výměna oleje

• 0

2.6.2026 od Martin2366

ahoj bando. Koupil jsem si CB 1300 a vyměnil jsem olej. V manuálu ja psáno 3,7l bez filtru, s výměnou filtru 3,9l. Samo i s filtrem, ale po nalití 3,9 l (koupil jsem 4l kanystr) se mi pořád neobjevila hladina v bočním okénku. Dolil jsem i tu decku co zbyla a pořád nic. Poradíte ? nechce se mi tam toho lít víc, abych něco nedojebal. Díky

Odpovědět Doplnit dotaz

Odpovědí (4)
  • 2

2.6.2026 od krokoš

Ahoj, a prečítal si si manuál ako sa merá hladina oleju? Lebo niektoré motorky musíš naštartovať potom chcípnuť motor počkať 5 min a potom pozerať na okienko. Možno už to máš plné oleju a nevidíš hladinu, lebo je už vyššie ako okienko. Skús to nahnúť na opačnú stranu, zober si pomocníka, nech ti mašina nespadne. Pozeraj pri tom na okienko, či sa neukáže hladina po nahnutí na opačnú stranu. Máš to na rovnej podlahe? Lebo záleží aj na to, či to je hore alebo dolu breho, teda či je vyššie zadok , alebo predok, má to byť rovno v oboch osiach. Nabudúce, keď to budeš nalievať tak si sleduj okienko, či sa ti neukáže hladina, väčšinou mi to ubudne po naštartovaní, ten olej sa rozťahá po všetkých kútoch, potom ho dolievam na mierku.

• 0

2.6.2026 od nevo7

To bol kvalitný výplach motora, keď ani po 4l naliatia je to stále na dne.

Aj veľká KTM to tak má. Naliať 3l, motorku zahriať a potom doliať zvyšných 0,6dl po istú risku. Podľa toho ako olej vytečie /nikdy na 100%, tak tam človek doleje po risku/.

• 0

2.6.2026 od Radik55

Jen poznámka - Honda v manuálech běžně uvádí postavte motorku na hlavní stojan. To v překladu znamená, že u motorek co mají jen boční stojan musí být motorka svisle. Na bočáku se tedy hladina oleje neměří. Před cca 10 lety jsem na CB 1300 známému měnil olej a vzpomínám,že moto hlavní stojan neměla. A už dlouho množství oleje odměřuji podle manuálu a tenkrát to určitě pasovalo.

• 0

2.6.2026 od Obdélník

3,9 litru musí být vidět, buď už to máš plné, to okénko a tudíž nevidíš hladinu nebo motorka nestojí rovně a nebo máš zajebané to sklíčko. Uprostřed je šroubek, tak s ním otoč dokola. Uvnitř olejoznaku je lišta, která objede to okénko dokola a očistí ho.
    Já do CB 1300 dávám Motul 7100 4T 10W40. Je červený a je krásně vidět mezi těmi ryskami. Ale podmínka je, aby motorka stála rovně.

Jelikož nemám hlavní stojan, tak sednu na motorku pěkně vyrovnám a manželka kouká do okénka, já naklápím motorku lehce až uvidí hladinu a pak to srovnám a ona mi řekne, kde to mezi ryskami je. A nebo sednu srovnám a ona udělá fotku sklíčka.

Pro vložení odpovědi se přihlaste.

TOPlist