globalmoto_duben_nolan




Přípravek pro opravu závitu svíček

  • -1

    2.6.2021 od Korado50

    Ahoj bando, mohl by jste mi prosím někdo doporučit konkrétní přípravek kterým bych na gsx 750F (2001) mohl znovu vyriznout závity na svíčky? A to hlavní, bez demontaze hlavy.
    Viděl jsem na YouTube různé přípravky a vím že to jde akorát jsem nenašel vhodný eshop odkud bych objednal.
    Existují i přípravky které dokáží zachytit špony.

    Dále pokud by jste měli nějaké tipy/rady k této opravě budu rád.

    Hawk

    Odpovědět Doplnit dotaz

Odpovědí (4)
  • 1

    2.6.2021 od roba

    se svíčkama a hlavama pracuji v oboru vojenských dronů se spalovacíma motorama,nikdy se nepovede aby dovnitř nepadla žádná špona a názor že shoří je mylný,akorát se někde mázne je to hliník,a ten přípravek je nepoužitelný z duvodu rozdílné tepelné roztažnosti materialů a žádné lepidlo to neutěsní,raději si dej práci a sundej hlavu a použij závitník sadový,na jemný závit jsou dva,možnost že vyletí výfukem bych uvažoval u 2T,R

    Doplněno:

    taky souhlasím s tím že šponka ani jiné nečistoty tam nesmí zůstat.

    Jen škoda že jsem nikde nenašel k prodeji ten závitník kterým lze vyříznout závit opačným směrem (zezdola nahoru) tím pádem dolů ani nic spadnout nemůže :)

    9.6.2021 od Korado50

    Předpokládám, že ten člověk chce opravit stržený, nebo vymletý závit svíčky. Nemá cenu ho pouze vzít sadovým závitníkem, protože ten chybějící materiál nedoplní a závit se po dotažení svíčky strhne znovu a ještě víc. Použití závitové vložky (redukce je zcela běžný způsob opravy v autoopravárenství. Netěsní se žádným lepidlem, protože redukce má z vnějšku závit kónický a je tedy utěsněna tím kónusem. Co se stane s případnou špónkou uvnitř nevím, ale vzhledem k tomu, že ve spalovacím prostoru je kolem 2000°a hliník se taví při 600°, nepředpokládám, že by tam udělala nějakou škodu. Prostě se to v praxi nestává. Samozřejmě je lepší hlavu sundat. Další možností opravy je použít například závitovou vložku Heli Coil. Tolik zkušenosti z praxe.

    2.6.2021 od Milos1

    Doplnit odpověď

  • 1

    3.6.2021 od hondaman1

    bez vazeliny


    s vazelinou

    Doplněno:

    Díky za super videa :) postup s vazelínou se mi fakt libí, dále mám digi endoskopickou kameru na kterou bych mohl připojit hadičku připojenou na vysavač a těch pár šponek takto vysát a samozřejmě důkladně zkontrolovat každý válec pohledově.

    9.6.2021 od Korado50

    Doplnit odpověď

  • 0

    2.6.2021 od Milos1

    Třeba tohle: https://www.mojedil...8EAQYASABEgLxDvD_BwE
    S těmi šponami to je trochu komplikace. Dělá se to tak, že ten závitník se natře vazelínou a špóny se k ní přilepí. Chce to ale neřezat ten závit najednou, ale po částech, závitník vždycky očistit a zase natřít vazelínou a tak pokračovat. Předpokládám, že hlava je hliníková, takže případná drobná špona shoří, nebo vyletí výfukem.

    Doplněno:

    Co jsem koukal tak do mojí motky patří svíčka NGK CR9EIX , s parametry:
    Type: Resistor type.
    Thread Size: 10mm (3/8")
    Hex Size: 16mm (5/8")
    Reach: 19mm (3/4")
    Gap: 0.8mm (0.03")
    Thread Pitch: 1mm (1/16")

    Mohl by mi někdo poradit jakou sadu pro obnovu těchto závitů zvolit ? nejradši helicoil , udělám to s tou vazelínou a pak provedu odsání špon pomocí digi endoskopu s odsáváním.

    Díky moc všem za help :)

    9.6.2021 od Korado50

    šponku kdyžtak vysaju trubičkou a zkontroluji endoskopem :)

    9.6.2021 od Korado50

    Doplnit odpověď

  • 0

    3.6.2021 od mordy

    Rozdělával jsem teď motor, u kterého někdo opravoval závit svíčky bez sundání hlavy. Domlácená hlava od špon, po roztavení zůstaly kuličky kovu navařené na spodku hlavy, takže nejde změřit rovinnost, v jednom místě oloupaný nikasil na válci.

    Motor není na odpis, ale silně nedoporučuju.Na starý vráně, s kterou se do budoucna dlouho nepočítá, možná. Jinak je lepší to rozhodit, zkontrolovat stav motoru a udělat generálku nebo její část podle potřeby.

    Chápu snahu se vyhnout rozebírání motoru, je to kvůli jednomu závitu pruda.

    Doplněno:

    Tak pokud někdo jen vyřízl závit (bez vazelíny) a ještě neodstranil špony tak se tomu vůbec nedivím ...

    9.6.2021 od Korado50

    Není mi jasná jedna věc. Jak se kuličky hliníku dostaly na dosedací plochu hlavy, takže není možné změřit rovinnost? Když už se udělaly (to asi mohly), jak mohly opustit spalovací prostor směrem k dosedací ploše? To už tam před tím byla taková mezera, že se tam dostaly? Jestli ano, tak ta hlava není na přerovnání, ale na zahození. Pokud by se rovnala, tak by se z ní muselo ubrat tolik materiálu, že už by potom vždycky měla snahu kroutit se.

    4.6.2021 od Milos1

    Doplnit odpověď


Pro vložení odpovědi se přihlaste.


TOPlist