yamaha_demo_tour




Historické motocykly na pražských výstavách

Pojedete navštívit pražské motocyklové veletrhy Motosalon a Motocykl 2013 a jsou vašemu srdci blízké staré stroje? Budete se mít na co dívat. Nutno objektivně přiznat, že na holešovické výstavě Motocykl je k vidění veteránů podstatně více.

Kapitoly článku

Nahlédněme nejprve na Motosalon do letňanské haly číslo 6, která se nachází vpravo od hlavního vchodu. Pořadatelé sem pozvali Ing. Jaroslava Antoniho, majitele motocyklového muzea z křivoklátského podhradí. Muzeum nabízí největší sbírku sériových strojů československé výroby u nás. Pan Antoni se nikdy nepovažoval za sběratele, ale za zachránce starých skvostů před sešrotováním. V Letňanech je k vidění jen zlomeček z celé motocyklové kolekce z Křivoklátu, která čítá několik desítek strojů. 
Pan Antoni má Jawy vystaveny v patře muzea a tak do Prahy přivezl červené exponáty přímo z renovátorské dílny. Jawa 500 OHV je převlečená ve zcela novém kabátě. V novém laku se vypíná také Jawa 250 typ 559/05 automatic. Těchto strojů bylo v Jawě vyrobeno poměrně málo. Produkci strakonické zbrojovky reprezentuje ČZ 76 „Kaktus“. Tento hovorový název vznikl dle tvaru hlavy motoru.
„Kaktus“ se vyráběl v letech 1932 – 33. Nerenovované motokolo je provozuschopné a je jedním z mála původních funkčních strojů u nás. Dále je vystavována třistapadesátka Tourist vyráběná v letech 1939 – 1941. Z novějších strojů to je sportovní čezeta dvěstěpadesátka typ 988.1 Enduro. 
Tento motocykl byl určen výhradně pro export. Minimální počet těchto motorek zůstal u nás. Vystavovaný stroj je zcela původní bez úprav.
Ve stejné hale se nachází ve stánku Fakulty dopravní ČVUT vidlicový dvouválec Wanderer. Firma existovala v letech 1902 – 1929, při svém zániku prodala návrh hřídelem poháněného jednoválce Ing. Františku Janečkovi. Vystavená šestistovka patří Ing. Jiřímu Firstovi a je vyrobená v roce 1920. Pan First ji získal již pžed padesáti roky. Motocykl je po známém závodníkovi Janu Kubíčkovi, který proháněl i bugatku.
:
V Letňanech nabízela na prodej veterány Také firma Adaoldtimers.
Přenesme se do levého křídla secesního výstavního paláce v Holešovicích. Zde probíhá výstava Motocykl. Velkou expozici starých motorek připravil pražský Harley - Davidson Club
Ten letos jubiluje a slaví pětaosmdesátiny. Na stánku harlejářů bylo již tradičně veselo a ke koupi byly zajímavé suvenýry pro milovníky této proslulé americké značky. Klub také vydává vlastní časopis, který vychází čtyřikrát do roka. 
K osmdesátinám HD clubu vyšla publikace, která mapuje celou jeho činnost. Jeho součástí je i DVD. Tak těmto tvrdým klukům moc fandím!!!
Svůj stroj Harley Davidson Typ B 350 ccm přivezl z Jihočeského muzea motocyklů Petr Hošťálek. Nádherná motorka je v původním nerenovovaném stavu.  Menší expozici mělo ve stanu také muzeum Splněný sen z Pavlíkova na Rakovnicku.  Byl to opět „Rumpál“ nedávno zrestaurovaný, ale tentokrát v odstínu slonová kost. 
Dalším skvostem v této expozici je tisícovka Indian Powerplus. Stroj vyrobený v roce 1918 se pravidelně zúčastňuje mnoha veteránských akcí. 
Závěrem bych chtěl pochválit všechny majitele vystavovaných strojů za podrobné popisky vystavených strojů. Poskytují tak návštěvníkům obou výstav cenné technické informace. V holešovickém stanu bylo k vidění mnoho zajímavých retro zákoutí. Dobové cedule, výdejní stojany na benzin a třeba i historické oblečení. 
9. 3. se na výstavě Motocykl  konal sedmý ročník Airbrush Art Festivalu na téma retro. Soutěž byla vypsána pro dvě kategorie. Airbrush nebo kombinace s touto technikou a ostatní techniky (štětce, houbičky….)

Informace o redaktorovi

Bohumír Špaček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (8x):



TOPlist