yamaha_demo_tour




Batohy a brašny Kriega: Kvalitní výbava, za kterou si ale připlatíte

Společnost Kriega stojí za širokou paletou příslušenství pro motorkáře, která se soustředí hlavně na kvalitní batohy a brašny. Dnes jsme otestovali oblíbené modely tohoto výrobce, které k nám dováží firma Bikers Crown. Jak dopadly v našem testu?

Kapitoly článku

Kriega KRU15 – na kratší vyjížďky i do terénu

První z testovaných batohů je 15litrový model Kriega KRU15, který poslouží hlavně na kratší cestování nebo při vyjížďkách na enduru. Vejde se do něj totiž jen to nejpotřebnější – nářadí, doklady, pití (je připraven k instalaci hydrapaků US) nebo třeba nějaké oblečení. Výrobce se chlubí kvalitním provedením, 10letou zárukou, pohodlím při cestování i možností doplnění o další příslušenství.

Základní specifikace produktu

  • 1000D Cordura®
  • 420D nylon rip-stop konstrukce
  • Reflexní panely na postroji
  • 3M Scotchlite™ reflexní potisk na zadní části
  • Hypalon™ oděru vzdorné vyztužení
  • Prodyšná tkanina
  • YKK® voděodolné zipy
  • Rozměry: 430 x 250 x 150 mm
  • Objem: 15 litrů
  • Hmotnost: 1050 gramů

Jen pár kapes musí stačit

Batohy s tak malým objemem většinou nepřekypují velkou spoustou kapes a stejně tak je tomu i v případě batohu Kriega RGU15. Kromě hlavní kapsy zde naleznu už jen jeden menší prostor na přední straně batohu, ke kterému se dostanu bočním zipem. Ten je voděodolný. Popruhy přes batoh umožní regulovat velikost a stabilitu batohu při různém zaplnění. Jako motorkář jsem ocenil, že se veškeré utahovací řemínky dají zajistit sponou, aby při jízdě nelétaly a “neplandaly”. Reflexní pruhy pak zvyšují mírně bezpečnost při jízdě v noci. Dá se na ně připnout i tzv. “Drypack”, tedy další úložný prostor až s 10 litry.

Vnitřní kapsa pojme spíše nutnější věci na projížďku, jako může být v našem případě motorkářů nářadí či třeba nějaká elektronika (mobilní telefon, navigace, powerbanka apod.). Přepážka s popruhy naznačuje, že bych sem mohl vložit i třeba notebook, svůj 13” MacBook Air jsem do ní ale nevměstnal. Kdo by jej však při vyjížďce potřeboval, že? Kapsa je ale samozřejmě určena pro hydrapak (US5 či US10 podle výrobce). Do těchto míst lze vložit i chránič páteře, který je prodáván zvlášť. Naproti je další voděodolná kapsa, která se hodí hlavně pro doklady. 

Pevný a přitom pohodlný zádový systém 

Zádový systém je připraven pro pohodlí i na delších vyjížďkách. Hlavní ramenní popruhy jsou široké tak akorát, navíc jsou příjemně polstrovány, aby je člověk necítil ani při vyšším zatížení a zároveň dobře větrají. To jsem sice v současném počasí zase tolik řešit nemusel, při pěších túrách to ale potěší. Jejich délka se dá dostatečně přizpůsobit a neměl jsem se svými 178 cm problémy ani přes rozměrnou motorkářskou bundu s chrániči.

Trochu netradiční je spona hrudního pásu, kde je kromě gumy i otočná přezka. Ta drží ramenní popruhy pohodlně u sebe i při změně výšky ramen. Její rozepnutí i zapnutí je navíc poměrně snadné, jen v rukavicích jsem si na to musel trochu zvyknout. Bederní pás je pak řešen klasicky úzkým popruhem, který rovněž umožní nastavit velkou délku – při maximálním natažení by se ke mně vešla ještě manželka.

Zadní polstrování batohu Kriega KRU15 se nese v podobném duchu jako popruhy. Hlavní opěrné body jsou v podélných blocích ze síťoviny, pod kterými je měkká pěna. Díky tomu sedí batoh na zádech dobře a pohodlně, navíc znovu zabraňuje nadměrnému pocení a zlepšuje průchod vzduchu. Toho bych využil nejspíše v letním počasí, teď mě to zase tolik netrápilo.

Snese se i drsnější tempo a terén

Před jízdou je nezbytné batoh přizpůsobit současnému oblečení i nákladu. Kriega KRU15 umožní velice dobře nastavit délku ramenních popruhů. Díky tomu jsem se na batoh mohl spolehnout a ten i při prudších pohybech těla zůstal na svém místě. Zato jsem cítil, jak náklad uvnitř často i nadskočil. Nemusíte se jej tedy stydět vzít na klidné cestování po silnici, ale i na divočejší jízdu v terénu. Obstojí.

Zkusmo jsem jej navíc na některé vyjížďky naložil těžkými předměty, abych vyzkoušel, jak dobře dokáže přenášet a rozložit váhu nákladu. Díky zádovému systému jsem necítil přehnaně velký tlak na ramena a nebolela mě tedy záda ani po delší vyjížďce s těžším nákladem. Je ale jasné, že s 15litrovým objemem většinou zase tak těžké věci člověk nepoveze.

Zklamáním je pro nás fakt, že batoh sám o sobě není voděodolný. Disponuje sice voděodolnými zipy a i materiál nějakou dobu vodu udrží, výrobce však žádnou voděodolnost negarantuje. Na delší vyjížďky v dešti tak budete muset pořídit pláštěnku (klidně od stejného výrobce jako příslušenství).

K dokonalosti příliš nechybí

Jak batoh Kriega RGU15 zhodnotit? V první řadě nabídne velice kvalitní provedení, pohodlí při nošení, šikovné upevnění řemínků i dostatečnou míru přizpůsobení. Připočtěme k tomu i další šikovná příslušenství. Zklamáním je pro nás fakt, že batoh sám o sobě není voděodolný, což by za danou cenu být mohl. S tím souvisí v našich očích i vyšší cena – ne každý je ochotný dát za 15litrový batoh bez mála 3 tisíce korun.

Informace o redaktorovi

Honza Dolejš - (Odebírat články autora)

Klady a zápory

+ kvalitní zpracování,
+ pohodlí při nošení,
+ kompatibilta s dalším příslušenstvím.


- vyšší cena,
- není garantována voděodolnost bez pláštěnky.


POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 1 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Zkrat11 přispěl 1 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist