husqvarna_svartpilen_801_2




Harley-Davidson z roku 1907 jde do aukce

Aukční dům Mecum Auctions se sice specializuje na auta, ale v jejich nabídce najdeme i opravdové unikáty na dvou kolech. Do dražby jde i spousta motocyklů těžko uvěřitelné historické hodnoty a jedním z nich bude i H-D Strap Tank z roku 1907!

Položka S62, pod kterou se Strap Tank skrývá, představuje vůbec jeden z prvních motocyklů americké legendy. Díky podrobné dokumentaci a výrobnímu číslu (#2037) víme, že šlo o 37. vyrobený motocykl v roce 1907 a celkově šlo teprve o čtvrtý motocykl tehdy mladé značky Harley-Davidson (včetně prototypů).
Motocykl je na svůj věk ve velice zachovalém stavu s původními díly, originálním lakem i koženým sedlem! Je tedy jasné, že na nastartování, či spanilou jízdu nemůže být ani pomyšlení. Ne protože, že by motor byl neopravitelně poškozen, ale protože po nutných renovacích by hodně klesla historická hodnota a aukce by rázem ztratila na zajímavosti pro zámožné fandy či sběratele.
Pořadatelé aukce jej právem popisují jako „za nejlepší nerenovovaný na světě“ a své tvrzení mohou podložit již zmiňovanou podrobnou dokumentací. Motocykl byl udržován v dobré kondici i díky tomu, že dlouhou dobu sloužil jako cenná část sbírek. Poslední zastávkou byl rok 1993, kdy motorku zakoupila jiná aukční společnost Leo Bongers Estate Auction.
Tento jedinečný kousek samozřejmě musí mít odpovídající cenu. Ta se odhaduje kolem jednoho milionu dolarů, ale vše bude záležet na samotné aukci, která se bude konat v Las Vegas ve dnech 20. – 21. března. K vidění a zakoupení v dražbě budou ale i další velice zajímavé motocykly, jejichž kompletní seznam o více než 220 položkách naleznete na stránkách sbírky E. J. Cole. Takové unikáty na jednom místě se jen tak nevidí!

Informace o redaktorovi

Roman Daněk - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (16x):
Motokatalog.cz



TOPlist