husqvarna_svartpilen_801_2




Největší sbírka motocyklů BMW jde do prodeje

28. listopadu proběhne v muzeu BMW v Mnichově aukce téměř stokusové sbírky motocyklů BMW. Jejich majitelem je vášnivý sběratel strojů této značky, Willy Neutkens, který minulý rok zemřel. Za svůj život dokázal shromáždit a ve většině případů i vlastnoručně renovovat přes 100 strojů této značky.

Za tento počin získal mimo jiné i zápis do Guinnessovy knihy rekordů za největší sbírku strojů jedné značky. Jeho sbírka zahrnuje téměř všechny modely postavené od začátku výroby v roce 1923 továrnou BMW až po současné boxery. Poslední stroje jako BMW R100 Classic již továrna sama dodala do sbírky a jde tak o zcela nejeté stroje. Na podporu značky si Willy rozhodně nemohl stěžovat, během svých renovací měl neomezený přístup do archivů BMW a další podporu firmy. Tuto sbírku mu umožnilo vybudování úspěšného obchodu s motocykly v Holandsku, který následně předal svým synům a sám se věnoval ježdění po světě a hledání zapomenutých kousků historických strojů své oblíbené značky.
Mezi prodejní hity ale budou patřit hlavně předválečné veterány BMW, například první BMW R32 z roku 1923. Další perličkou je třeba stroj R68 ISDT George Meiera, vítěze TT, nebo válečná sajdkára R75 Kriegselefant v barvách Afrika Korps...
Ovšem pokud vyrážíte do Německa a sháníte levnou starší motorku, poohlédněte se raději jinde. Cena první R32 z roku 1923 se odhaduje v přepočtu kolem milionu korun a podobné je to i s dalšími předválečnými stroji. Podrobnosti o nabízených modelech a cenách najdete pod tímto odkazem.

Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)
TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (14x):



TOPlist