globalmoto_duben_nolan




Přehřívání

  • 0

    24.4.2019 od Korado50

    Ahoj :)

    tak jsem z minulého mp korada 50ccm udělal upgrade na yamahu xmax 125i r.v
    . 2008.

    Bohužel mám problém, jde o přehřívání.

    Když jsem ho koupil vyměnil jsem kapaliny a filtry, chladící sem jen dolil, ve bylo ok až pak když jsem na něm jel poprvé do práce (cca 45km nejdřív D1 pak do holešek) jsem v Praze (městský provoz - pomalejší jízda) přišel na to že ručička teploty chladiva je v HOT , uplně na max, tak jsem skůtr odstavil a vyčkal chvilku na ochlazení.
    Je zajímavé že jsem předtím jezdil celkem často a nikdy se nepřehřál, usoudil sem že je to asi špatnou směsí a tak jsem načetl návod a a vyměnil kapalinu dle návodu (a dle jednoho příspěvku zde jsem foukal do trubičky nádržky na chladící kapalinu tak aby z bloku i radiátoru vyšlo co nejvíce chladiva ven), také jsem odpojil radiátor, vyšla z něj rezavá břečka .. tak sem ho ještě prolil vodou a vyčistil trubky. Po nasazení jsem naléval víčkem radiátoru (u baterky nahoře) kapalinu dokud nezačala vytékat dírou po odvzdušňovacím šroubu na bloku motoru, po té jsem zašrouboval víčko radiátoru u nádrže a dolil chladivo do nádržky.
    Zdálo se že vše funguje dobře už se skůtr nepřehříval a to sem mu dával dost za uši :) ... nicméně po čase to zas přišlo a dokonce sem ani nemusel jet nějak z ostra, teplota se zvyšuje spíš když uberu plyn, chápu to tak že pumpa je mechanicky napojená na motor a čím vyšší otáčky tím vyšší průtok, nicméně někdy prostě stoupá nehledě na to jak jedu.
    Někdy jedu rychle na dálnici a vše v poho, pak zpomalím na 50 v městě a teplota stoupá, nebo stačí někde zastavit vypnu samozřejmě hned motor at nejede na volnoběh, za chvilku sem vrátím , v klidu vyrazím a teplota je nějak vysoko, při zrychlení klesne na normál ale pak zase stoupá, taky se mi zdá že teplota nějak moc kolísá, ručička se celkem dost hýbe ,myslím tím že je třeba sekundu na normálu pak o kousek výš pak zase zpět na normálu , když je na max a zastavím, stačí cca 10 sekund, znovu nahodim spínací skřínku a ručička je zase na normálu, taky jsem si říkal zda to nemůže být vadný senzor nevím jak rychle se může v reálu ta teplota měnit, kazdopádně si nechci zničit motor.

    Také mne napadlo ze by mohl být zavzdušněný systém, to jsem se pokusil vyřešit tak že jsem otevřel víčko radiátoru (u baterie nahoře) a nastartoval , nic se nedělo tak sem po chvilce zvýšil otáčky, najednou podle kolísání otáček (dle toho jak sem přidával plyn) tak stejně podle těch otáček se asi s 10sekundovým požděním oběvilo v trubici chladivo a jakoby se hladina houpala dle otáček (se spožděním) tak jsem namontoval víčko aby to nepřeteklo (pokuch to chápu správně s nasazeným víčkem by to přeteklo hadičkou do nádržky), je to jen jednosměrně ? že do té nádržky odtečou přebytky nebo si systém může z nádržky také brát chladivo zpět ?

    Omlouvám se za neodborný popis nejsem expert ale rád se něco přiučim.

    Chladivo: motul motocool expert (neředěná, píšou a ní že se nemá ředit a že je ready to use) v manuálu ale píšou antifreeze:water = 1:1 tak nevím :) ...to je asi poslední možnot co mne napadá čím by to mohlo být

    Odpovědět Doplnit dotaz

Odpovědí (5)
  • 0

    25.4.2019 od Lumen

    Tuhle motorku moc neznam,ale podival bych se na termostat

    Doplnit odpověď

  • 0

    25.4.2019 od X-tra-X

    Potřeba zkontrolovat správnou funkci těchto 3 věci - čidlo teploty, termostat a vodní pumpu

    Doplněno:

    Dnes sem zas jel, jedna cesta 3,5km v pohodě, po cca 2min jízdě se zahrál na provozní teplotu, a po ceste ok a to sem pak jel i 110kmh a palil sem to, zastavil sem pak u tesca, nakoupil a cesta zpět do poloviny ok a pak se začal zas přehřívat, tak sem zastavil ,otočil klíčkem zapalování (první poloha) tak aby jel jen větrák s pozoroval teplotu, držela se pořád nad polovinou cca 5min a pak dokonce asi na 5sekund stoupla :D jak je to možné při vypnutém motoru a okolní teplotě 14st ? To prece musi jen chladnout ne ?

    27.4.2019 od Korado50

    Vůbec si nelam hlavu s odvzdušněním - není potřeba dělat a s expanzní nádobkou - málokdy je cesta obousměrná

    27.4.2019 od X-tra-X

    Skútr má načítání 38000 takže bych pochopil že termostat už bude občas zlobit, mě právě přijde že občas (tak jednu z 5jizd ) se prostě najednou termostat neotevře a proto prostě teplota tě kapaliny , pro jistotu tam dám nový a uvidíme zda se projeví změna. Pak je samozřejmě možnost relaxovat vodní pumpu a nebo vyměnit čidlo teploty.
    Zajímalo by mne ,k čemu tam ne ta nádržka na chladivo, systém tam jen odhodí přebytek nebo je schopen si z ní vzít chladivo když ho má nedostatek ? Jo a máte někdo tip jak se systém odvzdušní ? Já to dělal tak jak jsem popisoval ( odsroubovat odvzdusnovaci šroub a nadávat chladivo vlčkem radiátoru dokud z odzvzdusnovaciho otvorů nevyteka chladivo, ale nevím zda to je standardní postup), všem moc děkuji za rady a pomoc !!

    26.4.2019 od Korado50

    Buď by byl pořád uzavřený, nebo naopak stále otevřený, ale třeba málo...

    26.4.2019 od X-tra-X

    Našel sem v manuálu jak otestovat termostat ,tak to vyzkouším:) ,on kdyby fungoval špatně tak vlastně nedovolí aby chladivo cirkulovslo, chápu to správně?

    25.4.2019 od Korado50

    Děkuju za reakci, máš nějakou radu jak tyto součástky otestovat ? Ještě kouknu do servisního manuálu zda tam nepíšu něco o přehřívání

    25.4.2019 od Korado50

    Doplnit odpověď

  • 0

    27.4.2019 od Rolda89

    Ahoj, táta má stejnej skútr a měl stejný problém, koupili jsme nové víčko chladiče, termostat otestovali v teplé vodě, propláchli chladič, hadice motor a nakonec šla hlava dolu, vyměnili jsme těsnění a bez problémů, ale plnila se mu expanzka, jinak úplně stejný podivný kolísání teploty vody, někdy ok, někdy hned na max.

    Doplněno:

    Mně se právě ztratila jen jednou jinak byla buď v normě a nebo naopak přibyla.
    Jo a dají se nějak smazat tý příspěvky navíc? Ktere jsem omylem přidal (ani nevím jak)

    29.4.2019 od Korado50

    Nemusí to být těsnění pod hlavou, může to být právě ta vodní pumpa, kudy to často prolíná...spíš se divím, že sis nevšiml, že se ti ztrácí chladící kapalina...

    29.4.2019 od X-tra-X

    Update: dnes jsem jel na skútr nakoupit, 3.5km cesta tam úplně v poho motor jel krásně, cesta zpět po 1km přehřátí- okamžitě jsem odstavil skútr a čekal na vychladnuti, po vychladnuti ale už nenastartoval, na palubce po otočení kličku bliká "helikoptéra" neboli vada motoru , po kontrole hladiny oleje jsem zjistil ze olej co tam byl před 14 dny nový vypadá jak hořčice, svetle žlutá emulze :D tzn. vadné těsnění pod hlavou, chladivo proniklo do oleje a dopadlo to takto, volal sem bazaru kde jsem ho koupil a reklamoval - skrytá závada, uznal a slíbil opravu, myslíte že se to opravit dá ? Na co si dát pozor pro převzetí z opravy ? Projet a pak zkontrolovat olej ? Zda tam není emulze ? Podle zákona mám právo na reklamaci skryté vady, toto právo jsem vlastně teď uplatnil :) pokud by to opravili špatně budu mít dále také takové právo? Znovu reklamovat ?

    28.4.2019 od

    Ohledně těsnění hlavy, víš kolik by to tak mohlo stát? Je to rozsáhlejší oprava než jsem čekal, jo a ten test termostatu jsi prováděl s nějakým speciálním teploměrem ?

    28.4.2019 od Korado50

    Ahoj děkuju za reakci, je výměna toho těsnění hodně náročná nebo mi k tomu stačí běžné vybavení jako gola a klíče? Já už jsem objednal ten termostat a čidlo :D

    28.4.2019 od Korado50

    Doplnit odpověď

  • 0

    12.5.2019 od Kvitko8205

    Čau borci mám yamahu x max 125 2007 v čera sem sundal chladič a pročistí sem ho. Dal splátky a nalel vodu tet vznikl problém nevím jak obzdusnit nastartuje a přehřiva se poradí negdo jak obzdusnit popřípadě foto kde dík

    Doplněno:

    Všechno potřebné najdeš v manuálu.
    Povol odvzdušňovák a nalívej nemrzku, dokud nezačne téct odvzdušňovákem. Pak doplnit expanzku a máš hotovo.
    Pokud Ti nepůjde povolit odvzdušňovací šroub na hlavě motoru, jde to odvzdušnit tak, že vytáhneš tenkou propojovací hadičku, která je hned vedle odvzdušňováku.

    17.5.2019 od chatra

    Doplnit odpověď

  • 0

    6.2.2024 od MAKRAS75

    PROSÍM KDE NAJDU TEN OVZDUŠNOVÁK? DÍKY.

    Doplnit odpověď


Pro vložení odpovědi se přihlaste.


TOPlist