bmw_r1300gs_cartec




Problém s ABS

  • 0

    10.5.2019 od long1

    Zdravím, potřebuji poradit.
    Poslední dobou začínám mít na motorce (r.v. 2006) problém s ABS a to v tomto smyslu :

    Závada se projevuje jen tehdy, když chci motorku nastartovat - nikdy se mi neprojevila během jízdy.

    Při otočení klíčkem, před samotným nastartováním, kdy motorka provádí asi něco jako testování systému (svítí nejprve červený, pak žlutý trojúhelník, který následně zhasne a lze startovat), tak poté, co výstražný trojúhelník zhasne, začne pomalu problikávat červený nápis ABS, který po rozjezdu zhasne a vše je OK.

    Poslední dobou se mi ale stává, že po zhasnutí toho výstražného trojúhelníku mi ABS začne rychle problikávat (dle manuálu závada ABS), přičemž někdy stačí vytáhnout klíč, znovu motorku aktivovat a pak se ABS kontrolka rozbliká normálně pomalu a po rozjetí zhasne, někdy ale i po opakovaném "nabuzení" motorky ABS kontrolka hlásí závadu. Někdy, když se rozjedu, tak závada sama od sebe po několika metrech jízdy skončí, někdy to ale trvá i po dobu několika kilometrů. Zatím vždy po určité době závada jakoby sama odezněla. Brzdy při této závadě brzdí, ale nejde asi posilovač, je třeba za brzdu pořádně zabrat, aby byl brzdný účinek znatelný.

    Můj dotaz zní....v čem by konkrétně mohl být problém? Můj osobní dojem je ten, jakoby se v systému ABS, jehož součástí by měl být i posilovač brzd, zasekávala/přidírala nějaká mechanická část, která se následně vlivem vibrací motorky uvolní a vše funguje normálně.

    Dík

    Odpovědět Doplnit dotaz

Odpovědí (6)
  • 0

    10.5.2019 od JiriBN

    Zkontroluj výšku hladiny brzdovky v modulu ABS, zkontroluj spínače brzd světel na obou brzdách, zkontroluj vzdálenost čidel v kolech od kotoučků systému ABS, zkontroluj funkci brzdové žárovky.
    Zajeď k někomu na diagnostiku.

    Doplnit odpověď

  • 0

    10.5.2019 od durinkos

    Este by skontroloval ci dobre funguje spinac na brzdovych packach. Ja som mal s tym problem.

    Doplnit odpověď

  • 0

    11.5.2019 od chuan

    Jak zde již bylo psáno příčin může být víc. Rychle se rozblikat může ale po rozjetí by měl nápis zhasnout. Jinak může to být zrovna spínač brzdy na páčce. Mě zůstával viset a pak jsem pořád svítil a po znovu nastartování už to hlásilo chybu a už se ABS nerozjelo.

    Doplněno:

    Dobře, ale brzda ti jinak fungovala normálně, resp. posilovač brzdy fungoval bezvadně? Mi právě po dobu, co mi kontrolka bliká, pravděpodobně nefunguje posilovač brzd, musím za páku brzdy pořádně zabrat, aby se brzdný účinek dostavil a i tak je brzdný účinek menší. Jakmile kontrolka zhasne, stačí lehce za páku zatáhnout a brzdy brzdí jak čert.

    11.5.2019 od long1

    Doplnit odpověď

  • 0

    15.5.2019 od Rorejda

    Mně to dělal mikrospínač na páčce. Jinak pokud budeš dlouho držet brzdu po nastartování, tak je to taky vyhodnoceno jako chyba.

    Doplněno:

    A prosímtě, ten projev, že brzdy byly jakoby zvadlé, pravděpodobně bez účinku posilovače, takže bylo nutno za brzdu pořádně zabrat, aby to brzdilo, to jsi měl stejné? Jinak já při startu brzdu nedržím, startuju s mašinou na stojanu.

    15.5.2019 od long1

    A prosímtě, ten projev, že brzdy byly jakoby zvadlé, pravděpodobně bez účinku posilovače, takže bylo nutno za brzdu pořádně zabrat, aby to brzdilo, to jsi měl stejné? Jinak já při startu brzdu nedržím, startuju s mašinou na stojanu.

    15.5.2019 od long1

    Doplnit odpověď

  • 0

    16.5.2019 od deivik

    Mě to vyhodilo zatím chybu jednou, když jsem během startu držel brzdu... Byl jsem z kopce. Taky to hůř brzdilo, po zhasnutí motoru a opětovném startu se mi to již neprojevilo. Od té doby startuju pouze a jen když motorka stojí na centrálním stojanu a po zhasnutí kontrolek trojúhelníků. Více nemohu do diskuse přispět. Držím pěsti ať to brzy vyřešíte

    Doplnit odpověď

  • 0

    19.5.2019 od Euro

    Zkontroluj hladinu v modulu abs. Na YouTube můžeš najít instruktážní videa na ovzdušnění modulu a bez, tam také najdeš kolik má být kapaliny. Nicméně pokud ti to dělalo jen jednou a ty jsi při startování držel brzdu a nyní je vše v pořádku, tak do toho zbytečně nevrtej. Navíc , aby ses k modulu dostal musíš dost věcí sundat a odpojit. A pozor, moduly s posilovačem jsou dost háklivé i na kvalitu kapaliny, pokud jí nikdo neměnil od hovory, tak je nyní nejvyšší čas.

    Doplnit odpověď


Pro vložení odpovědi se přihlaste.


TOPlist