou čudlík a vystřelí v dál. Zdali však někoho z nich vůbec napadne, jak vypadal odjezd chauffera motorové dvoukolky před sto roky? Nahlédnout do této pionýrské doby bude mít P.T. obecenstvo možnost 16. července 2016 na hradě Kámen, kde se koná třetí rendez-vous majitelů motocyklů vyrobených v letech 1897 - 1918.

Jelikož jde o mimořádnou událost, rozhodl se pan Libor Marčík, direktor a původce idey „Poháru“,  pořádat setkání v pětiletých intervalech. Nutno rovněž zmínit, že Libor je autorem pěti svazků encyklopedie „Naše motocykly“ a stále pracuje na dalších. Krom toho cestuje na strojích diluviálních, dokáže z kusu železa zhmotnit zdánlivě nemožné atd.

Inspirací pro prvý novodobý Pohár motorových dvoukolek bylo stoleté výročí pacovského závodu, který se jel 8. července 1906 o mezinárodní cenu vypsanou francouzským motocyklovým klubem. Tedy událost nepochybně velkého významu, zvláště pro České země, ač tehdy ještě „úpějících v žaláři národů“.

Četným žádostem pp. chauffeurů bylo letos vyhověno a mohou si zvolit ze třech tras. Kategorie A (pojízdné stroje) se vydá do Pacova na lunch buď cestou přímou, tedy nějakých 6 km, nebo menší oklikou délky 20 km, a ti nejodvážnější okopírují (v rámci soudobých možností) původní trať závodu 60 km. Kategorie B zahrnuje stroje kompletní, avšak nepojízdné, C jsou torza a předrenovační vraky, D artefakty, plakety, plakáty atd. Přihlášena je stovka účastníků ve všech kategoriích. Jinými slovy, po celý den bude na co koukat, a to nejen na hradě samotném, nýbrž i v širokém okolí. Dovolím si ocitovat slova Karla Kupky, šéfredaktora časopisu Motor Journal: „Já se tak těším, přijedu se strojem v kategorii A, zpátky povezu C.

Akcí tohoto typu koná se po celé Evropě poskrovnu. Opravdové průkopníky motocyklismu v takto hojném počtu, navíc mnohé v pohybu, hned tak někde neuvidíte. Proto nelze než doporučit, aby si motocykloví entusiasté tento výjimečný podnik nenechali ujít. Startovní listina jakož i základní informace jsou průběžně aktualizované zde. Škoda jen, že se nepřihlásili někteří stálí účastníci z Německa a Rakouska, patrně mají v dnešní rozvrácené době už jiné starosti.

A nyní jsme venku z tísnivých úžin domů. Nuže, ven na volnou silnici! Jako bílá stužka vine se v dálku, i povolujeme otěže svým koňským silám. Jak bleskurychle motor reaguje na plný plyn a jak omamující, vířivé rychlosti dostupuje tempo, když posuneme páku na předstih zapálení. Jest to požitek, požitek rychlosti, který již tak mnohou oběť si vyrval ze řad automobilistů. Buďme tudíž opatrni, neboť stará přísloví, jako „pospíchej pomalu“ hodí se na naši moderní činnost neméně dobře než na pohodlnější způsob života našich dědů.

Rádce motocyklistův, Filius & Henry, 1904

 

Informace o redaktorovi

Vojtěch Švarc - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (10x):


TOPlist