globalmoto_duben_nolan




Akční kamera NiceBoy Vega 5: Když nechcete příliš utrácet

Po krátkém čase se nám znovu do rukou dostává akční kamera, kterou jistě vyhlíží nejeden motorkář. Jak dopadl model NiceBoy Vega 5 v našem redakčním testu?

Kapitoly článku

Bohaté balení, které ale motorkář tolik neocení

Krabice, ve které mi akční kamera NiceBoy Vega 5 dorazila, toho v sobě ukrývala hodně. Kromě samotné kamery jsem našel rovněž voděodolný kryt, sérii popruhů, různé redukce, dálkový ovladač, nalepovací držáky nebo třeba držák na řidítka. To vše vypadá skvěle, mě ale jako motorkáře zajímá, jak kameru připevním na motocykl, přilbu či vlastní tělo.

V tomto případě už tak nadšen nejsem, protože držák na řidítka je určen na kolo a nalepovací držáky jsou pouze rovné, a tak je na přilbu nenalepím. Lze je alespoň připevnit na nádrž motocyklu nebo obdobná místa s rovnější plochou. K pořízení záběrů jsem tedy stejně musel použít vlastní hrudní držák, který jsem kombinoval s nalepením držáku na nádrž (to už v balení bylo). 

Barevný displej a 4 ovládací tlačítka

Konstrukcí připomíná NiceBoy Vega 5 jiné modely na trhu a svou velikostí je na tom obdobně jako YI 4K+, jejíž test zveřejníme později. Celé tělo je rovněž z plastu a oceňuji i barevný displej. Ten ovšem není dotykový, a tak se mé snahy o ovládání musely přesunout na 4 ovládací tlačítka. Na spodní straně závit pro stativ nenajdeme, jde to však řešit dodávaným rámečkem v balení. Přístup k baterii je ve spodní části pod záslepkou, slot pro paměťovou kartu, MicroUSB a HDMI konektor pak na levé straně.

4K video, Full HD se 120 FPS i stabilizace

Přestože se cena akční kamery NiceBoy Vega 5 pohybuje okolo 6 tisíc korun, papírové specifikace vypadají lákavě. Na své si přijdou příznivci 4K videa, nás ale bude možná více zajímat režim FullHD s 60 nebo dokonce až 100 FPS. Vyšší snímkovací frekvence se na motorku rozhodně hodí, záběry jsou plynulejší. Kameru lze použít i k tvorbě 16MPx fotografií, to mě ale jako motorkáře příliš nezaujalo a beru to jen jako bonus.

Více však dokážu ocenit elektronickou stabilizaci obrazu, která se při natáčení na motorce hodí. Zejména v případě upevnění kamery na samotný motocykl nám stabilizace hodně pomůže. Díky WiFi konektivitě lze ke kamerce připojit mobilní telefon a užitečný je i HDMI výstup pro přehrávání multimédií v televizi.

4 tlačítka budete zpočátku nenávidět, mají ale i výhody

Displej bohužel není dotykový, takže je nutné kameru ovládat pomocí 4 tlačítek na těle. Oproti ovládání dotykovým displejem jsem zpočátku s tímto řešením trochu bojoval. Dostat se do nějakého zákoutí nastavení znamená desítky stisknutí tlačítek, z čehož bude zpočátku nejspíše šílet každý uživatel.

Po chvíli zvyku to však nebylo tak strašné, navíc s sebou tlačítka přináší i jednu důležitou výhodu – NiceBoy Vega 5 mohu plnohodnotně ovládat i ve voděodolném krytu, který je na to připraven. Displej je hůře čitelný na přímém slunci, což trochu znesnadní ovládání kamery v "terénu". Pomůže i dálkový ovladač v balení, který lze připevnit třeba na ruku. Bohužel má na sobě jen dvě tlačítka (nahrávání videa/pořízení fotografie) a žádným způsobem neprozradí, v jakém stavu je kamera. Vůbec tedy bez pohledu na kameru nevíte, zda nahrávání skutečně začalo či nikoliv.

Prostředí kamery je velice jednoduché, kvůli tlačítkům si však při nastavování opravdu "zaklikáte". Potěšující je čeština, která usnadní práci s kamerou. Jednu výtku však mám – několikrát se mi stalo, že se prostředí zadrhlo a kamerka nějakou dobu nereagovala. Na tento fakt se musí uživatelé připravit.

Znovu platí, že v případě umístění kamery do špatně dostupných míst (hrudní držák apod.) je možné použít vzdálené ovládání. Díky WiFi konektivitě jsem se mohl připojit ke kameře telefonem, použít k tomu stačí aplikaci UHDV. Bohuže nejspíše tím, že se nejedná o aplikaci pouze pro kamery Vega, ale pro více modelů, nebyla práce zrovna nejpohodlnější. Připojit se ke kameře se většinou na poprvé nepovedlo a ani pády aplikace nebyly výjimkou. Je navíc v angličtině. Pro doladění záběrů to ale může stačit.

Informace o redaktorovi

Honza Dolejš - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 6 Kč od 6 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Jepta přispěl 1 Kč
Mifi přispěl 1 Kč
radek_ přispěl 1 Kč
Czort přispěl 1 Kč
Zkrat11 přispěl 1 Kč
Davcoun přispěl 1 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (9x):



TOPlist