globalmoto_duben_nolan




Veteránská revue Telč 2013

4. května 2013 zaplnilo prostorné telčské náměstí Zachariáše z Hradce na 170 historických strojů, z toho sedmdesátka motorek. Dle údajů pořadatelů celodenní akci navštívilo na 5 000 zvídavých návštěvníků. Pořadatelům hrálo do karet i slušné počasí a negativní prognózy meteorologů se nenaplnily.

Kapitoly článku

Akci, která letos měla pátou reprízu, má na svědomí Spolek telčských velocipedistů. I když tradice tohoto podniku není letitá, získala si mezi návštěvníky tohoto malebného města velkou oblibu a skvělé renomé. Mnoho špičkových veteránů sice odlákala v tomto termínu pořádaná  tradiční jihočeská Křivonoska. Ta měla sobotní etapový cíl v Českých Budějovicích.
V Telči tento hendikep dohánějí zajímavým kulturním programem. Aleš Wimmer mi řekl: Snahou pořadatelů je získat návštěvníky pro Telč na celý den, aby zajímavé město návštěvníci poznali do hloubky se všemi jeho krásami. Bohužel, kvůli nabitému telčskému kulturnímu programu není možné Veteránskou revue přesunout a vyhnout se tak termínové kolizi s tradiční Křivonoskou.Program byl tentokráte směřován do období třicátých let minulého století. Dobovou atmosféru dokresloval Dixieland Jazz Telč.
V horní části náměstí proběhl požární útok historickou ruční stříkačkou v provedení hodických hasičů. Stříkačka nasávala vodu přímo z kašny. Velmi zajímavá byla módní přehlídka svatebních šatů z let 1820 – 1980. Jaroslava Kliková připravila na dvacet modelů, které představily mladé manekýnky působící nesmělým dojmem. V tuto chvíli se v oku nejedné dámy zaleskla slzička.
Následovala další kulturní produkce. Po celý den křižovalo telčské náměstí nespočet cyklistů na historických kolech a v dobovém oblečení. Místní cyklisty přijel podpořit i cyklistický klub ze Zbraslavi. Z fajfky pokuřující Stanislav Klígl při této zběsilé jízdě pro pobavení přihlížejících dokázal točit i klikou flašinetu. Zlatým hřebem telčského řádění byl jinde nevídaný přelet replik stihaček z první světové války. Vzdušný souboj nad hlavami diváků provedly francouzský Morane Saulneir a německý Fokker.
Při této atrakci se ozvala i střelba s leteckých kulometů. Zastavme se na chvíli u motocyklů, které byly seskupeny po levé straně pódia směrem k telčskému zámku. Zářící hvězdou zde byl rudý Indian Scout 37 model 101. Šestistovka byla vyrobena v roce 1929 a renovována 2009 – 2011.
Dalším zajímavým motocyklem byl řemenový Triumph z roku 1917 pana Jaromíra Menčíka z nedaleké Třeště. Zhruba 2 000 těchto strojů bylo vyrobeno pro boje v první světové válce. Motorka byla zakoupena před šesti lety v Rakousku na aukci. Majitel přiznává, že motocykl je dost těžko ovladatelný dík málo účinným špalíčkovým brzdám. Jízda na tomto Triumphu vyžaduje velký kus odvahy. Na NSU 201 OSL z roku 1938 přijel Jaroslav Vašák z Jihlavy. 
Prohlédnout si bylo možné i dva motocykly Jawa 500 OHC. První v provedení „šnek“ z počátku produkce těchto čtyřtaktů a poslední typ 15 02 v dvousedadlovém provedení. Do Telče směla vozidla třicetiletá a starší. Do této kategorie tedy čerstvě spadá i BMW 80 GS z roku 1982. Motocykl v černém provedení byl ve skvělé kondici. Dále bylo k vidění sedmdesát dalších motocyklů naší i zahraniční produkce.
Z automobilů vzbuzovala největší odiv dvojice Fordů T. Byly vyrobeny v roce 1913 a 1917. Ten starší v letošním roce slaví velké kulatiny. I osádky těchto vozů důstojně oblečeny, tak jak se sluší a patří. Mezi návštěvníky vzbuzovaly úctu a vážnost. Dobově a vkusně bylo oblečeno mnoho dalších účastníků tohoto setkání přesně tak, jak etiketa vyžaduje. 
Nezbývá než dodat, že v Telči jsem prožil příjemný den. Velkým kladem je, že to bylo dosti místa pro všechny. Jak pro obdivovatele historické techniky u vystavených strojů, tak pro návštěvníky restaurací, kaváren a cukráren. Pohádkové město mezi rybníky je na podobný nápor turistů velmi dobře připravené. V pravé poledne nebyl problém usadit se na rozlehlé zahrádce blízkého hotelu a u dobré kávy sledovat to pestrobarevné hemžení.

Informace o redaktorovi

Bohumír Špaček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (10x):



TOPlist