yamaha_mt09




Vyzkoušeli jsme balíček motokosmetiky Autosol

„Který přípravek na kompletní vyčištění motorky opravdu funguje?“ Přesně takto zní jedna z častých otázek na motorkářských fórech. Přípravků na trhu je celá řada, některé fungují lépe, jiné hůře. Nám se do redakce dostal dárkový balíček motokosmetiky německé značky Autosol, který jsme podrobili důkladné zkoušce.

Kapitoly článku

Německá značka Autosol se zaměřuje na výrobu a prodej čisticích, lešticích a konzervačních produktů pro profesionální i soukromé použití již od roku 1928. Výhradním zástupcem značky Autosol pro ČR je společnost Cominvest CZ, s.r.o.  Sortiment zahrnuje prostředky pro čištění a leštění kovových částí, plastů, univerzální leštící pasty na kovy až úzce specializované výrobky určené pouze pro jeden typ materiálu nebo aplikaci.

Balíček motokosmetiky Autosol

Nám se v redakci do rukou dostal dárkový balíček motokosmetiky, se kterým bychom měli krok po kroku vyčistit motorku a ošetřit lak, výfuk a výfukové svody. Balíček v ceně 1229 Kč je zabalen do papírové krabice, která působí poměrně luxusně a obsahuje následující přípravky:

  • Bluing Remover – k čištění výfukových svodů
  • Metal Polish – leštící a čistící pasta na kovy
  • Bike Cleaner – základní čistič motorek na bázi vody, bez rozpouštědel
  • Waterless Cleaner – čistič motorek bez použití vody
  • Polish and Wax – lešticí a ochranná pasta na zašlé a staré lakované povrchy
  • Mikroutěrka – jemná utěrka z mikrovlákna
  • Hemet Cooling sprej – chladící a dezinfekční sprej do přilby

Zkouška v praxi

Jak lépe produkt poznat a prověřit, než při praktické zkoušce. K tomu jsme ale potřebovali ten správný předmět na čištění. A našli jsme… hodně používanou a dlouho nečištěnou cestovní motorku jednoho z našich čtenářů. Jak je vidět z fotografií, BMW R 1200 GS čistou vodu hodně dlouho nevidělo a doslova volalo po důkladné koupeli. To se nám moc hodilo.

Pro základní očistu motorky a zbavení těch největších nečistot jsme jako první zkusili základní přípravek pro čištění motocyklu Bike Cleaner. Jeho aplikace byla velice jednoduchá. Celý obsah lahvičky 500 ml jsme vyprázdnili pomocí rozprašovače na všechna znečištěná místa motocyklu. Naše zkušební BMW bylo opravdu hodně špinavé, a tak jsem byl sám hodně zvědavý, jak moc se podaří přípravkem motorku umýt. Po aplikaci přípravku jsme celý stroj opláchli vodou. V našem případě jen vodou z hadice, ale pro ještě lepší účinek by se více hodila „wapka“. Byl jsem fakt mile překvapen, jak šly všechny nečistoty hladce odstranit. To se mi fakt líbí. Samotná lahvička Bike Cleaneru stojí 300 Kč, což je celkem dost. Ale pokud se o svoji motorku staráte jako majitel našeho BMW jednou za rok, je tato cena akceptovatelná. Asi není třeba dalších komentářů k funkčnosti přípravku, fotografie mluví za všechno.

Zbavit motorku nečistot jde i jinou cestou, a sice pomocí čističe motorek bez použití vody Waterless Cleaner. Tento způsob čištění motocyklů v redakci moc dobře známe především z přípravy strojů před focením. Jedná se o velice pohodlné a účinné čištění, které se ale hodí spíše pro méně špinavé motorky. Proto jsme pro naše testovací BMW použili pouze základní čistič Bike Cleaner a přípravek Waterless Cleaner jsme vyzkoušeli na našem redakčním skútru. Aplikace pomocí rozprašovače a přiložené mikroutěrky byla naprosto snadná a bezproblémová. Výsledek tohoto způsobu čištění můžete vidět na fotografiích. Ještě více je použití přípravku poznat po hmatu. Nejen že je lak krásně hlaďoučký, ale hlavně na něm nebudou tolik zůstávat nečistoty. No řekněte sami, Hádali byste našemu redakčnímu Scarabeu stáří 10 let?

V prvním kroku jsme motorku zbavili všech základních nečistot. Prvotní ošetření přípravkem Autosol motorce dost pomohlo a jako další jsme vyzkoušeli tekutý přípravek na čištění výfukových svodů Bluing Remover. Naše pokusná motorka měla výfukové svody hodně „zašlé“ a péči si určitě zasloužila. Aplikace byla opět velice jednoduchá, na bavlněný hadřík stačilo nanést přípravek a svody hadříkem čistit až do požadovaného výsledku. My jsme z důvodu velkého znečištění museli postup dvakrát opakovat. Výsledek je patrný na fotografiích. Poté jsme ještě povrch výfuku přeleštili lešticí a čisticí pastou na kovy Metal Polish. Jak se podařilo zašlé svody a výkuk oživit opět můžete posoudit sami z přiložených fotografií. Výsledkem je nejen viditelný lesk, ale také ochranný povlak, který po vyleštění zůstává a odpuzuje špínu, vodu a zároveň povrch chrání.

Pro mě doposud neznámou vychytávkou je chladící a dezinfekční sprej do přilby Helmet Cooling. Během redakčního testování v třicetistupňových vedrech přišla možnost hej vyzkoušet poměrně vhod a výsledek předčil mé očekávání. Snadná aplikace buď přímo do přilby (u vlasatých jezdců) nebo přímo na pokožku (u těch, co mají vlasů méně) a okamžitý účinek. Za mě super užitečná věc umocněná skutečností, že všechny mé přilby mají černou barvu.

Co mi však v balíčku chybí, je jakýkoli přípravek na ošetření plastů. Na současných motorkách je zastoupení plastových dílů čím dál větší, a proto by v takto obsáhlém balíčku čistič a oživovač starších plastů prostě měl být. Nutné je tedy přikoupit třeba čistící pastu Plastic Cleaner a následně použít na ochranu plastů přípravek Plastic Care také od Autosolu.

Závěrečné hodnocení

Prvotní otázku doporučení kosmetiky pro údržbu a čištění motocyklu, která opravdu funguje, mohu nyní s klidným svědomím zodpovědět. Všechny prvky balíčku motokosmetiky Autosol, které jsem si mohl „naživo“ vyzkoušet a prověřit, jsou opravdu účinné a fungují. Hlavně díky snadné aplikaci pomocí rozprašovače jde očistu motorky provést velice rychle. Jako mínus bych uvedl snad jen poněkud vyšší cenu. Na trhu je mnoho různých přípravků, ale pokud vás nebaví hledat a raději chcete vsadit na jistotu a kvalitu, tak s touto motokosmetikou určitě chybu neuděláte, což dokládají i recenze uživatelů v naší databázi. A jako dárek je tohle balení ideální.

Informace o redaktorovi

František Hadt - (Odebírat články autora)
Jarda Ducháček - (Odebírat články autora)

Klady a zápory

+ účinek přípravků
+ snadná aplikace


- cena
- chybí přípravek na ošetření plastů


POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 3 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Zuza79 přispěla 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):
Související firma
  • Cominvest CZ

    Cominvest CZ, s.r.o. je výhradní zástupce - velooobchod s tradicí od roku 1991. Jsme distrubutorem pro motokosmetiku a autokosmetiku německé značky Autosol. Prodáváme i ostatní výrobky pro leštění a čištění kovů, plastů a dalších materiálů této značky. Jsme výhradním zástupcem 20 ti evropských výro...




TOPlist