yamaha_demo_tour




Test BMW S1000RR v Portimau

Přestože je první adventní neděle za námi a zimní počasí pomalu a jistě klepe na dveře, tovární gigant BMW uspořádal právě v předvánočním čase oficiální představení letošní novinky série „eS“. Tento revoluční superbike mnichovského oddělení motocyklů nese označení S1000RR a my jsme měli možnost společně s předními světovými novináři otestovat jeho potenciál na jedinečné trati Algarve nedaleko portugalského města Portimao.

Kapitoly článku

Team BMW Motorrad Motorsport se v letošním roce zúčastnil jako permanentní tým mistrovství světa superbiků. Pro úspěšný vstup do tohoto šampionátu je zapotřebí, aby výrobce dané značky disponoval produkčním modelem s těmi správnými parametry a byl trvale uveden na trh motocyklů ve všech oblastech. Výchozím modelem se stal motocykl BMW S1000RR, se kterým se na rošt prvního závodu superbiků v australském Phillip Island postavil zkušený jezdec a dvojnásobný mistr světa této třídy Troy Corser a španělský rychlík Ruben Xaus.
Jak řekl mluvčí BMW Motorrad Rudolf Probst, podstatné faktory pro vývoj konkurenceschopného motocyklu již v sériovém provedení byly nejvyšší výkon, široký rozsah otáček, optimální tuhost podvozku a dokonalé nastavení motoru. To byly základní cíle vývojářů, kteří se podíleli na zrodu revolučního modelu, nabitý moderní elektronikou. V premiérové sezoně a s úplně novou technikou si jezdci týmu BMW nevedli vůbec špatně. S 96ti body skončil na 13. místě zkušenější Troy Corser a na 17. příčce zakotvil své účinkování Ruben Xaus. Nutno podotknout, že nejlepším výsledkem továrního týmu BMW bylo páté místo v prvním závodě na brněnském automotodromu v podání Troye Corsera.

Design

Za celodenní cestu do Portugalské Albufeiry jsem byl odměněn welcome drinkem v resortu hotelu Sheraton Algarve, kde jsme již v pondělí večer s novináři střední a západní Evropy mohli okukovat design vystavených stojů, které zítra proženeme po trati.
Podoba nového superbiku může leckomu připomínat rysy konkurenčních strojů zavedené na trhu supersportovních motocyklů. Proto hlavním rozpoznávacím rysem mohou být čiré asymetrické světlomety odrážející typický a nezaměnitelný design BMW, kterému jsem nemohl přijít na chuť, ale postupem času jsem ho začínal respektovat. Mezi nimi dostal prostor praktický a především rozměrný náfuk airboxu rozdělující přední masku na dvě části, který své opodstatnění nachází ve vyšších rychlostech. Při rychlosti 250 km/h totiž motocykl dosahuje vyššího výkonu až o 4 kW, což jasně zdůrazňuje důležitost proudění vzduchu v kategorii sportovních motocyklů.
Podlouhlý štítek tvoří dostatečnou ochranu proti větrným proudům a nijak během jízdy jezdce neobtěžuje svým nedostatečným vykrojením. I zpětná zrcátka zaujímají správnou pozici a svou velikost, která usnadňuje pohled vzad bez vykukování nebo nepříjemným úhybem paží.
Panel přístrojové desky skýtá přehledný analogový otáčkoměr s červenou ručkou, v něm je zasazený digitální display informující o okamžité rychlosti, zařazeném převodovém stupni a momentálně zvolené charakteristice motoru. Druhý displej umístěný hned vedle ukazuje další informace například o stavu najetých kilometrů, zobrazuje stopky a jiné uživatelské vymoženosti. Přístrojové desce nechybí ani standardní kontrolky směrovek, dálkových světel, zařazeného neutrálu, rezervy paliva, ale také kontrolky diagnostiky motoru, závady na brzdovém systému nebo Race ABS a DTC neboli Dynamic Traction Control.
Designoví inženýři zvolili ostřejší hrany celé kapotáže a motocykl tak působí velice sportovním, štíhlým a z profilu dravým dojmem. Upoutat může pravá bočnice horní kapoty s otvory připomínající tvar žábry. Zadní části dominuje ostře krojené koncové světlo s čirým kabátkem a dvěma růžky, které je vyzbrojeno LED diodami. Sedlo řidiče i spolujezdce je potaženo příjemným protiskluzným materiálem a jejich hranatý profil koresponduje s designem motocyklu. Nepřehlédnutelná je určitě oválná koncovka výfuku, která má jednoduchý tvar a její standardní rozměry jsou více než uspokojivé.

Motor

Od samého základu byla vyrobena zcela nová pohonná jednotka, jejíž konstrukcí je řadový, kapalinou chlazený čtyřválec o objemu 999 kubických centimetrů. Válce mají poměrně velké vrtání a nízký zdvih pístu (80 x 49,7mm), což je dobrý základ pro maximální výkon ve vysokých otáčkách potřebný na rovinkách závodní tratě. Samotný výkon tohoto motoru je úctyhodný, protože hodnota 193 koňských sil v 13 tisících obrátek stanovuje nový standard v segmentu supersportovních motocyklů. Točivý moment nemá až tak zázračnou hodnotu, ale ani tak nezůstává hluboko za konkurencí a 112 Nm při 9750 ot./min je toho důkazem. Celkový výkon, kvalita spalování a konečná spotřeba závisí do značně míry na hlavě válců a řízení ventilů.
Vačkový rozvod se čtyřmi titanovými ventily na válec, poháněný ozubeným řetězem má dvě vačkové hřídele umístěné v hlavě motoru, které byly vyrobeny s cílem dosáhnout největší tuhosti s ohledem na redukci hmotnosti. Nízká a plochá konstrukce spalovacího prostoru zajišťuje vysokou úroveň geometrické komprese, což potvrzuje kompresní poměr s hodnotou 13:1, která opět posouvá motor na špici této kategorie. Při projektování motoru byl mimo jiné hlavním cílem minimalizovat hmotnost samotného agregátu a s konečnou platností se může továrna BMW pochlubit s nejlehčím čtyřválcovým motorem o objemu 1000ccm ve své třídě, který váží 59,8kg. Osa válců je nakloněna směrem dopředu o 32° a zajišťuje tak optimální rozložení těžiště s ohledem na zpětnou vazbu předního kola, která je u supersportovních motocyklů velmi důležitým faktorem.
Hnací agregát je opatřen kompaktní a lehkou šestistupňovou převodovkou. Nechybí ani antihoppingová spojka v olejové lázni čítající 10 třecích lamel. Nesmírně produktivním je řadicí asistent, který umožňuje jezdci řadit jednotlivé převodové stupně směrem nahoru bez ubrání plynu a použití třecí spojky. Během řazení dojde k uzavření přívodu paliva a proces zapalování je na několik milisekund přerušen. Motor tak zůstává víceméně neustále v tahu, což se projeví klidnější jízdou především v zatáčkách.
Jak už jsem výše naznačil, jezdec si může vybrat jednu ze čtyř nabízených charakteristik motoru. Jedná se o režim Rain, Sport, Race a Slick. Jak již z názvu vyplívá režim Rain je určen především na jízdu za mokrých podmínek nebo za snížené přilnavosti. Pokud zvolíte tento režim, automaticky se maximální výkon sníží na 150 k a je aktivována měkčí a jemnější křivka průběhu motoru. O stupínek agresivnější je mód Sport, ten již využívá všech 193 koní a reakce na otočení plynové rukojeti je spontánnější a rychlejší. Poslední dva režimy Race a Slick, jsou nastaveny pro jízdu na závodním okruhu. Režim Race by si měl nejlépe rozumět s pneumatiky se vzorkem, jež jsou určeny pro závodní účely. Odezva motoru je dynamičtější ve všech rychlostech. Zvolením režimu Slick aktivujete nejagresivnější chod motoru pro závodní styl jízdy. Hlavní roli ve výše uvedených režimech hraje různě nastavený systém DTC.
Dle mého názoru se jedná o povedený bezpečnostní systém neboli kontrolu při nadměrné akceleraci, který určitě každý ocení. Pro aktivaci jednotlivých módů je zapotřebí zmáčknout tlačítko MODE na pravém řidítku, čím na displeji aktivujete výběr čtyř možných režimů. Mačkáním navolíte ten správný mód a potvrdíte zmačknutím spojkové páčky při zavřeném plynu. Tento proces lze pochopitelně provádět i během jízdy a jde to velmi lehce. Vybraný režim zůstane uložen v paměti, takže při restartu motocyklu nemusíte znovu a znovu ladit požadovaný mód.
Výfuková soustava byla vyvinuta též za účelem dosažení maximálního výkonu. Inženýři zvolili polohu koncovky výfuku na pravé straně, které předchází objemný tlumič výfuku se třemi komorami a potrubí s formací 4-2-1. Pro dynamičtější průběh výkonu a žádoucí optimální křivky točivého momentu přichází BMW s dvojicí přívěr spojující vnitřní a vnější výfukové potrubí v bezprostřední blízkosti výfukových otvorů.

Podvozek

Hliníkový rám společně s motorem tvoří samonosný prvek. Rám je svařovaný ze čtyř hliníkových odlitků s ohledem na co nejužší konstrukci a dostatečně velkým prostorem pro airbox. Podsedlový rám je též svařovaný s hliníkových profilů a je přišroubován k nosnému rámu. Zadní dvojitá kyvná vidlice patří k těm nejdelším mezi produkčními motocykly, když délka ramena měří 593 mm (od čepu spojující kyvnou vidlici s rámem k osičce zadního kola, pozn.autora). Tato pozitivní skutečnost podporuje čitelnější reakci zadního kola při akceleraci.
Standardem je i plně stavitelné odpružení přední i zadní části motocyklu. Zadní centrální tlumič disponuje ovládacími prvky jak pro předpětí pružiny, útlumu při eliminaci nerovností, tak útlum stlačení tlumiče neboli komprese. Přední USD vidlice o průměru 46mm se dají taktéž plně přizpůsobit požadavkům řidiče. Jak je známo, továrna BMW má obecný smysl pro detail a tak pokud bude potřeba během výletu či tréninku na závodním dromu přizpůsobit podvozek Vašim potřebám, stačí vysunout klíček k tomu určený ze zapalování a jeho koncem jednoduše pootočit nastavení. Tento „quick-setup“ se samozřejmě týká pouze útlumu a komprese, na změnu předpětí pružin musíte mít už opravdové nářadí. Ovšem co je velmi příjemné, je přístup k těmto ovladačům, tak i jejich logické číselné označení.
Brzdové ústrojí, které tvoří radiální čtyřpístkové třmeny vpředu a plovoucí jednopístek v zadní části, je doplněno o Race ABS. Další prvek, jak udělat motocykl bezpečnějším, je řízen čtyřmi senzory tlaku pro precizní ovládání a dávkování. Tento systém byl vyvinut s ohledem na extrémní zacházení na závodní trati a společně se změnou vlastnosti chování motoru se mění i jeho intenzita. Extra tuhá a velmi lehká hliníková kola na sebe upozorní příjemným profilem loukotí. Obuty jsou pneumatiky Metzeler o standardních rozměrech této kategorie, tedy 120/70 R17 vpředu a 190/55 R17 vzadu.

Informace o redaktorovi

Tomáš Mikšovský (Odebírat články autora) - Výška testovacího jezdce: 174 cm
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (29x):
Motokatalog.cz



TOPlist