husqvarna_svartpilen_801_2




Královédvorský okruh 2012 a velká jubilea

Druhým podnikem šestidílného seriálu jízdy pravidelnosti byly na východě Čech Mezinárodní závody historických závodních motocyklů a sidecarů o cenu Františka Šťastného. Podnik se jel tradičně na přelomu června a července na 3 150 m dlouhém městském okruhu ve Dvoře Králové nad Labem.

Kapitoly článku

Nedělní závod začal nástupem všech jezdců, následovala česká hymna. Po té do prostoru startu a cíle přijela velká limuzína se vzácnou jubilantkou. Jarmila Šťastná – Königová slavila tento den, 1. července svoje kulaté osmdesátiny. 
Nebyla jen manželkou slavného závodníka. Sama byla vynikající sportovkyní. Začínala jako krasobruslařka. Při jednom z reprezentačních závodů obula rychlobruslařské nože. V této disciplíně se našla. Již žádné povinné cviky.
Začal tvrdý trénink. Od roku 1953 se stala členkou UDA Praha, kde měla pro sport dobré podmínky. Na rychlobruslařském ovále utvořila mnoho československých rekordů. Na podzim 1955 se seznámila s Františkem Šťastným, který měl rychlobruslení jako doplňkový sport v zimní sezóně a neočekávaně vyhrál závod na tisíc metrů. Další rok na jaře byla svatba.
V té době byla Jarmila slavnější než František. V tomto období bylo u nás rychlobruslení velmi populární. Tak se paní Jarmila stala v létě „První dámou depa“ a zimě „Hvězdou“ první velikosti. V roce 1997 se ve Dvoře Králové opět začíná závodit. Tentokráte o cenu Františka Šťastného. Ten se podniku zúčastňoval až do své smrti v roce 2000. Po něm převzala patronát nad královédvorským okruhem paní Jarmila.
Dalším významným výročím, které zde bylo připomenuto, je první vítězství značky Scott na Tourist Trophy 1. července 1912, tedy přesně před sto lety. Hned dva vodou chlazené speciály této značky stály na startovním roštu.
V nejstarší kategorii B to byl s číslem B7 Pavel Šimek na Scott 500 TT Replica z roku 1929. V kategorii E startoval se strojem Scott Flying Squirell 600 z roku 1934 známý ladič této značky Brit Roger Moss. Tomu jel motocykl opravdu skvěle. Suverénní výkon předvedl i Miloš Thér z číslem U84 na ČZ 250 z roku 1972.
Po královédvorském okruhu se proháněl s číslem X7 i velmi úspěšný závodník František Mrázek. Ten největších úspěchů dosáhl u nás v roce 1962, kdy získal mistrovský titul ve třídě 350 ccm. V roce 1965 emigroval a později nasbíral nespočet vavřínů v Kanadě a USA. Jeho jízda se vyznačovala vybroušeným stylem a jeho Triumph 750 Triton měl nezaměnitelný zvuk.
Tradičně skvělou podívanou byly závody sidecarů. Po ranním dešti spalovaly městský okruh tropické sluneční paprsky. To bylo možná důvodem nižší divácké účasti. Pořádat takový podnik v centru města je velmi náročné. Ale desítky pořadatelů pod vedením Oldřicha Prokopa z pořádajícího místního OLD RACING KLUBU to bez problémů zvládly. Dalšími spolupořadateli jsou Autoklub a Veteran car club Dvůr Králové nad Labem.

Informace o redaktorovi

Bohumír Špaček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist