yamaha_demo_tour




Druhé setkání motocyklů NSU

Podruhé se v Úsobí u Havlíčkova Brodu sjely historické motocykly NSU. 28. června se stroje od časného rána postupně rovnaly v nádherně upravené zahradě úsobského zámku. Někteří milovníci této německé značky dorazili opravdu z daleka.

Kapitoly článku

Celý sraz motocyklů NSU se opět konal jako součást XXI. Úsobského kulturního léta. Na nádvoří úsobského zámku se od rána začalo sjíždět velké množství starých strojů, které si nejprve zasoutěžily v jízdě pravidelnosti do vrchu. Následně měli návštěvníci výstavy možnost vystoupat do nádherně upravené zahrady. Tyto prostory byly vyčleněny pro setkání motocyklů NSU, kde se představilo přibližně dvacet strojů této značky.
Celý víkend probíhala také na pečlivě upraveném nádvoří výstava veteránů, mezi kterými bylo i několik velmi zajímavých motocyklů. Například autentická Čechie, která se v poválečných letech po úsobských silničkách svého času proháněla. K vidění byla i nádherná dvouválcová „besárna“ s postranním vozíkem, či precizně zrenovovaná ČZ 250 sport z roku 1938 i okruhová Honda nebo plochodrážní speciál Jawa. 
Jeden z pořadatelů setkání Jirka Dvořák mi sdělil: Jsme velmi rádi, že naše setkání motocyklů NSU můžeme opět uspořádat v prostorech nádherného úsobského zámku. 
Někteří účastníci se svým strojem dorazili na vysočinu poprvé a velmi se jim tu líbilo.
Nejvzdálenějším účastníkem byl pan Jiří Štojdl, který neváhal svoje NSU 501 OSL dovézt až z Teplic.
Nádherný stroj dovezla rodina Křížova z Táborska, která se pochlubila zřídka vídaným podrámovým strojem o obsahu 500 vyrobeným v roce 1928. Tento stroj je zajímavý především typem motoru s rozvodem OHV, protože standardně byl u těchto motocyklů používán motor s rozvodem SV pod označením 501 T. V Čechách jezdí patrně pouze jeden exemplář.
Na dalším zajímavém motocyklu přijel po vlastní ose z Chrudimi pan Štěpánek, který představil stroj NSU 251 OSL WH ( Wehrmacht ). Na rozdíl od standardně vyráběné dvěstěpadesátky má tento stroj, kromě jiných odlišností především jiný blok motoru, převodovku a kryt primáru. Vše je odlito místo hliníku z litiny.
Tradiční účastníci z blízkého okolí nás opět nezklamali a opět se svými „enesáky“ dorazili. Jarda Vašák se svým 201 OSL, Arnošt Nezmeškal na 501 OSL a Vláďa Váňa, který premiérově přijel na 501 OSL (vlásenka). 
Před obědem se kolona motocyklů vydala na padesáti kilometrovou vyjížďku. Motocykly projížděly svižným tempem kopcovitou krajinou Vysočiny. Cílem vyjížďky byla v letošním roce Žižkova mohyla u Přibyslavi, kde byla pořízena společná fotografie. Následoval návrat nejdelší lipovou alejí na Vysočině, která se táhne od Macourova, přes Žižkovo pole do Přibyslavi. 
O své pětistovce NSU mi řekl několik slov i Richard Kříž. Motocykl je v naší rodině již pětatřicet let, byl dovezen z lesa, kde na něj pršelo, celý zrezlý a bez světel. Následně byl nastříkán. Motor neprošel žádnou repasí a bez problémů funguje, má sice rychlou jedničku, ale další rychlosti připomínají chod stabilního motoru. Všechny kopce na vyjížďce jsme ve dvou v pohodě zvládali na trojku.
Jiří Dvořák řekl pár slov na závěr setkání: Jménem pořadatelské rodiny Dvořáků ještě jednou moc děkuji všem účastníkům a slibuji, že příští již třetí ročník srazu NSU, budeme  opět s velkou radostí znovu pořádat. Takže za rok zase v Úsobí všichni NSU blázni nashledanou!

Informace o redaktorovi

Bohumír Špaček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist