globalmoto_duben_nolan




Yamaha V-Max 2009 + video

...pět...čtyři...tři.. .dva...jedna...V-MAX ! Odpočítávání skončilo a kultovní model je oficiálně opět na scéně. A podle prvních snímků i technických údajů věrně navazuje na svého předchůdce a opět nabízí brutální výkon a masivní design v kategorii těžké váhy. Takže se pojďme podívat na znovuzrození stroje, který byl v minulosti svými fanoušky tolik opěvován pro svoji chapáckou sílu a požitek z jízdy a současně odpůrci označován za nebezpečnou zbraň a překoňovanou bestii.

Kapitoly článku

Prvního V-Maxe představila Yamaha již v roce 1985 a v souladu s tehdejší poptávkou po co největším objemu uvedla na trh čtyřválec do V o objemu 1198 ccm s tehdy nevídaným výkonem 140 koní. Tento radikální bajk se okamžitě stal legendou a získal mnoho uctívačů, během dvaceti let se jej prodalo na 100 000 kusů. Byl pověstný především strhujícími dojmy z jízdy na překoňované bestii, u které možnosti motoru převyšovaly schopnosti brzd a rámu.
Yamaze se na původní koncept podařilo citlivě navázat a zachovat charakteristickou siluetu s mohutnými náfuky po stranách nádrže a obrovskými výfuky do stran. Přitom však do nového stroje vložila to nejlepší, co měla ve vývojových dílnách k dispozici. Namátkou třeba technologie řízení motoru YCC-I a YCC-T s výsledným výkonem 200 koní a krouťákem 167 Nm. Tyto parametry ovšem na druhé straně podpořila mohutným hliníkovým rámem a radiálními šestipístkovými předními brzdami, takže noví majitelé se nemusí bát špatné ovladatelnosti.
Véčkový čtyřválec o objemu 1 679 ccm V4 DOHC s úhlem válců 65 stupňů (předchozí model 70 stupňů) má jediný cíl - nabídnout totální zážitek z akcelerace! Vačky sání jsou ovládány řetězem, vačky pomocí ozubených kol. Vrtání a zdvih 90,0 x 66,0 mm (ve srovnání s 76,0 x 66,0 mm u předchozího modelu) a kompresní poměr 11,3:1 dává výsledných 147,2 kW, to jest 200 koní při 9000 ot/min, a masivní krouťák 166,8 Nm při 6500 ot/min. Nový VMAX využívá a elektronický plyn YCC-T, samozřejmě spolu se vstřikováním. Dále pak řízenou délku sání YCC-I, které vlastně navazuje systém na otevírání sání u předchozího modelu. Maximální rychlost stroje je elektronicky omezena na 220 km/h, což mu přesto umožňuje účastnit se dragsterových závodů na čtvrt míle.
Tyto parametry mají oporu v novém hliníkovém rámu, který se zároveň vyznačuje nízkou hmotností. Když už jsme u hmotnosti, Nový V-Max bude s plnou nádrží a náplněmi vážit 310 kg. Abyste takovou masu dokázali zkrotit před zatáčkou, bude k dispozici vyspělý systém ABS. O přenos výkonu na zadní kolo se postará moderní kardan, na zadním kole bude pěkně macatá pneumatika 200/50-R18, vepředu pak 120/70-R18. Centralizaci hmoty podporuje také umístění patnáctilitrové nádrže pod sedlem. Trochu mě překvapilo, že vepředu nevidím obrácené vidle, ale asi pro takto koncipovaný motocykl mají i konvenční vidle svá pozitiva, snahou o úspory to v tomto případě určitě nebude.
Komu nový V-Max již od pohledu učaroval, bude si jej moci online rezervovat. Tento model totiž bude vyráběn přímo v Japonsku v limitovaných ročních sériích a odtud dodáván do celého světa. Yamaha Motor Europe očekává velký zájem kupujících, proto bude na adrese www.new-VMAX.com zprovozněn online rezervační systém na principu "kdo dřív přijde, ten dřív mele". Takže vyznavači akcelerace mohou zajásat, protože legenda se opravdu vrací!


Oficiální video



Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)
TZ - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):
Motokatalog.cz



TOPlist