husqvarna_svartpilen_801_2




Recenze bundy TXR Spike a kalhot TXR Sonic

Na začátku letošní sezóny se mi dostala do šatníku nová bunda od českého prodejce Motoplace.cz. Přiznám se, že v tomto ohledu sázím spíše na léty prověřené značky, ale tato bunda mě příjemně překvapila kvalitou zpracování a celkovým ušitím za rozumnou cenu. Nedalo mi to a podíval jsem se ji na zoubek ve větším detailu a protáhl několika testy hned z kraje sezóny.

Kapitoly článku

Pod relativně novou značkou TXR, alespoň pro mne, se skrývá poměrně široký sortiment textilních i kožených moto bund, kalhot, vest až po doplňky jako jsou chrániče, kukly a ledvinové pásy. Konkrétně testovaná moto bunda vyniká na první pohled atraktivním střihem s reflexními prvky v přední i zadní části, které zajistí slušnou viditelnost a potom poměrně slušnými ventilačními schopnostmi.

Ty jsou realizovány především díky velkým odepínacím panelům na hrudi přes zip s uchycením na cvoky + dlouhým ventilačním zipům se zátěrem na rukávech a jedním velkým klasickým pod překryvem pro dobré obtékání vzduchu na zádech.

Bunda samotná je nabízena ve třech barevných kombinacích, ale z hlediska bezpečnosti mi přijde testovaná varianta černo/žlutá jako nejvýraznější a nejčitelnější v provozu. Součástí je i termo prošívaná podšívka pro chladnější dny odnímatelná zipem.

Bunda jako celek se jeví spíše jako letní - lehká maximálně s participací do kategorie „water proof“. Podle mne do této kategorie ideálně zapadá a je s ní třeba tak i počítat, alespoň podle mé dosavadní zkušenosti. Ideální se zdá z hlediska střihu především do letních měsíců a třeba pro jízdu v nižších rychlostech při teplém počasí na skútru po městě. Bunda je koncipována jako  do pasu, ale v základu je vybavena i krátkým zipem pro spojení s kalhotami, ale vzhledem k tomu, že nejedná o komplet, případné našití do libovolných kalhot již bude na Vás. Svrchní část bundy je vyrobena z Polyester Textech 600 D, což je tkanina odolná proti oděru používaná v široké škále výrobků, kde hrozí namáhání a oděr.

Jinak součástí jsou samozřejmě i vyjímatelné homologované CE chrániče level 1 loktů a ramen, což lze brát myslím v této kategorii jako zavedený standard. Zde konkrétně rovněž v celku obvyklé normě EN 1621-1:2012 od pakistánského výrobce Smoothways a podobně z hlediska výroby na tom bude zřejmě i samotná bunda.

Chrániče jsou potom testovány podle přiložených štítků na konkrétní normy v SATRA Technology Center Ltd. Northamptonshire v UK. Součástí bundy je i příprava pro zádový chránič, který je možno dokoupit zvlášť. Bunda sice disponuje v zádech v základu jakýmsi vloženým „základním chráničem“, nicméně ten je myslím vhodný z hlediska bezpečnosti tak maximálně pro pohodlné opření na zahradní lavičce. Pokud bych zde od výrobce uvažoval o zádovém chrániči, což vzhledem k ceně důrazně doporučuji – sáhl bych i vzhledem k velikosti kapsy zřejmě po modelu TXR SW-255, což je standardní a běžně používaný polyuretan v obdobných provedeních v normě EN1621-2:2014, level2 od stejného výrobce. Z hlediska zpracování a použitého materiálu chráničů se jedná myslím o zavedený standard v příslušných normách.

                    

Když jsem samotné loketní a ramenní chrániče bezprostředně srovnával s chrániči ve stejných dimenzích od zavedených výrobců jako SAS-TEC nebo Betas, tak působily min. z hlediska vizuálního zpracování lehce horším dojmem, ale materiálově a váhou srovnatelně. Z hlediska ergonomie a samotného použití bundy potěší příjemný neopren kolem krku, kde si ještě můžete nastavit šířku upnutí klasicky přes suchý zip. Podobně je na tom i možnost nastavení zbylé ergonomie bundy na rukávech pomocí cvoků a rovněž použití suchých zipů ke stažení na manžetách rukávů a na bocích.

              

Oceňuji, že vše je kvalitně obšité působí solidním dojmem zpracování a nikde se nic netřepí, což je vzhledem k relativně nízké ceně více než chvályhodné. Jinak bunda disponuje 2 vnějšími a 2 vnitřními kapsami z toho jedna voděodolná pro mobil nebo doklady. Zamrzí jen, že vzhledem k určení, alespoň dle mého názoru, a vyjmutí vnitřní termo podšívky v teplejších dnech, Vám uvnitř zůstane pouze jedna kapsa v levé části na suchý zip.

Co je třeba naopak vyzdvihnout, resp. svědčí o tom, že to výrobce myslí vážně z hlediska použití je v předu  kvalitní YKK zip (precizně zpracované japonské zdrhovadla). Z vizuální stránky není sice vždy na první letmý pohled patrné, ale nemám tak potom problém ani věřit odkazu na použití ISO bezpečnostních švů, což je z hlediska moto oblečení jeden z dalších velice důležitých parametrů. Jinak bunda působí velmi vzdušným a lehkým dojmem a z hlediska použití mi přijde v kombinaci s klasickým „páteřákem“ nebo doplněním o výše uvedený vložený páteřový chránič jako vhodná levnější alternativa, co se použití týče k oblečení zavedených značek jako je třeba RST, či Modeka v dané kategorii spíše letního textilního oblečení. V řadě parametrů a levelem ochrany se podobá právě letním verzím těchto značek, které jsou sice zpravidla za vyšší cenu, nicméně pravdou také je, že jsou vybaveny kompletní sadou chráničů v základu a jsou použity rovněž prémiové materiály v kritických oblastech a disponují často některými dalšími vychytávkami v kritických oblastech ochrany. Cena bundy je stanovena prodejcem na 2790 Kč.

TXR Sonic

Sonic vypadá úplně stejně jako civilní kalhoty – čili žádné streče, prošívání kolen apod. Střih je moderní přiléhavý, vnější materiál kombinuje bavlnu a spandex, zevnitř jsou potom na důležitých místech podšívky z DuPont Kevlaru proti prodření.

Součástí kalhot jsou chrániče kolen s certifikací CE Level-2, které samozřejmě můžete vyjmout, pro chrániče kyčlí máte přichystané kapsy. Zapínání je na YKK zip, drobnosti nastrkáte do čtveřice kapes. Kalhoty jsou velmi pohodlné a díky streči přesně sedí kolenní chrániče. Za cenu necelých 2000 Kč se jedná o velmi slušnou nabídku.

Informace o redaktorovi

Lukáš Růžička - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist