globalmoto_duben_nolan




Recenze Samsung Gear 360 (2017): Na pořádné 360° video si budeme muset ještě počkat

Kapitoly článku

S kvalitními záběry bohužel nepočítejte

Vývoj 360° videí je stále v plenkách, přesněji tedy řečeno vývoj kamer, které jsou cenově dostupné a kompaktní. Samozřejmě dnes existují speciální systémy pro natáčení sférických videí ve vysokém rozlišení a skvělé kvalitě, jedná se ale většinou o spojení i desítek samostatných kamer. A to pro nás motorkáře není použitelné. Samsung Gear 360 (2017) splňuje cenovou dostupnost i kompaktní rozměry, kvalita však pokulhává.

Předně jsem tedy musel vyřešit upevnění kamerky, protože mi v tom balení vůbec nepomohlo. Nakonec jsem použil hrudní držák akční kamery a potřeba byl rovněž adaptér pro stativový závit a standardní držák akčních kamer. Moje vlastní tělo posloužilo jako dobrý stabilizátor otřesů, což se hodí. Protože jsem nemohl kamerku ovládat na dálku, prostě jsem ji zapnul před jízdou a modlil se, aby záběry byly v pořádku. Díky tomu, že se jedná o prostorovou kameru, není naštěstí její natočení zase tak důležité (měla by přeci snímat vše v okolí, že?).

Nízké rozlišení největší slabinou

Samotné podání barev bych ještě akceptoval, celkovou kvalitu však sráží nízké rozlišení i ostrost. A příliš dobře na tom nejsou ani videa v horších světelných podmínkách. V dnešní době, kdy jsme zvyklí až na zbytečně jemná videa s perfektní kvalitou, působí Samsung Gear 360 (2017) jako krok zpět. Samozřejmě porovnávám trochu odlišné světy - kompletní obraz u běžné kamery a jeden výřez u 360° videa. Co je nám ale platné pokrytí celého prostoru, když je kvalita tak nízká?

Je samozřejmě skvělé, že si mohu za běhu videa volitelně měnit záběr kamery, což přidává další rozměr. Je ovšem otázkou, zda sledujícího nízké rozlišení dřív neodradí. Tradičně špatně je na tom i mikrofon, který funguje tak do rychlosti 60 km/h, pak přijde šum. Fotografie jsou na tom svou ostrostí o malinko lépe, stále zde ale vidím velký prostor ke zlepšení. Měl jsem navíc možnost používat loňský model a stejně jako spousta jiných uživatelů a recenzentů mám dojem, že k vylepšení v ohledu kvality vůbec nedošlo. Paradoxně spíše naopak. Nebudu chodit okolo horké kaše, výsledek ostatně můžete posoudit sami. 

Samsung uvádí, že při 2K rozlišení vydrží kamerka nahrávat 130 minut. Mně se na nejvyšší 4K rozlišení podařilo nahrát přibližně 60 minut záběrů a udělat přibližně 15 fotografií. Nabíjení samotné kamerky pak trvá zhruba hodinu. Nevýhodou je, že baterii nelze vyměnit.

Zpracování 360° videa

Že je 360° video stále spíše pro nadšence a ne běžné uživatele, dosvědčuje i následné zpracování a práce s videem. Ono je totiž jedna věc takové video natočit a druhá dostat jej před oči dalších. Aby bylo možné video nahrát na nějaké podporované streamovací servery, je nutné jej nejprve převést do podporovaného formátu. A to jde udělat pouze mobilní aplikací v telefonu nebo lépe aplikací Gear 360 ActionDirector. Mobilní aplikaci jsem nezprovoznil, zbývala mi tedy druhá možnost.

A protože jsem již měl možnost tuto aplikaci používat asi před rokem, na její otestování jsem se musel připravit. Samotná aplikace je totiž neskutečně pomalá, neintuitivní a není ani výjimkou, že z neznámých příčin spadne.

Nejprve je nutné video importovat, čímž dojde k jeho převedení do použitelného formátu. U 8,5minutového videa to byl proces na celou hodinu i na slušnějším desktopu s CPU AMD FX8320 a 8 GB RAM. Až poté můžete video vložit na časovou osu a vůbec upravovat. Po převedení se navíc ve videu objevilo podivné škubání, nejspíše neznámou chybou aplikace.

Program jako takový pak umožňuje pouze základní úpravy, jako je zkracování videa, jeho spojování nebo přidání základních úprav barev. Daleko důležitější je ale možnost renderování a exportu přímo na servery pro sdílení videosouborů, čehož jsem využil. Lze tak učinit ale jen u videí. Přímo z programu jsem byl schopen video převést a rovnou nahrát na YouTube, což už šlo bez větších problémů.

Závěr: Nadějná technologie, která ještě musí vyzrát

Možná to vypadá, že jsem sférickou kameru Samsung Gear 360 (2017) v celém testu více kritizoval, než chválil. Spíše to byl ale celkový postesk nad všemi podobnými kamerami s možností natáčet 360° video, protože je sužují podobné problémy - nízké rozlišení a problémy při zpracování a sdílení výsledných videí. Řešení od Samsungu navíc přidává nesmyslné omezení mobilních telefonů na značky Samsung nebo špatnou aplikaci pro PC.

Pokud ovšem sháníte cenově dostupnou kamerku s 4K rozlišením a jste srozuměni se současnými omezeními podobných kamer, může se jednat o dobrou volbu. Paradoxně ale spíše doporučím koupit starší model, který je levnější a v mých očích praktičtější. Jako motorkář bych ale ještě nějaký čas počkal, až bude možné natáčet ve vyšším rozlišení a s vyšším FPS než 24. Dá se očekávat, že vývoj v této oblasti půjde rychle dopředu.

Jak se vám líbí Samsung Gear 360 (2017)? Myslíte si, že má 360° video už dnes smysl?

Informace o redaktorovi

Honza Dolejš - (Odebírat články autora)

Klady a zápory

+ Kvalitní zpracování
+ Užitečný displej
+ Cenově dostupná
+ Kompaktní rozměry


- Stále nízké rozlišení a slabší kvalita
- Mobilní aplikace pouze pro podporované telefony
- Nepovedená aplikace na PC
- Nevyměnitelná baterie


POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist