husqvarna_svartpilen_801_2




Oldtimer festival 2009 aneb pestrá všehochuť ve Slavkově

„Teda miláčku, fakt jsem netušil, že tady budem mít tak hezkej páteční večer…!“ Tak si pochvaloval směrem k manželce (?) jeden návštěvník procházku zšeřelým parkem slavkovského zámku. Už během pátku před uplynulým víkendem se sem vstříc šestnáctému ročníku setkání sběratelů historických vozidel sjížděli vystavovatelé a prodejci všeho, co má nebo kdysi mělo kola.

Kapitoly článku

Již v předvečer slavnostní soboty přijížděli mnozí účastníci z větších dálek a prodejci, aby se připravili a setkali s přáteli. Z vlahé tmy parku se vylupovaly vyleštěné veterány, kolem nichž se pomalu procházeli jednotlivci, páry i celé rodiny.
Vrzání písku pod nohama bylo občas přerušeno na krátký okamžik nastartovaným motorem vozidla, jehož majitel se sklenkou vína v ruce se zpravidla dmul pýchou…

Že to zní už přehnaně poeticky? Takový ale teplý páteční večer ve Slavkově opravdu byl, skoro kouzelný, protože okolo ztichlých mašin dokonce poletovaly světlušky. Ode všech karavanů a stánků se ozývaly útržky debat, kdo co, odkud a za kolik má, co s tím dělal nebo bude dělat a kde na to sehnal to či ono. Zároveň se všichni modlili, aby se bouřkové mraky zámku vyhnuly. Tužby byly vyslyšeny a staré i nové chromy vodní sprchy ušetřeny.
Neskutečně precizní přiznané (to slovo je dost důležité…) repliky, nebo chcete-li opakované stavby pradědečků Laurin & Klement, jsou ozdobou každé pěkné veteránské akce. Jejich autor, pan Malaník z Luhačovic, je nadpozemsky zručný nástrojář a renovátor. Kdo měl možnost někdy vidět například jeho BMW R32 z roku 1923, ten ví, o čem je řeč.
Podobně jsou na tom nevšední repliky parního motocyklu Sylvestera Ropera a monocyklu Edion z dílny pana Pavelky, které připomínají stroje z knih Julese Vernea.

V sobotu se dostavilo množství dalších exponátů a posádek, takže nakonec nádvoří a park obsadila dle slov pořadatele více než tisícovka strojů všeho druhu a různého počtu náprav, stabilní motory a nejroztodivnější hejbadla nevyjímaje. Skalní veteránisté sice breptali, že mezi opravdovými špeky se to ve Slavkově zhusta hemží různými tuningy a snad až příliš mladými youngtimery, ale co. Pokud si majitel takového vozidla na nic nehraje a nedělá ze svého miláčka něco, čím tento není a „nevyrábí“ jeho historii, je vše v pořádku. Takový ruský Ural se sajdou třeba veteránem není, přesto se zpravidla lidem líbí.
Ve Slavkově bývá k vidění kromě zahraničních motocyklů pestrý výběr strojů Jawa a ČZ, které jsou pořád nejvděčnějšími a nejčastějšími objekty renovací. Proto je na burzách výběr starších i nových dílů na tyto značky poměrně bohatý. Nejinak tomu bylo i tentokrát. Ve spodní části parku měli tradičně své stánky a stolky prodejci dílů a různí vetešníci.
Během dne probíhal doplňkový program, jako soutěž elegance, prezentace veteránských klubů, přehlídka dobových klobouků a různé výstavy v prostorách zámku. Počasí zůstalo milosrdné po celý den a tisíce návštěvníků si jej mohly bezezbytku a dosyta užít.

Další dokumentační snímky z celé akce najdete v další kapitole v rozsáhlé fotogalerii.

Informace o redaktorovi

Jan Křemeček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (12x):



TOPlist