globalmoto_duben_nolan




Jak zjistit tlak oleje a průchodnost olejových cest?

  • 0

    16.6.2021 od Korado50

    Ahoj, mám trošku podezření že se mi u bajku špatně maže hlava jelikož vačka nevypadá úplně zdravě a začala cvakat (nejspíš, ventily to nejsou ty jsou seřízeny).

    Jak by jste otestovali zda se dostatečně maže hlava? Někdo píše nahodit bike bez víka, tzn i bez nádrže.. mě to cvaká ale jen se zahřátym motorem a navíc moc nevím jak to nahodit bez víka když v něm jsou mazací kanály.

    Co mě napadlo tak vyměnit olej za jiný by asi nebylo od věci, třeba nějak degradoval a proto to cvaká, dále nějaký proplach olejových cest (hlava je po otevření ale krásně čistá, pár měsíců zpět jsem proplach dělal).

    Někdy se stávalo že pokud jsem např. chvíli před vypnutím motoru sjel z najezdu (kopeček zamkovky ke garazi) a dal moto na hlavní stojan olej vůbec nestekl do vany resp. přes okénko nebyl vidět.

    Proto mne napadla možnost špatného mazání, než bike prodám na dily a nebo budu posílat vacky a vahadla na renovaci (což bude drahá sranda) chtěl bych ještě projít pár jiných možností třeba je to nějaká méně závažná věc než vačka v háji (i když to je možné).

    Diky

    Odpovědět Doplnit dotaz

Odpovědí (3)
  • 0

    16.6.2021 od yozo444

    Namiesto snímaču tlaku oleja namontovať manometer .ako som ty uz písal skôr sa oplatí kúpiť vačku z ebay.

    Doplněno:

    Aj vahadla budeš musieť vymeniť. Daj kompletné prekontrolovať motor ( myslim klukove a ojnične loziska,testnost motora(leak down test) skôr ako začneš dávať peniaze na opravu.

    17.6.2021 od yozo444

    A jak poznám porušené kalení na vahadle ? Kdyby stalo za pokus vymenit jen vačky z ebay oprava by nevyšla tak finančně náročně :), uz jsem ve spojení s jedním prodejcem z ebay a čekám na detailní fotky, můžu je sem oak nahrát že by jste na ně koukli? Diky moc :)

    17.6.2021 od Korado50

    Ak kalenie vačky a vahadiel nebude porušene nevídim problém

    16.6.2021 od yozo444

    Dekuju na ebay jsou ty ceny hodně příznivé ale mám dotaz, pokud koupím jen vačky můžu nechat stávající vahadla? Přece jen je to protikus, četl jsem názory že smícháním vačky s vahadly z jiného motoru se vačka vždy poškodí, co je na tom pravdy a proč? Diky moc, uz sem z toho trochu nešťastnej :(

    16.6.2021 od Korado50

    Doplnit odpověď

  • 0

    16.6.2021 od Kafoholik

    No, spíš bych se soustředil na napínák rozvodů a samotný rozvody.

    A co tankuješ? Suzuki jsem zatím vždycky měl hlučnější navrchu při 100 oktanovým palivu.

    Záleží kolik má nalítáno a jaký režim. Ty napínáky někdy cca po 60 tisících bývají takové horší a pokud se to honilo, už může být na rozvody zralá.

    Jestli se dělaly údržby jak měly, olej bude čistý, ty lhůty jsou bohatě. Při dnešních olejích tam asi nehrozí nějaké zanesení.

    Doplněno:

    Napinak jsem vyndal a vypadá jak novej a není úplně vysunutej zbyva jeste 5 zubů, řetěz není vůbec slyšet.

    Moto má najeto 58000 koupeno před 2lety s 38000, ježděno tak střídavě někdy pila jindy pohoda klidek tabacek ale vzdy postupne ohrivane a ne do omezovače.

    Tankuju ruzne, nekdy shell jindy eurooil ale i jiny pumpy.

    Ještě jsem našel v plzni typka co prodává celou komplet hlavu, sice použitou ale pry motor šlape v pohodě.

    Me by fakt zajímalo co se stalo ale zkrátka asi špatné mazání nebo se rozhodily ventily a to ponicilo vacku je pravda ze sam sem je serizoval teprve pred par dny a buh vi kdy byli serizeny předtím.

    Taky se mi stalo ze sem jel asi 6km bez tlumicem vyfuku, jen sem neco testoval zda to cvakalo jen v tlumici nebo ne ale jako jasny byla to hovadina nejsem na to hrdej :D holt sem to jednou skusil na kusu okresky, nicmene myslite ze by to mohlo byt duvod k takovému opotřebení jako mam?

    16.6.2021 od Korado50

    Doplnit odpověď

  • 0

    17.6.2021 od Dejvak1

    ...tak jak ti píšou výše...tlak oleje můžeš změřit ...ale v tom problém na 99% nebude....motorka je to 20 let stará a má na tachometru 58tis ++++(spíš najeto tak 100tis++.).....takže zřejmě úplně normální opotřebení a piting, na který některé modely hold trpěly více a jiné méně....buď kup jinou vačku, nebo ji odvez "Pavlíčkovi" do Bosonoh...s opravami od něj máme dobré zkušenosti.....ta druhá reakce je absolutně z cesty ...rozvody a stav řetězu a napínáku, nemají vliv na pracovní plochu palce vačky a vahadel....

    Doplněno:

    pardon to vlozeni obarzku sem podelal :/ ... nevim proc myslel sem si ze to tu bude fungovat.

    17.6.2021 od Korado50

    pitting jsem nikde na vačce neviděl, spíš je to jakoby odřený a "rozklepnutý"

    ibb.co/XD5vpcG][img]https://i.ibb.co/W0zYFmR/IMG-20210611-161744.jpg[/img
    ibb.co/jZRYmvP][img]https://i.ibb.co/FqV12bL/sdr.jpg[/img
    nahrát obrázek

    u Této firmy z Bosonoh už mám vytvořenou poptávku a mluvil sem přímo s panem Strádalem který opravy provádí. hrubý odhad je 20K.

    ze všech možných variant je to asi ta nejlepší, dát to do servisu zahučim v tom o hooodně více.

    Tak já to v pondělí rozhodím vyndám vačky i vahadla a pošlu to tam.

    myslíš že se dá renovovat i hřídel vahadla ? a nebo musim z partsdepot koupit novou ?

    THX

    17.6.2021 od Korado50

    Doplnit odpověď


Pro vložení odpovědi se přihlaste.


TOPlist