globalmoto_duben_nolan




Tlumič řízení netlumí?

  • 0

    21.5.2020 od wimi

    Ahoj, na Vánoce jsem si pořídil z druhé ruky KTM 1290 SuperDuke GT. Všechno dobrý, akorát po přechodu z BMW K1200S je ta mašína ve vyšších rychlostech nestabilní. Pří rychlostech >180km stačí, když foukne boční vítr a motorka se rozvlní, co se děje při dopadu předního kola po přejezdu horizontu v podobné rychlosti radši ani nemluvit. K12 je proti tomu jak na kolejích - čím vyšší rychlost, tím nádherně tužší. Ano, KTM je proti K12 krátká a vysoká, ale ten rozdíl v (ne)stabilitě je prostě příliš velký.
    První podezření (pneu jsem už měnil) padá na tlumič řízení. Nezkoušeli jste někdo výměnu za progresívní tlumič? Nebo aspoň dát do něj hustší olej, řekněme 20w nebo 30w? Nebo jsem úplně bokem?

    Odpovědět Doplnit dotaz

Odpovědí (1)
  • 1

    21.5.2020 od Honza-K

    Trochu bych se obával, že problém nebude v tlumiči řízení. Pokud hejbeš s řidítkama, je cítit, že tlumič "táhne"? Pokud ano, je asi trochu funkční a hustší olej moc nepomůže.
    Pokud je tlumič moc "tuhý", přenáší se vlnění do rámu a to taky není nic příjemnýho....

    Doplněno:

    Abych to vlákno uzavřel - dopadlo to nakonec tak, že jsem olej v tlumiči řízení vyměnil za tužší, citelně se to zklidnilo, ale - SDK GT je prostě vysoká koza s nízkou příčnou stabilitou, krásně padá do zatáček a je obratná, ale na dlouhodobé vyšší cestovní rychlosti to při pohodovém cestování není. Takže jsem si nechal obě dvě, SDK GT i BMW k1200s, každá je jinačí.

    13.9.2023 od wimi

    Doplnit odpověď


Otázka je již vyřešena.


TOPlist