globalmoto_duben_nolan




Veteran rallye Křivonoska 2011

Veteránská rallye pořádaná VCC České Budějovice proběhla již po jednačtyřicáté. Účastníci tradičně startovali z auto kempu Křivonoska pod Hlubokou nad Vltavou. Hustota motoristických fanoušků zde byla opravdu veliká a to dík ohromnému číslu startujících, tak i velkému množství přihlížejících diváků. Akce je vyjímečná nejen svou dlouholetou tradicí a účastí toho nejlepšího co je u nás k vidění, podtržena je i jedinečným rázem jihočeské krajiny a architektury.

7. května tradičně úderem jedenácté se silnicí č.105. vydalo na trať 292 historických vozidel. 113 automobilů, 179 motorek z toho 16 poháněno řemenem. Ty se do tratě zakously jako první.
Zvláštní kategorie letošního ročníku byla vyhlášena pro motocykly Jawa a přihlásilo se do ní 29 strojů. Účast na akci je podmíněna rokem výroby stoje a ten musí mít v technickém průkazu rok 1945 či datum dřívější. Vyjimkou jsou členové budějovického VCC, kteří projíždějí trasu mimo soutěž.
Trať se každým rokem mění, vede pokud možno silnicemi nižších tříd, aby stařičké stroje zbytečně nekomplikovaly dopravu. Jednou ze zastávek byla i obec Mahouš, kde byli někteří účastníci svědky startování obrovitého traktoru Lanz Bulldog. Jako cíle první etapy volí pořadatelé různá zajímavá místa. Například Netolice, Bechyně, Protivín či Unescem zaštítěné Holašovice. Zde je dostatek času pro občerstvení posádek v místních restauracích a veteráni jsou vystavováni pro další zvídavé zájemce. Některým automobilům jsou zde odhaleny hnací agregáty.
Cílem letošní vyjížďky bylo někdejší královské město Vodňany. Všichni přítomní byli svědky setkání dvou velkých akcí. Krom veteránů z Křivonosky zde bylo možné spatřit velké množství podstatně novějších motocyklů převážně Honda.
Byla zde jedna ze zastávek srazu pana Václava Hodného, známého prodejce Hondy z Týna nad Vltavou a velkého milovníka Goldwingů. Celou dopravní situaci v rybníkářském městě tradičně bravurně zvládali příslušníci RU policie v dobových uniformách. Celé akce se tradičně účastnilo i mnoho mezinárodních posádek, zejména německých a rakouských. Všem, kteří by tuto akci chtěli zhlédnout třeba příští rok, doporučuji navštívit cílová místa. Zde je podstatně větší možnost a klid na shlédnutí staré techniky než na přeplněné Křivonosce, která je v odpoledních hodinách pro veřejnost uzavřená.

Informace o redaktorovi

Bohumír Špaček - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist