globalmoto_duben_nolan




Classic Show Brno 2013

Veletrh historických vozidel Classic Show byl zahájen v pátek 15. Března v bývalé tovární montážní hale, dnes galerii moderního umění – Wannieck - Gallery. A bylo se skutečně na co dívat. Vystavováno bylo i mnoho zajímavých motocyklů opravdu starých, tak i novějších.

Kapitoly článku

Odborný veletrh zaručuje návštěvníkům zhlédnout na jednom místě mnoho zajímavých exponátů. Po čtvrtku, kdy se exponáty do Vaňkovky navážely, byl v pátek festival oficiálně zahájen. Hned vlevo od vchodu byl stánek pražské firmy MR 43 spolu s výstavou motocyklů Norton
Vystavovány byly především předválečné závodní stroje této anglické značky. Například legendární pětistovka Manx z roku 1955, či unikátní pětistovka International 500 Racer. Oba speciály jsou ze stáje závodníka Antonína Martiše. Naproti Nortonům se nacházely zajímavé expozice Kolštejnského okruhu Branná a F3 Clubu Automotodromu Brno. Oba tyto stánky byly pořadatelem oceněny za svoji nápaditost.
Velkou pozornost návštěvníků přitahoval stánek Montyjawa. Na tomto stánku byly k vidění motocykly československé konstrukce vyráběné v zahraničí, či stroje osazené motory vyráběnými u nás. Velký zájem vzbuzovala třistapadesátka ITALJET 350 Twin, která byla vyrobená v roce 1968. Motocykl sportovního střihu byl osazen motorem Jawa 350 model 360. Tato motorka byla zakoupena v roce 2010 od sběratele v Holandsku. V letošním roce motocykl prošel kompletní renovací. 
Na stánku bylo několik dalších motorek vyrobených v Číně, Turecku, Indii, Brazílii či Čezata určená na export do Anglie. Vystavena byla i Jawa 500 Rotax Mk.2 z roku 1988 v původním stavu. Bylo vyrobeno kolem tří stovek těchto motorek. 
Další příjemnou expozicí byl tradičně stánek pražského Ogarklubu. Sympatičtí mladící založili klub v roce 2009. Dnes již klub čítá na třicet členů. Chlapci každoročně pořádají akci na Ogaru zemí českou. Letos proběhne již třetí ročník. Na podzim proběhne, k osmdesátinám zahájení sériové výroby motocyklů Ogar, výstava v Národním technickém muzeu.
Klukům patří dík za obnovení dobrého zvuku značky Ogar. 
Motokola v dámském provedení byla k vidění na stánku muzea z Horní Radouně. Jednotlivé motorky byly k vidění v různých stáncích ve Vaňkovce. 
Firma Design Rožnovský z Opavy se zabývá rukodělnou výrobou kovových modelů. Krom modelů vyrábí i věcné ceny do soutěží, upomínkové předměty a dekorace do autosalónů. Modely motocyklů byly na stánku vyrovnány v polici vyrobené z masky starého Mercedesu. Mnoho zajímavých akcí probíhalo také na pódiu. Například několik diskusí na téma lakování historických vozidel, veteránské hnutí u nás nebo rozprava na téma motocykly Norton v českých zemích a ve světě.
 Na pódiu probíhaly také módní přehlídky dvou významných firem, které se zaobírají historickým odíváním. Firma Dantes si připravila přehlídku inspirovanou obdobím 20. až 30. let minulého století.
Druhou prezentovanou oděvní firmou byl Salon první republiky. Zajímavostí bylo, že firma ve svých moderovaných přehlídkách předvedla nejeden autentický oděv a módní doplňky z období první republiky. Předváděny byly i modely sportovního střihu vhodné na motocykly.
Venkovní prostory byly vyhrazeny traktorům Zetor. Tato významná brněnská firma se opět probudila k životu a začíná prosperovat. Pro návštěvníky Classic Show připravila zajímavou expozici traktorů od nejstarších modelů až po letošní novinky.
V patře Vaňkovky se nachází galerie, kde svá díla vystavovalo hned několik umělců. Své fotografie zde na téma žena a historický automobil vystavoval i mladý slovenský fotograf Robert Sobčák.
V rámci Classic Show připravila aukční síň Auctum dražbu historických automobilů a motocyklů, u nás je dosti neobvyklá a tak byl o aukci velký zájem. Aukce probíhala po vzoru aukcí anglických. Je zde určeno aukční rozpětí, které určuje pravděpodobnou finanční hodnotu. Nejdříve se začaly dražit drobnější předměty, dobové prospekty a letáky, následovaly plakety a nakonec motocykly. Nabízeno bylo několik zajímavých modelů.
Jawa 250 prototyp 623 z roku 1969, Matchless G80 CS z roku 1955 či vodník Scott Flying Squirrel z roku 1930. Prodal se pouze stroj Jawa – ČZ z roku 1958 za 3000 Kč. 
Musím přiznat, že jsem byl ve Wannieck Gallery poprvé. Industriální architektura v kombinaci se starou technikou vypadá úžasně. Na vše z vrchu shlíží původní jeřáb. Prostě nádhera. Podobnou zkušenost mi sdělilo mnoho návštěvníků i vystavovatelů.

Informace o redaktorovi

Bohumír Špaček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (8x):



TOPlist