globalmoto_duben_nolan




Yamaha připravuje MT-07 Tenere

Souběžně s očekávanou novinkou MT-07 Tracer, která byla spatřena při testování na začátku loňského léta, Yamaha pracuje na vývoji dalšího modelu se stejným základem. Tentokrát na špionážním snímku můžeme vidět prototyp nového cestovního endura, který bude pravděpodobně představen pod populárním názvem Tenere.

Důvod, proč Yamaha nejpíš bude brzy potřebovat náhradu za XT660Z Ténéré, se jmenuje EURO 4. Zároveň se nabízí celkem jednoduché řešení; řadový dvouválec o objemu 689 ccm s výkonem 75 koní je pro cestovní enduro střední kubatury jako dělaný. Z hlediska cestovního komfortu (rozuměj vibrací) dokonce vhodnější než vysokozdvihový jednoválec, a jízda v lehkém terénu na čtvrt plynu mu také nebude činit potíže. Zkušenosti s MT-07 nám říkají, že tenhle agregát se fakt povedl, a dobře to vědí i u  Yamahy - viz moderní retro bike XSR700 nebo připravovaný "malý" Tracer.

Na fotce testovacího prototypu je vidět, že dvouválec našel další uplatnění ve skutečném cestovním enduru s velkým předním kolem, vyplétanými ráfky a vysokými zdvihy odpružení. Terénní ambice dokládá i hliníkový kryt pod motorem. Přestože od prototypu k finální podobě povede ještě kus cesty, a zatím nevíme jak moc se motor bude přizpůsobovat tomuto způsobu použití, vypadá to na hodně zajímavou kombinaci.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (19x):



TOPlist