yamaha_tenere_duben




Sportovní kamera Actionpro X7

Současná nabídka přístrojů, které umí kvalitně zdokumentovat jízdu na motorce, je poměrně široká. Obvykle se jedná o kamery, určené pro nejrůznější sportovní využití, a z toho plyne pro motorkáře řada výhod. Mají malé rozměry, dají se snadno přimontovat na přilbu, tělo nebo přímo na motorku a jsou odolné proti vodě i otřesům. Nedávno jsme do redakce dostali na vyzkoušení kameru, která se podle výrobce řadí mezi absolutní špičku ve svém oboru. Je skutečně tak dobrá, aby mohla konkurovat fenoménu s názvem GoPro?

Kapitoly článku

Kamera X7 je produktem německé firmy Actionpro (výroba probíhá v Jižní Koreji), a stejně jako některé další přístroje se vzhledem nápadně podobá přístroji známější značky GoPro. Charakteristický tvar, plexisklová schránka i způsob uchycení jsou zdálky takřka k nerozeznání, a drobné rozdíly najdete teprve při bližším prozkoumání. Také po technické stránce se Actionpro může měřit s vlajkovou lodí značky GoPro, modelem Hero3 Black level. Údaje v letáku mluví celkem jasnou řečí: 12 MP senzor Sony Exmor, sž 60 snímků za vteřinu v režimu FullHD, 120 snímků v rozlišení 720px, maximum dokonce 240 snímků, vestavěné WiFi rozhraní atd. V některých ohledech má X7 dokonce navrch: objektiv se skládá z osmi asférických skel (na rozdíl od šesti u Hero3 BL) a na zadní části kamery X7 je integrovaný displej, který GoPro stále postrádá.
Přitom právě nasměrování objektivu je alfou a omegou pěkných jízdních záběrů, a bez zpětné vazby se správný sklon kamery odhaduje přeci jenom o dost hůř, než když máte možnost vidět zabíraný obraz v náhledu. Další výhodou vestavěného displeje je možnost bezprostřední kontroly natočeného materiálu. Během zastávky na kafe můžete nepovedené nebo nezáživné úseky vymazat a ušetřit nějaké místo na kartě. Pokud máte kameru například na přilbě a zrovna není po ruce nikdo, kdo by na displeji zkontroloval správné nastavení záběru, je tu ještě možnost připojení kamery k chytrému telefonu přes wifinu. Snímaný obraz i ovládací prvky se pak přenáší rovnou na displej mobilu. Nepatrně vyšší spotřeba spojená s použitím LCD nebo WiFi akumulátoru o kapacitě 1 200 mAh zjevně nijak nevadí - na jedno nabití vydržela skoro dvě hodiny natáčení a nějaký čas v režimu standby navrch. A to jsme nevyužili funkci  automatického zhasínání displeje (po 30 vteřinách nečinnosti), ani vypínání kamery (po 3 minutách bez akce).
Přestože základní výbava je na upínací prvky poměrně bohatá, přidělat kameru k motorce není zas tak snané. V krabici jsme nenašli žádnou objímku na řidítka (ta se dodává za příplatek), a jediným řešením tak zůstal samolepící držák, který díky 3M lepící vrstvě drží na předním plexištítu nebo nádrži i ve vysoké rychlosti jako přibitý. S přilepením zaobleného držáku k přilbě nebyl sebemenší problém, a pomocí dodávaných kloubových adaptérů se kamera dá přidělat jak shora, tak i na bok přilby. Zajímavý úhel pohledu nabízí také uchycení kamery na hrudníkové kšíry, za které si ovšem musíte také připlatit. Nabídka originálního příslušenství zahrnuje spoustu dalších možností uchycení kamery, ze které si vyberou nejen motorkáři, ale také potápěči, parašutisté a další milovníci extrémních sportů. Plastové pouzdro odolá podle výrobce tlaku vody až do hloubky 60 metrů, takže v dešti se o ní opravdu bát nemusíte.
Když je naopak obloha bez mráčku, můžete sáhnout do příbalu po zadních dvířkách s dírou, která umožňují kvalitnější nahrávání zvuku a zabraňují mlžení plexisklové schránky, nebo kameru rovnou přendat do černého rámečku, který jí ochrání proti pádu, ale čočka zůstává odkrytá a záběr tím pádem absolutně nezkreslený.
Vraťme se ale k použití X7 na motorce. Za jízdy obvykle není moc času na složité operace spojené s obsluhou  audiovizuální techniky, a kamera Actionpro je v tomto směru naprosto jednoduchá. K pohybu v bohatém menu slouží pouhá tři tlačítka, jejichž intuitivní funkce pochopíte během pár minut i bez čtení návodu. Nastavení složitějších parametrů, jako je kvalita obrazu, rozlišení, délka videosekvencí nebo frekvence snímání fotek je samozřejmě lepší provádět v klidu před jízdou, ale k samotnému zapínání a vypínání rekordéru stačí našmátrat čudlík na přední straně, což není nic těžkého ani v tlustých rukavicích. Pokud ale budete mít kameru někde mimo dosah rukavic, hodilo by se dálkové ovládání, které je k dispozici za příplatek.
Podle toho, co kameře předem nadiktujete v nastavení, pak po každém zmáčknutí zaznamená buď videosekvenci o určité délce (1, 5, 10 nebo 30 minut) nebo bude nahrávat tak dlouho, dokud jí opět stejným tlačítkem nevypnete, nebo se nevybije baterka, případně nedojde místo na kartě. Přístroj může sloužit i jako fotoaparát, kdy po stisknutí tlačítka pořídí buď jednotlivý záběr, nebo zachytí každý moment v nastaveném intervalu (1, 3, 5, 10 nebo 30 sekund). Kamera dokonce umí spojit pořízené fotky do video souboru bez nutnosti toto dělat ve střihacích programech. Za slunečného počasí lze u videa i fotografií dosáhnout skutečně vysoké kvality obrazu, ta se ovšem snižuje s klesající intenzitou světla. To ostatně můžete - stejně jako  přechody mezi světlem a stínem - posoudit v následujících ukázkách. Je ale třeba brát v potaz, že videa jsou optimalizovaná pro internet a originální kvalita v HD rozlišení byla ještě mnohem vyšší.


Úhel záběru nemusí být nutně tak široký, jako na ukázkách. Při natáčení nebo focení jiného typu scény než výhledu z jedoucí motorky se dá optika kamery nastavit  i na střední nebo úzký záběr. Pořízený materiál se ukládá na micro SD kartu, ze které ji do počítače stáhnete přes čtečku nebo prostřednictvím USB portu přes přiložený kabel. HDTV výstup umožňuje přímé prohlížení obrázků na televizní obrazovce, takže večer můžete s kamarády v hospodě rozebírat čerstvé zážitky z vyjížďky, i když s sebou nemáte laptop.
Pokud jde o další zpracování videosouborů v MP4 formátu, jako šikovný pomocník se ukázala funkce automatického rozdělování souborů po stanoveném čase (multi file REC).  Uvítali bychom ještě alespoň  jednoduchý editační software na CD v příbalu kamery nebo na stránkách výrobce. Ten ale zatím kameře Actionpro X7 chybí. Přesto jsme byli příjemně překvapeni kvalitou pořízených záběrů, jednoduchostí obsluhy i řadou funkcí, které kamera nabízí. To vše se ale trošku odráží na ceně, která je 9.299 Kč.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Jarda Ducháček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist