-
5.7.2025 od Michael1973
Ahoj, mám prosim velkou prosbičku a nemůžu ohledně toho nikde sehnat na netu žádnou radu ani informace ohledně snížení Aprilia Pegaso 650 GA R.v.1993.
Potřeboval bych ji snížit minimálně o 5 - 10 cm, mám pouhých 173cm a na jedné straně stojím na špičce a na druhé straně mi schází asi tak 10 cm.
Můžete mi prosím odepsat do mého emailu dj.philips@seznam.cz, nějakou radu nebo nějaký odkaz, mám za to že předchozí majitel si ji po repasu zadního tlumiče asi nechal buďto zvednout a nebo tak něco, třeba u BMW GS je nastavení polohy pod sedlem, pak další bod je změkčení zadního tlumiče, a pak nakonec přepákování.
Známá má GSo a má sama 165cm a má pod sedačkou nastaveno na minimum a v pohodě dosáhne oběma nohama na zem.
Všem děkuji za jakoukoliv podporu a radu.
-
Včera v 09:45 od TP602
Ahoj,
když se dívám do katalogu www.motorkari.cz/motokatalog/aprilia/aprilia-pegaso-650.html tak tam pro rok 1993 uvádí výšku sedla 880 mm. Já nejsem o moc vyšší (175 cm) a mám standardní Tenere 700 a také nedosáhnu na zem oběma najednou. Tak odhaduji, že to máš standardní provedení - pozdější výroba šla s tou výškou dolů až na 815 mm (tedy pokud jsou data v katalogu správná). Konec konců, vezmi metr a změř to
A co s tím? Napadají mne dvě možnosti. Jedna je to zkusit upravit - jak šla výška sedla dolů (pozdější roky výroby), snižoval se i rozsah pérování (viz katalog). Je možné, že mašina byla celá stejná, jen tam dali upravené vidle a zadní pérování s omezeným maximálním zdvihem. Možná, že by šlo stávající pérování upravit tak, aby mělo kratší rozsah, ale asi by se muselo šáhnout i do pružin aby to nebylo moc tvrdé. Nebo koupit pérování z pozdějších modelů - ale to by bylo potřeba mít 100% jistotu, že to tak je. Asi nejlépe najít i někoho, kdo tu mašinu má a zkusit to nejdřív poměřit.
A nebo druhá věc, naučit se na tom jezdit. Věnuj hodně času tréninku např.:
já třeba používám toto: www.youtube.com/watch?v=Iujn5P4evwo - Bret má hromadu zajímavých tipů pro trénink
nebo toto: www.youtube.com/watch?v=Ykxd14ynecQ nebo i toto www.youtube.com/watch?v=mgrkEkbQzhw
mně to trvalo skoro rok, než jsem se naučil rovnováhu na místě na Tenerce, ale dneska dám i 5 minut
a tenhle kluk nedosáhne pomalu ani na stupačky, ale strávil hodně času tréninkem: https://youtu.be/ZsuCSNrPJY4 https://youtu.be/mKCUaraV7X0
A ještě mne napadá třetí varianta - koupit si pozdější model (s nižšší výškou sedla) - ale bacha bude mít i kratší pérování (viz katalog). A vyzkoušej si, která mašina ti lépe sedne a tu druhou zase prodej.
Tak ať to dobře jezdí!
Ahoj Tomáš