yamaha_demo_tour




Koehler-Escoffier – zrenovované sportovní náčiní

Nikdo se na vás nebude zlobit, pokud jste nikdy neslyšeli o podivném sportu zvaném Motoball. Extravagantní sport spojuje dohromady motocykly a fotbal, a ač se to může zdát jako prazvláštní výstřelek moderní doby, jeho kořeny sahají hluboko do minulosti.

První zmínky o Motoballu se objevují v roce 1929, kdy se proti sobě poprvé utkali hráči dvou týmů na motocyklech. Základní pravidla jsou vlastně vcelku jednoduchá. Dvě strany, dvě brány s brankáři bez motorek a několik hráčů pro změnu s motorkami, kteří bojují o míč, jen o něco větší, než je ten na fotbal.Už v průběhu třicátých let vyvíjely různé firmy speciální závodní stroje, které byly tomuto neobvyklému sportu věnovány. Příkladem za všechny potom budiž tento Koehler-Escoffier z roku 1936, postavený přímo za účelem Motoballu. Dnes již osmdesátiletému stroji vdechla jeho zašlou slávu americká firma Heroes Motorcycles, která se zabývá renovacemi všeho, co má dvě kola. Nutno říci, že výsledek jejich práci vypadá vskutku senzačně.Minimalistický stroj je prost veškeré výbavy i designových prvků, jedná se koneckonců v první řadě o sportovní náčiní. Přední kluzáková vidlice je odpružena centrálním tlumičem, zadek jede pěkně postaru natvrdo a odpruženo je jen jednoduché sedlo jezdce. Velká devatenáctipalcová kola jsou obuta do terénních pneumatik, neboť Motoball se hrával zejména na sypkém podloží. Zajímavé jsou některé kožené detaily v místech, kde by se o pár let později již objevila guma. Kožené jsou nejen gripy, ale také oplety lanek, náchylných na prodření.

O pohon se stará vysokozdvihový jednoválec o objemu 350 ccm. Historická pohonná jednotka spotřebovává směs benzínu a benzenu, za což vyvine výkon 9 koní a maximální otáčky 4500 za minutu. I přes toto skromné stádečko ale umí motorka díky správně naladěným převodům důstojně akcelerovat a na hřišti vyvinout rychlost až 80 km/h. Kolem dokola motoru se nachází ochranný rám, který chrání choulostivou mechaniku před nálety míče či soupeřů.

Dokonale zrestaurovaný kus sportovně-motocyklové historie si můžete pořídit do obýváku i vy. Heroes Motorcycles nabízí motorku na prodej, ovšem jak lze vytušit, není to zrovna levná sranda. Cenovka v tomto případě činí 35 tisíc dolarů (844 tisíc korun).

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist