yamaha_demo_tour




Restaurátorská škola v Písku otevírá nový obor

Postavit se k restaurování technických památek – historických vozidel na úrovni oficiálního školství je velké sousto. Ukousla si je Vyšší odborná škola restaurátorská v Písku a připravuje vše na to, aby při výuce v novém oboru uspěla podobně, jako již v tradičních oborech restaurování dřeva a kovů.

V Evropě existuje poměrně velké množství i vysoce kvalitních restaurátorských dílen věnujících se tomuto typu technických památek a v některých státech existují krátkodobé kurzy pro jejich restaurování, ale jako oficiální plnohodnotný obor se specializace restaurování historických vozidel zatím nikde nevyučuje.

Příprava nového vzdělávacího programu začíná vytvořením studijních materiálů a struktury přednášek, získáním pedagogů pro jednotlivé odborné předměty a v neposlední řadě technickým vybavením ateliérů. Zároveň se v rámci oboru restaurování kovů začalo testovat co se mezi mantinely písecké školy vejde, s cílem aby zde už vznikly i první prezentační exponáty.
V letošním roce jsem v rámci nově vznikajícího týmu pedagogů věnujících se přípravě tohoto nového oboru na Vyšší odborné škole restaurátorské v Písku začal dávat konzultace k pilotnímu projektu a s potěšením mohu oznámit, že právě dokončil a následně obhájil práci první student, který se dotkl připravovaného oboru. Jedním z témat jeho obhajoby bylo i restaurování historického motocyklu Jawa 175 Standard z roku 1937 (ponechán původní červený lak, pneu Baťa… viz obrázek).

Aktuální info pro zájemce: na tříleté vyšší odborné studium po červnovém prvním kole přijímacích zkoušek pro obor „Konzervování a restaurování nábytku a nepolychromované dřevořezby“ je ročník počtem uchazečů už naplněn, ale pro obor „Restaurování kovů“, kde je právě možné seznámit se mimo jiné i s problematikou restaurování motocyklů, jsou ještě volná místa! Viz http://www.vosr.cz/

Informace o redaktorovi

Jan Čejchan - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (22x):
Motokatalog.cz



TOPlist