globalmoto_duben_nolan




Recenze kamery Xiaomi Yi - pěkný obraz, horší zvuk

Kdo trochu sleduje trendy v oblasti chytrých telefonů, tabletů a dalších moderních hraček, nejspíš už slyšel o značce Xiaomi. Tahle čínská firma získává u svých výrobků čím dál větší oblibu, a díky tomu může rozšiřovat pole působnosti. Například o sportovní - nebo jinak řečeno akční - kamery. Xiaomi zatím nabízí jediný model s trochu krkolomným označením Yi, a my jsme měli možnost jej vyzkoušet.

Kde našel výrobce inspiraci není těžké uhodnout. Ostatně, Xiaomi Yi není jedinou kamerou, která nápadně připomíná značkový produkt GoPro. Za ten ale zaplatíte podstatně vyšší cenu. Často pokládanou otázkou tedy je, zda nebude pro amatérské účely stačit jeho levnější alternativa z Číny,  a jestli nedosáhne lepšího poměru cena/výkon.

Vzhled a výbava

Když přeskočíme možnost objednat kameru přímo ze země jejího původu a podíváme se na oficiální nabídku českého prodejce, najdeme na webu Beryko.cz model Xiaomi Yi v bílé a zelené barvě za 2 470,- Kč. To je velmi atraktivní cena, ovšem má to jeden háček. Balení neobsahuje kromě nabíjecího kabelu a českého návodu prakticky žádné příslušenství, takže pro plnohodnotné používání kamery v podmínkách do kterých je určena si připlatíte minimálně za voděodolné pouzdro (790 Kč) nebo hliníkový rám (490 Kč). Pro natáčení z motorky pak bude potřeba ještě samolepící držák (280 Kč) na helmu nebo objímka na řídítka motorky (450 Kč), přísavka na nádrž nebo hrudní držák (590 Kč). Na druhou stranu, cena kamery je ořezaná na minimum, a každý si může přikoupit jenom ty doplňky, které využije.

Samotná kamera působí na pohled jednoduchým dojmem. Tělo je vyrobené z tvrdého plastu, a po obvodu má protiskluzové drážkování. Velmi solidní je kvalita zpracování, a jednotlivé díly jsou k sobě přesně slícované. Jednoduchost vzhledu podtrhuje minimální počet ovládacích prvků; kamera má na sobě pouhá tři tlačítka, která barevně splývají se zbytkem povrchu, a výrazněji je označeno pouze největší tlačítko na přední straně. Ze symbolů je jasné, že slouží jednak pro zapínání/vypínání, a také pro přepínání mezi kamerou a fotoaparátem. Že horní tlačítko slouží jako spoušť se musíte buď dočíst v návodu nebo domyslet, zatímco ikonka na nejmenším tlačítku (vlevo) oznamuje, že tady se zapíná vestavěný wi-fi modul.

Ovládání

Kamera nemá žádný displej a jako zpětná vazba slouží pouze čtyři diody - nebo displej chytrého telefonu či tabletu, připojeného přes zmíněnou wi-fi síť nebo Bluetooth 4.0. Při nastavování kamery se bez tohoto spojení neobejdete, takže pokud chcete využít všechny její možnosti, bez mobilu či tabletu se neobejdete. Při samotném natáčení či focení už si vystačíte s tlačítky na kameře. Stačí se naučit signalizační funkce diod. Například když svítí jenom modrý kroužek kolem hlavního vypínače, kamera je připravena k fotografování. Jednotlivé snímky se pak pořizují stisknutím spouště (horního tlačítka) a bliknutí horní diody spolu s pípnutím potvrdí, že fotka je hotová. Po přepnutí do režimu videa se rozsvítí červené světýlko vedle spouště plus další červená kontrolky na zadní a spodní straně a probíhající natáčení signalizují blikáním. Kontrolky jsou vidět skoro ze všech stran, což je chvályhodný nápad, ale chtělo by to ještě výkonnější diody. Na přímém slunci se bohužel nedá rozeznat zda svítí nebo ne. Lépe je na tom světelný kroužek kolem vypínače na přední straně, který signalizuje stav zapnuto a také nabití baterky. Modře svítí když je v baterce víc než půlka, fialově někde mezi 50 a 15 procenty, a červeně těsně před vybitím. Dodávaná baterie Panasonic má kapacitu 1010 mAh, což podle naší zkušenosti při nahrávání videa ve FullHD 60fps představuje výdrž zhruba 80 minut.

K nahrávání videa nebo pořizování snímků si vystačíte s tlačítky na kameře a znalostí toho, co signalizují jednotlivé kontrolky. K pokročilejšímu nastavení ale vede cesta jedině přes aplikaci v telefonu, a té bohužel k dokonalosti něco chybí. V první řadě je to samotná dostupnost apky, jejíž česká verze není dostupná na Google Play  a musí se složitě stahovat ze stránek komunity fanoušků značky. S některými telefony (např. Lenovo A660) aplikace navíc vůbec není kompatibilní. Když už ji do přístroje konečně dostanete, připojení ke kameře přes wi-fi je zdlouhavé a nestabilní a je lepší využít Bluetooth. Při přenosu snímaného obrazu na displej dochází ke zpoždění a zkreslování, takže při pořizování akčních fotek je kamera zhruba stejně pohotová jako starý kompakt. Pro nastavování parametrů ale aplikace bohatě stačí, stejně jako k prohlížení a třídění pořízeného materiálu. Z nastavitelných položek stojí za pozornost kromě běžných parametrů například interval sekvenčního snímání fotografií, kde si můžete vybrat v rozsahu 0,5 - 60 sekund. Nadstandardní možností je volba expozice, kterou lze nastavit na bod, střed nebo pomocí matrice. Přestože objektiv pracuje s pevným ohniskem, softwarově lze alespoň potlačit efekt rybího oka, který vzniká díky úhlu záběru 155°.

Výstupy

Kamera ukládá videa do formátu .mp4 s HD kódováním H.264. Rozlišení lze nastavit v mnoha úrovních: 1080p (60, 48, 30 a 24 fps), 960p (60 a 48 fps), 720p (120, 60 a 48 fps) a 480p (240 fps) a navíc vybírat z formátů 16:9 a 4:3. 16Mpx snímač umožňuje pořizovat jednotlivé snímky až ve velikosti 4608 x 3456 px, přičemž uváděná světelnost objektivu je F2,8. Kvalitu pořízených záběrů můžete posoudit sami z následujících ukázek. Podle nás jsou výsledky hlavně u fotek o chlup lepší, než byly u nedávno testované kamery SJ4000, ale hodně záleží na světelných podmínkách. Nejslabší stránkou je rozhodně kvalita zvuku, který kamera sice zaznamenává ve stereo formátu, ale chybí odrušení okolního šumu.

On-board video (komprimováno - originální soubor ke stažení zde)

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Slow-motion video

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Časosběr

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Fotografie

Verdikt

Když dokážete překousnout těch pár nedostatků, jako je složitější ovládání a horší zvuk, může být kamera Xiaomi Yi vhodnou alternativou. K základní ceně je však před finálním rozhodnutím třeba připočítat příplatkové doplňky. A pokud se chystáte filmovat zážitky z delší cesty, nezapomeňte vzít s sebou také náhradní akumulátor. 

Technické údaje

  • rozměry: 60,4×42×21,2 mm
  • hmotnost: 72 g
  • snímací čip: Sony Exmor R BSI CMOS 16 Mpx
  • paměťové médium: microSD (až 64 GB)
  • úhel záběru: 155°
  • konektivita: microUSB, microHDMI, Wi-Fi, Bluetooth
  • režimy: foto, video, timelapse foto
  • formáty záznamu: JPEG (16 Mpx), MP4/H.264
  • rozlišení videa: 1080p (30/60 fps), 720p (až 120 fps), 480p (240 fps)
  • akumulátor: výměnný Li-Ion, 1010 mAh
  • Obsah balení: Kamera Xiaomi Yi Sport, USB kabel, baterie 1010 mAh

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

Klady a zápory

+ cena
+ široký rozsah nastavení
+ kvalita obrazu


- složité ovládání/chybějící displej
- zvuk


Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist