journeyman_brezen




Yamaha FZS 1000

Je tomu už přes rok, kdy jsme měli možnost svézt se na motocyklu Yamaha FZS 600S FAZER. Letos jsme měli půjčeného jeho silnějšího bratříčka a je nutno podotknout, že nezaostával vůbec v ničem. Fazer 1000 vznikl jakýmsi zkřížením výkonu a agresivity proslulé R1 s lehkostí a ovladatelností malého fazera.

Kapitoly článku

Výraz ve tváři tohoto stroje ledacos napovídá o jeho kvalitách. Přední, agresivně vyhlížející polokapotáž nakloněná dopředu, se světlomety pocházejícími z R1 vytváří dojem, jako by chtěl motocykl co nejrychleji vyrazit kupředu. Zploštělá nádrž, kopírující masivní trubkový rám a plastový kryt pod sedlem připomínají spíše slabšího fazera. Celá zadní podsedlová část se postupně zužuje do špičky, pod níž je zakončena dvěmi kulatými světly.

Pohonná jednotka pochází ze sportovního stroje YZF R1. Jedná se o kapalinou chlazený řadový čtyřdobý čtyřválec DOHC. Je však přizpůsoben této kategorii stroje, takže výkon ve vysokých otáčkách je o něco nižší, ale zase narostl v otáčkách středních a nízkých. Je zde použita odlehčená spojka, lehčí chladič a zcela odlišné jsou karburátory a air-box. Nechybí zde ani systém EXUP, který přispívá ke zvětšení kroutícího momentu v nejnižších otáčkách. Motor je uložen do masivního trubkového kolébkového rámu. Celý motocykl je konstruován tak, aby jezdec pociťoval dostatečné pohodlí jak při každodenním používání, tak při jízdě na dlouhé vzdálenosti. Přední teleskopická vidlice i zadní kyvná vidlice jsou plně seřiditelné a mají zdvih 120 mm. Brzda je vpředu dvoukotoučová o průměru 298 mm a vzadu jednokotoučová o průměru 267 mm. Třípaprskové ráfky kol jsou obuty do pneumatik značky Pirelli o rozměrech vpředu 120/70 ZR17 a vzadu 180/55 ZR17. Před tím, než si člověk sedne na tento motocykl, by si měl opravdu rychle osvěžit svoji sebekontrolu, protože tah stroje, obzvlášť na jedničku a dvojku je obrovský, hmotnost nízká a posed zcela odlišný od sportovních motocyklů. Při prvním usednutí na stroj mi příliš nesedla do ruky poněkud širší řídítka. Vcelku rychle jsem si však na ně zvykl a pravda je, že při pomalém městském provozu se díky nim dá motocykl poměrně lehce ovládat.

Ovladatelnost je dobrá i ve vyšších rychlostech. Příjemně mě překvapilo, s jakou lehkostí lze řadit. Stroj drží poměrně dobře stopu a lze ho bez jakýchkoli potíží naklánět do zatáček i při prudším průjezdu. Při razantnějším používání brzd mi přišlo, že zadní kolo se poměrně lehce zablokuje. Motocykl však není stavěn na závodní okruh a na delších cestách opravdu oceníte jeho pohodlí. I spolujezdec se cítí vcelku dobře. Stroj je možno dovybavit originálními díly, jako jsou například cestovní kufry, padáky, nosič, větší větrný štít, a nebo různé karbonové díly. V polokapotáži jsou integrovány kulaté budíky rychloměru a otáčkoměru. Pak zde nechybí ani palivoměr a potřebné kontrolky. Stejně jako u slabšího fazera naleznete na řídítkách spínač výstražných blikačů.

Yamaha FZS 1000 Fazer je jedním z nejvšestrannějších motocyklů, určený pro každodenní používání, na kterém můžete snadno cestovat nebo se prostě jen tak projíždět.





Informace o redaktorovi

Pavel Růžička - (Odebírat články autora)
Lukáš Růžička - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (16x):
Motokatalog.cz



TOPlist