husqvarna_svartpilen_801_2




Lázeňské dostaveníčko

V sobotu 31. 8. 2013 ve Františkových Lázních proběhla příjemná, dobře zabezpečená veteránská soutěž. Sjelo se na ní 50 automobilů a 25 motocyklů.

Kapitoly článku

V ranních hodinách se historická technika začala řadit před noblesním hotelem Harvey v Dlouhé ulici. Odtud bylo také v 10:30 odstartováno do soutěžní etapy. Celému dění přihlíželo mnoho desítek lázeňských hostů. Soutěžní vyjížďka zavedla účastníky do ašského výběžku.
Po celé délce tratě byly pro soutěžící připraveny tradiční vědomostní i dovednostní disciplíny. V poledních hodinách se účastníci začali vracet do centra Františkových Lázní. Zde čekal na soutěžící poslední úkol. Najetí co nejpřesněji do parkovacího místa. Někteří účastníci při poslední soutěži nezískali ani jeden trestný bod a zaparkovali naprosto přesně. Následovala výstava pro veřejnost opět před hotelem Harvey. Nejstarší motocykl, který zde mohli diváci vidět, byla „Besárna“ S30 z roku 1930 Petra Kriegelstaina, který přijel z obce Zbůh u Plzně. Motocykl měl premiéru po náročné renovaci. Dalším zajímavým motocyklem bylo BMW R12 z roku 1941 v civilním provedení a „Speciálka“.
Jawa 250 z roku 1936 ve zcela původním stavu. Nejstarším automobilem byla Praga Piccolo z roku 1931, dále Praga Super Piccolo z roku 1934. Předseda Historia Motor Club Františkovy Lázně pan Václav Balák mi řekl, že pro vítěze jednotlivých kategorií soutěže, která se jede po třetí, jsou připraveny velmi zajímavé a hodnotné ceny. 
Kromě blyštivých pohárů si nejúspěšnější účastníci odvezou i poukazy na třídenní pobyt v lázeňských domech v hodnotě několika tisíc Kč. Proto se soutěžilo s velkým nasazením a odhodláním. 

Milan Bojtar provozuje muzeum veteránů ve Františkových Lázních. Soutěže se účastnil se svým černým kabrioletem Mercedes 170. I jeho jsem se zeptal na názor. Byl spokojený s bezproblémovou organizací celého klání. Velmi se mu líbila i malebná krajina, kterou vedla trať soutěže. Je mu trochu líto, že se soutěže neúčastnilo více starých strojů, jak doslovně říká „opravdových veteránů“.
Tak třeba někdy příště. Lázeňský veterán klub byl založen teprve v roce 2010 a čítá 13 členů. Na konci srpna připravil pro účastníky příjemnou sobotu v kruhu mnoha kamarádů v reprezentativním prostředí.
Pro lázeňské hosty byly projíždějící stroje příjemným zpestřením v jinak poklidně tepajícím městečku. Veterán Rallye Františkovy Lázně není jedinou veteránskou akcí, která se zde koná. 1. května je na Národní třídě tradičně pořádána soutěž pořádaná autoklubem z nedalekého Chebu.

Informace o redaktorovi

Bohumír Špaček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist