globalmoto_duben_nolan




Retro Garáž bude na podzim dražit dvakrát

Glasurit Classic Expo při Prague Car Festivalu na konci října, Retro Garáž v Lysé nad Labem v půlce listopadu, to jsou dvě akce, které by si milovníci veteránů neměli nechat ujít. Na obou se totiž budou dražit zajímavé historické kousky.

Co spojuje Glasurit Classic Expo, konané v termínu 29.-30. října v pražském veletržním areálu v Letňanech, s osvědčenou klasikou v podobě podzimní Retro Garáže, kterou 12. listopadu nemůžete najít jinde než na výstavišti v Lysé nad Labem? Na obou akcích se budou dražit historické motocykly a automobily, přičemž aukce budou v režii pořadatelského týmu Retro Garáže, tedy pánů Kočích. V Lysé nad Labem je to již zavedená klasika a dá se říci, že spousta návštěvníků sem jede právě kvůli aukci, na Glasurit Classic Expo ovšem jde o zajímavou novinku. Obě akce se kvapem blíží, tak se pojďme podívat, jaké stroje budou v nabídce.
Na pražské výstavě budou aukce probíhat v neděli ve dvou hodinových blocích od 13 a 14 hodin, dražitelé se akreditují den předem. Připraveno je 13 strojů, navzdory zaměření akce je více motocyklů, osm, proti pěti automobilům. Tady najdete i exotičtější kusy, než jaké běžně na aukcích Retro Garáže nacházíte, např. nádherné malé autíčko BMW Isetta, třistapadesátku Harley-Davidson BA z roku 1927 v čistě nálezovém stavu (klasický půdní poklad nalezený na půdě v rámci vyklízení pozůstalosti) nebo Jawu 650 Classic z roku 2005, ovšem s najetými pouze 80 km.

Československá klasika bude k vidění ve více podobách, Pařízek a Mustang budou takové zábavné aukce s vyvolávací cenou od 1 Kč, ovšem vedle nich se můžete těšit i na Jawu 250 Bizon, skútr Čezeta nebo krásné Škody 100 a 1000 MB. Tady už jsme ve vyšších desítkách až stovkách tisíc korun. Hlavní lákadla této aukce potom jsou tři: naprosto raritní automobil Wikow 35, prakticky nesehnatelný stroj z První republiky, naprostý unikát a sběratelská pecka, jichž se dochovalo jen 6 ks a tento je jediný s původním interiérem, taky se začíná dražit na částce 1,8 milionu korun. O milion nižší je vyvolávací cena Tatry 613 Speciál, která jezdila ve službách slovenské vlády, a konečně pro motorkáře bude nejzajímavějším kouskem Jawa 500 OHC typ 15/00 zvaná Šnek – svatý grál mezi poválečnými půllitry od Jawy, ta nejcennější verze, která se skoro nedá sehnat. Ta má vyvolávací cenu též 800 000 Kč.

 

Dobrou zprávou je, že pokud toužíte po Šnekovi a v Praze neuspějete, budete mít v Lysé nad Labem druhý pokus. Protože tady se bude dražit druhý kus! A vedle něj bude na milionu začínat Jawa 500 OHV Rumpál v perfektním stavu. Podzimní Retro Garáž nabídne v aukci dokonce 18 strojů, vedle pěti automobilů to bude 13 motocyklů, kdy klasiky (Pionýry, Stadiony, Čízy…) doplní zajímavé kousky, jako třeba vývozní Mustang pro obchodní dům Neckermann, třipade Californian v top původním stavu, majestátní ČZ 250 Tourist z roku 1938 nebo Jawa 350/640 ze čtyřiadevadesátého, na níž je pozoruhodné to, že je pořád ještě zabalena v přepravní bedně tak, jak ji z Týnce nad Sázavou poslali k dealerovi do Norska. Tak co, nezkusíte přeprat inflaci investicí do nějakého pěkného veterána?

 

Informace o redaktorovi

Jan Rameš - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist