husqvarna_svartpilen_801_2




Batoh Boblbee Megalopolis Aero

Znáte to, jedete na krátkou poznávací vyjížďku a přemýšlíte, kam nacpat běžné věci jako peněženku, mobilní telefon, fotoaparát, popřípadě nějaké to drobné občerstvení. Jasně, plnokrevné cestovní motocykly s tím většinou problém nemají, ale majitelé dnešních supersportovních motocyklů, endur nebo motardů tento problém určitě nejednou řešili. Zajímavým tipem, který by mohl vyřešit tuto otázku, je dobře známý batoh BOBLBEE.

Kapitoly článku

Švédský výrobce má velmi rozsáhlý sortiment kvalitní batožiny, my jsme samozřejmě otestovali batoh nám ten nebližší, tedy Megalopolis Aero určený pro cílovou skupinu spotřebitelů, kteří mají vřelý vztah k jednostopým vozidlům. A proč zrovna batoh pro motorkáře? Konstrukce zádového systému je totiž natolik pevná a propracovaná, že batoh vyhovuje normě o osobní ochraně jednotlivce a proto může nahradit zádový chránič páteře, to za předpokladu správného upevnění a použití. Batoh je nabízen přednostně lyžařům a motocyklistům, ale představit si ho dokážu i při běžném denním použití.
Materiál, který byl použitý při výrobě skořepiny testovaného batohu Megalopolis Aero Phantom, je ABS plast v černé matné barvě. Vlastnosti tohoto plastu jsou velmi dobré. Očekává se velká pevnost a tuhost, a batoh si přitom zachovává svou houževnatost i za nižších teplot. Sám jsem skořepinu odzkoušel vlastní vahou (67kg), přičemž lehkým pohupováním po skořepině prázdného batohu se kryt decentně prohýbal tam a zpět. Test dopadl bez sebemenšího náznaku poškození. Z pevných nylonových vláken je ušit celý batoh, použita je i pogumovaná šusťákovina, ze které je vyrobeno horní zavírání. Velikost vnitřního prostoru je specifikována na 20-25L.
S praktickým využitím je to již o něco horší. Vnitřní prostor je rozdělen přepážkou, kde můžete bez problému zaparkovat svůj notebook o max. rozměrech 15,4“ nebo nějaké dokumenty. Je tu i dost nápaditých kapes pro menší drobnosti. Horší je to s prostorem vně nepřizpůsobivé skořepiny. Boblbee docela hodně věcí při jeho roztáhnutí pojme, ovšem problém může nastat u věcí s normalizovanými neboli pevnými rozměry, například krabice apod. Ochrana převážených věcí je taktéž na pováženou v případě roztáhnutého batohu. Ono totiž při možném nárazu vzniká riziko promáčknutí či poničení převážených věcí, protože nelze zajistit, aby nedošlo ke stlačení skořepiny k zádovému polstrování.

A jak se batoh nosí?

Když si oblékáte tento batoh, cítíte jeho evidentní pevnost, větší než u těch klasických. Tlusté a pevné uši perfektně obepínají ramena a zádový systém si nemůžu vynachválit. Po zapnutí hrudního a bederního pásu máte pocit, že jste si zakoupili padák. Všechno perfektně sedí a okamžitě vyvolává pocit bezpečí. Výborně batoh sedí v oblasti bederní páteře, kde je zafixován silným popruhem. Při jízdě na motocyklu správně upevněný batoh ani necítíte. Boblbee Megalopolis je koncipován na postavy mezi 155-195 centimetry, což je velmi zásadní informace především z důvodu bezpečnosti, ale také z ergonomického hlediska jednotlivce. Veškeré popruhy, pásy, kapsy a úchyty jsou pevně zašity a připevněny, což by mohlo zafungovat i proti případnému prodření.
Tento batoh vypadá velice elegantně, i když nepraktická je právě černá matná barva na skořepině, která po několika dnech nošení zaznamenala nemalé oděrky a škrábance. Velké plus se dá přičíst za systém několika úchytů, které najdeme na vnější straně skořepiny. Díky velké prohlubni se dá připevnit téměř cokoliv...
...od motocyklové přilby přes lyže, snowboard, spací pytel a jiné rozměrné věci. V základním vybavení batohu nalezneme pouzdro na mobilní telefon a další postranní kapsy, které se dají připevnit na obou bocích skořepiny. Praktické využití má i gumová síťka pro připevnění neforemních předmětů na vnější stranu batohu. Nespornou výhodou je velké množství příslušenství a náhradních dílů.  Základní cena batohu je 6039 Kč s DPH.

Informace o redaktorovi

Tomáš Mikšovský - (Odebírat články autora)
Jarda Ducháček - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (14x):



TOPlist