husqvarna_svartpilen_801_2




Sraz přátel Jawy v rodišti zakladatele značky Františka Janečka

V sobotu 9. června se uskutečnil již 3. ročník setkání všech, jejichž zálibou jsou stroje nejvěhlasnější české motocyklové značky Jawa. Dějištěm srazu byl areál koupaliště v Ledcích ležící na pomezí Rychnovska a Královéhradecka. Nápad se zrodil náhodou právě před třemi lety a stojí za ním členové Klubu netradičních nápadů Ledce. Právě v části této obce nazvané Klášter nad Dědinou se v jednom z domů narodil v roce 1878 konstruktér, vynálezce, průmyslník a zakladatel značky Jawa Ing. František Janeček.

Kapitoly článku

Na výstavě bylo k vidění okolo 500 kusů krásných strojů. Kromě legendárních Péráků, Kývaček a Panelek na sraz dorazilo i několik skutečných skvostů včetně závodních speciálů. Vzhledem k tomu, že se oficiálně jedná o sraz přátel Jawy, a nikoliv pouze Jawy, mohli návštěvníci obdivovat také několik kusů veteránů zahraniční techniky, a to včetně automobilů.

Na to, jak celý nápad vznikl, jsme se zeptali jednoho z pořadatelů akce, pana Luboše Šmídy: „Jedním z mnoha nápadů místního Klubu bylo to, že bychom mohli připomenout rodiště Františka Janečka v Klášteře nad Dědinou v jeho rodném domě. Jen se tam svézt, vytáhnout ty svoje Pařezy co máme doma, Kejvačky, Jawetty, Babety a udělali jsme si takovou kratičkou spanilou jízdu, kdy jsme se poklonili pamětní desce a vrátili se zpátky do vesnice. No a večer u piva se právě zrodil nápad udělat další rok právě sraz „Jawistů“. Byli jsme se na pár takových srazech podívat, pečlivě jsme naslouchali pořadatelům, kteří už mají s takovými akcemi zkušenosti. Hned zpočátku to mělo neuvěřitelný ohlas, právě díky rodišti Františka Janečka a hned na první ročník se tu sjelo kolem 300 motorek, což bylo úžasný. Se svým strojem může přijet každý, kdo má zájem se zúčastnit, není to nijak limitováno značkou, ale když se tady rozhlédneme, tak určitě 90 % strojů bude právě Jawa.

Snažíme se těm, kdo se přihlásí včas na internetu, nebo přijede s nějakým zajímavým strojem, alespoň kompenzovat cestu malým občerstvením, ale není v našich silách tady všechny pohostit zdarma. Součástí setkání je na protější louce také výstava veteránů automobilů, kdy toto také není nijak limitováno. Je zde automobil z roku 1920, za zmínku určitě stojí krásný automobil Jawa z roku 1935 s motorem o objemu 700 ccm, kterých už v republice moc není.

Pak k nám přijeli i nějaké Velorexy, Škodovky, nebo automobil Triumph, takže každý návštěvník si tu najde něco, co se mu líbí. Tím hlavním jsou ale hlavně Jawy. Je tady Rumpál, Robot, 350 SV, mraky Péráků, opravdu je tu hodně co k vidění.“

Návštěvníci se hned u vstupu mohli seznámit s historií značky Jawa a přečíst si životopis zakladatele značky díky přehledně upravené nástěnce. Kromě samotného setkání a prohlížení dostavivších strojů se bylo možné v parném dni občerstvit v několika stáncích a na pódiu hrála stylová živá hudba v podobě vystoupení jarmarečního hudebního tělesa Nešlapeto, která příjemně dokreslovala atmosféru let dávno minulých.

Aby nebylo zábavy málo, připravili pořadatelé na letošní ročník zajímavou soutěž pro majitele „malorážek“ do 50 ccm nazvanou příznačně Jawatlon. Na účastníky závodu čekala na přilehlé louce vytyčená trať, kde nechyběl slalom, skok a malý vodní příkop. Po odjetí kola následovala střelba na terč vzduchovkou podobně jako v klasickém biatlonu, tedy nejdříve v leže, odjetí druhého kola, a poté také střelba ve stoje a závěrečné kolo. Kdo minul alespoň jeden terč z pěti, byl penalizován a musel za „trest“ vypít půl litru nealko piva, což byl podle pořadatelů sám o sobě velký trest. Cílem bylo především pobavit diváky, a to se skutečně povedlo na výbornou.

Odpoledne na místo setkání přijížděly stále další jak jednostopé, tak dvoustopé stroje a účastníci i návštěvníci srazu tak měli pořád na co koukat. Odpoledne už se všichni těšili na spanilou jízdu k rodnému domu Františka Janečka, kdy tentokrát byla trasa naplánována po velice pěkné silnici a na účastníky čekalo několik příkrých stoupání, záludných serpentin, ale i malebné výhledy na podorlickou krajinu. Celá trasa měřila kolem 40 kilometrů, ovšem z důvodu blížící se bouřky a deště byla spanilá jízda nakonec zkrácena pouze na trasu Ledce - Klášter. Po návratu do areálu ledeckého koupaliště čekala na všechny, kdo vydržel až do večera zábava ve formě „Československých pecek a fláků s hapaláky“. To nejvíce ocenili zahraniční návštěvníci setkání, kteří na letošní třetí ročník dorazili poprvé a setkání se tak může pochlubit přívlastkem mezinárodní. Na místě bylo vidět několik účastníků ze Slovenska, ale i z Polska.

A co říká na závěr organizátor setkání pan Luboš Šmída? „Budeme hrozně rádi, když tahle akce zůstane v podvědomí návštěvníků a odnesou si odsud hezké zážitky. No a když zdraví dá a naše parta se nerozpadne, což doufám nenastane, tak se budeme na všechny těšit příští rok na čtvrtém ročníku, opět takhle v prvním červnovém víkendu. Ti lidé, kteří se na tom podílí, tak kromě tohoto setkání organizují přes rok spoustu dalších akcí tady v obci, takže Ledce mají opravdu velmi bohatý kulturní život. S organizací nám pomáhají také místní hasiči a hodně dobrovolníků. Stmeluje to prostě naší vesnici a lidi, za to jsem rád.“

Nám na závěr nezbývá, než za tato setkání pořadatelům a všem, kdo se na takové akci podílejí poděkovat, protože uspořádat tak velkou akci v obci s necelými 400 obyvateli už je velký závazek, i když s podobnými akcemi mají pořadatelé bohaté zkušenosti. Věříme, že se z této akce stane tradice a pořadatelům přejeme stále větší účast při setkání krásných strojů.

Informace o redaktorovi

Karel Novák - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 27 Kč od 9 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Barbucha12 přispěl 3 Kč
Milan1963 přispěl 3 Kč
elvis78 přispěl 3 Kč
masi přispěl 3 Kč
pale přispěl 3 Kč
serti přispěl 3 Kč
veselak73 přispěl 3 Kč
miroslavR přispěl 3 Kč
strecKopca přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist