-
5.5.2026 od flojdík
Mám motocykl Suzuki GS 500 F (r. v. 2004, VIN: VTTBK232100100664). V českém technickém průkazu mám zapsaný výkon 35,1 kW při 9200 ot/min. Tento údaj o pouhou jednu desetinu kilowattu překračuje zákonný limit pro řidičské oprávnění skupiny A2 (max. 35 kW).
Dle oficiální dokumentace výrobce (Suzuki Motor Espa?a S.A., homologace e992/610116*) pro tento typ motoru (M504) je výkon skutečně uváděn jako 35,1 kW. Poměr výkon/hmotnost je přitom 0,176 kW/kg, což limit A2 (0,2 kW/kg) bez problému splňuje.
Aktuální stav:
DEKRA: Potvrdila, že v oficiálních tabulkách výrobce pro tento model svítí hodnota 35,1 kW.
Důsledek: Papírově nesmím motorku s ŘP skupiny A2 řídit, přestože reálně jde o identický stroj, který se v jiných ročnících nebo verzích homologoval jako 34 kW nebo 35,0 kW.
Můj dotaz:
Existuje legální a finančně únosná cesta, jak v registru vozidel dosáhnout snížení zapsaného výkonu na 35,0 kW?
Doplňující dotaz – měření na brzdě:
Zvažoval jsem také variantu nechat motorku změřit na certifikované výkonové brzdě. Předpokládám, že po 20 letech provozu bude reálný výkon motoru M504 určitě pod hranicí 35 kW. Chci se zeptat, zda má někdo zkušenost s tím, jestli český úřad (registr vozidel) akceptuje protokol z brzdy jako relevantní podklad pro změnu údaje v technickém průkazu.
Jde mi o to, zda je tento údaj pro úřad „nedotknutelný“, protože vychází z původní evropské homologace, nebo zda existuje legální cesta, jak na základě reálného měření (např. v rámci individuální přestavby) nechat výkon v TP ponížit na kýžených 35,0 kW. Nerad bych investoval do měření, které by úředník následně smetl ze stolu s tím, že ho zajímají pouze tabulky výrobce.
Předem díky za jakoukoli radu nebo zkušenost!
-
5.5.2026 od Rolda89
neexistuje škrtící sada na tenhle novější model třeba na 25kw? to by mohlo byt vychodisko, mame starší gs a v papírech má napsáno 21kw..
-
5.5.2026 od SimplyGreen
Osobne by som napisal do firmy ktora riesi restrikciu vykonu. Urcite Vam poradia co v tomto pripade robit.
-
5.5.2026 od werewolf13
Dekra nabízí přeměření a papíry pro ministerstvo dopravy, ale kámen úrazu může být, že se očekává, že proběhla nějaká přestavba, což tady není:
https://dekra.cz/stk-sme-sluzby-pro-motoristy/snizeni-vykonu-motocyklu/
Můžeš tam zkusit zavolat a zeptat se, zda jim stačí přeměření výkonu. -
7.5.2026 od 8314
Jen nápad, problém může být v přepočtu koškých sil na kW. HP není PS. Pokud původní údaj byl 47 HP ˇ- 35,05 kW, pokud 47 PS - 34,57 kW.
-
7.5.2026 od SpitfirePiston
Já s tím nikdy problém neměl za 12 let někde jsem četl že desetiny Kw se neřeší.Ani policie to neřešila.