yamaha_demo_tour




První setkání motocyklů NSU

V Úsobí na Havlíčkobrodsku se uskutečnil první sraz této renomované, i když zaniklé německé značky. Celá akce proběhla v sobotu 29. června 2013 souběžně s výstavou historických vozidel, v rámci Úsobské muzikantské pouti.

Kapitoly článku

Motocykly NSU měly na úsobském zámku vyhrazeny prostory ve vkusně upravené zámecké zahradě. Kolem tryskající fontánky byly vyrovnány málo objemové stroje Quick a Pony. Směrem k příjezdové cestě motocykly silnější převážně typu OSL. 
Dva motocykly přijely se sidecarem, jeden z nich byl značky Steib ve tvaru vzducholodi. V jedenáct hodin se motocykly vydaly na krátkou vyjížďku po Vysočině se zastávkou na státním hradě Lipnice nad Sázavou
Zde bylo umožněno vjet motocyklům až na samotné nádvoří středověkého hradu a motocyklisty zde srdečně přivítal dlouholetý kastelán hradu Marek Hanzlík. Účastníci vyjížďky zde měli dostatek prostoru k občerstvení v městečku pod hradem i k prohlídce středověké stavby. Mnozí nelenili vylézt do vrchních pater věže Samson, odkud se naskytl nádherný výhled na okolní kopcovitou krajinu. Po třinácté hodině bez problémů následoval návrat zpět do Úsobí. Zde byla v plném proudu výstava dalších motocyklů pestré palety různých značek. Například Jawa 350 OHV či dva stroje BMW R12 oba k mé radosti v civilním černém provedení.

Vladimír Váňa z Horních Ráponic mi řekl: Setkání se mi velmi líbilo. Potkal jsem zde zajímavé lidi stejné krevní skupiny. S těmi jsme dlouze diskutovali nad technickými detaily těchto ne právě běžných motocyklů, kterými stroje NSU bezesporu jsou. Dále se přiznal: Kdybych nesbíral „NSáky“ věnoval bych se anglické značce Rudge. Ta je také dokonalá.
Zkušený harcovník Jaroslav Vašák z Jihlavy dodává: Byl jsem nadšený z vyjížďky na Lipnici, která pěkně utvrdila partu. Pokud se akce bude opakovat i příští rok, tak na své 200 0SL velmi rád přijedu. Smekám před účastníky, kteří letos na sraz přijeli z dálky.
Za rodinný pořadatelský tým jsem zpovídal Jirku Dvořáka. Je tomu více než deset let kdy jsem dostal od svého bratra vrak motocyklu NSU. Po dlouhém zkoumání jsme zjistili, že se jedná o motocykl NSU 201 ZD Pony Block. Kromě mě a bratra historické motorky učarovaly i našeho tátu, velkého motorkáře z mládí.
Po usilovném shánění chybějících dílů našeho vraku se nám podařilo sehnat další motocykl NSU. Tentokrát tip NSU 201 OSL. Opět však nekompletní. Nicméně po usilovné práci se nám podařilo tento motocykl dát dohromady. Během renovace se podařilo dohnat díly i na první NSU a zrenovovat i je. Pak už to šlo dál a dál. Koupilo se další NSU 351 OS pak 501 OSL, Quick, 100 Pony, Motosulm, 125 ZDB a snad i nějaké další přibydou.
Motocykly NSU nás natolik učarovaly, že jsme si řekli, že budeme sbírat právě motocykly NSU. Při objíždění veteránských srazů jsme narazili na pár motocyklů "naší " značky a tehdy jsme si začali pohrávat s myšlenkou uspořádat sraz pouze motocyklů NSU. V letošním roce jsme tento nápad konečně uskutečnili a sraz zorganizovali. Počasí nám naštěstí bylo nakloněno, takže jedinou kaňkou byla poměrně slabá účast. 
Velmi děkujeme účastníkům kteří přijeli. I přes to se sjelo pár zajímavých motocyklů. Např. NSU 601 TS z roku 1930 pana Tolocha, který přijel až z Ostravy, nebo tři motocykly NSU 501 OSL " vlásenka". K vidění byly i "malé" motocykly jako Quick, 100 Pony, 125 ZDB či 201 ZD pony a OSL. Zajímavý byl i stroj NSU 351 OT Mirka Váni, kterých nebylo vyrobeno mnoho.
Strojů NSU do Úsobí možná nedorazilo tolik kolik, by si všichni přáli. Důvodem byly i nevalné předpovědi meteorologů, které se naštěstí nenaplnily. Oživením by byl například řemenový motocykl, kterých v naší vlasti také několik jezdí. Pořadatelům patří dík i za to, že svůj sraz přidružili k tradiční akci a nezahustili již tak napraný kalendář letních veteránských akcí.

Informace o redaktorovi

Bohumír Špaček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (8x):



TOPlist