bmw_r1300gs_cartec




Nejdou světla

  • 0

    3.5.2016 od fmacek

    Zdravím, mám problém se světlama u Suzuki SV 650 s. Nesvítí, nefunguje ani světelná houkačka, pátral jsem po příčině a došel jsem až k relé. Jedno je pod hlavním sedadlem, řekl bych, že jo to asi to hlavní, které spíná veškerou elektriku a pak je ještě jedno pod sedadlem spolujezdce. Pojistky u světel byly v pořádku, tak jsem zkusil natvrdo propojit konektor světel s baterkou a fungují jak dálkové tak i normální, zajimavé je, že obrysové svítí furt nezávisle na hlavních světlech, asi nejdou přes relé. Nevím jestli je problém v samotném relé, protože v něm normálně secvakává. Nevíte kde by mohl být problém?

    Do manuálu jsem se díval, nepomohlo. Za každou radu budu rád ;)

    Odpovědět Doplnit dotaz

Odpovědí (4)
  • 1

    3.5.2016 od kilix

    problém môže byť aj v relé, aj napriek tomu, že krásne cvaká. Stačí že už má za sebou možno zopár skratov (alias vypálených žiaroviek), vrstvička na kontakte (zlato, striebro, zliatina) sa opáli a už tých 12V tadiaľ neprejde. 12V je veľmi malé napätie na prerazenie vrstvy oxidácie.
    Takže ako prvé môžeš skúsiť relé rozobrať, kontakty očistiť a strekni tam kontox, na čas to pomôže, kým sa to znova opáli. Ale možno to pomôže doslova len na pár dní, svetlá používaš vkuse a ak je kontakt relé raz opálený, je to na vyhodenie. Takže keď to už máš vonku, tak to vymeň a bude.
    V prvom rade si voltmetrom skontroluj, či ti prichádza na silové kontakty relé šťava (typicky kontakty č. 30,87, cievka je 85, 86). Aby nebola porucha niekde inde nakoniec.

    Doplnit odpověď

  • 0

    3.5.2016 od muscar

    Ještě bych zkusil proměřit samotné relé jestli pouští šťávu do světel než bych něco rozebíral. Kdyby dávalo zkusil bych proměrit vodič relé -> světlo. Tak mě napadá zkoušel jsi proměrit přepínač??

    Doplnit odpověď

  • 0

    3.5.2016 od fmacek

    zkoušel jsem propojit plus od baterky ke zdířce která vede z relé přes přepínač rovnou do světel a svítilo to, tak si myslím, že přepínač bude v pořádku, pokud to tedy přes něj jde dál ke světlům

    někde jsem se dočetl, že může být i problém v plíškách ve spínači na startování, které při startování vypínají přední světla, jsou někdy ohlé a proto to nejde

    původní majitel mi při koupi říkal, že se mu světla zapla cca po půl hodině jízdy, říkal, že to může být baterkou, ale to je podle mě nepravděpodobné, když v pohodě startuje a všechny ostatní světla jdou

    Doplněno:

    Pak tedy zkusit proměřit to relé, stačí jen propípnout voltmetrem, samozřejmě po sepnutí Co se týče těch plíšku tak nevím o čem je řeč, takže víc nepomůžu.

    3.5.2016 od muscar

    Doplnit odpověď

  • 0

    3.5.2016 od maspe

    pokud to je model do roku 2002, tak ten odpojování světel při startu (tzv. X-relay) nemá. Přívod k přepínačí svetel a světelné houkačce by měl být oranžovým drátem (ke konektoru, z konektoru jde jako oranžový s červeným pruhem), který jde ze spínačky. Takže zatím bych nejvíce tipoval problém ve spínačce. Obrysovky mají ze spínačky vlastní napájení hnědým drátem.

    Doplnit odpověď


Pro vložení odpovědi se přihlaste.


TOPlist