globalmoto_duben_nolan




Yamaha NMAX: našla Honda PCX vyzyvatele?

Lidé od Yamahy, zodpovědní za řadu skútrů s příponou MAX v názvu, mají nejspíš absolutně volné ruce a pořádný kus fantazie k tomu. Na tento měsíc totiž naplánovali představení dalšího modelu, který se v nabídce objeví vedle populárních skútrů TMAX a XMAX. Novinka se začne prodávat nejprve na asijských trzích - počínaje Indonésií, ale v blízké budoucnosti se má objevit také v Evropě.

Nový NMAX, který se bude vyrábět v továrně PT Yamaha Indonesia Motor Manufacturing, má být podle zdrojů z firmy poměrně zásadním modelem. Vedení si od něj slibuje posílení tržní pozice a podporu ke splnění střednědobého obchodního plánu. Do Evropy by se měl NMAX dostat ještě tento rok.
V řadě detailů je víc než patrná designová návaznost na další modely řady -MAX, ale zároveň se nabízí domněnka,  že Yamaha postavila přímou konkurenci bestseleru Honda PCX. 
Jako pohonná jednotka nového skútru poslouží kapalinou chlazený jednoválec o objemu 155 ccm, který využívá moderní technologie označované souhrně jako BLUE CORE. Jelikož jde o přibližovadlo pro široké masy, cílem bylo dosáhnout co nejlepší účinnosti motoru - tedy co nejmenší vnitřní tření, co nejnižší spotřebu paliva a minimální nároky na údržbu. Za zmínku stojí hlavně systém proměnlivého časování ventilů VVA, který má dodat skútru sportovní charakter v městském a příměstském provozu. Převodovka je samozřejmě automatická s variátorem, a dá se předpokládat, že na evropské trhy Yamaha přijde také s motorem o objemu 125 ccm.
Fungl nový rám svou tuhostí a lehkostí podpořit sportovního ducha skútru, stejně jako třináctipalcové ráfky. ABS bude součástí standardní výbavy, což podle Yamahy zároveň znamená, že půjde vůbec o první asijský skútr s tímto bezpečnostním systémem.
Cena pro Evropu zatím nebyla stanovena, ale přepočet z indonéských rupií zní velice lákavě: 1 900 EUR. Na bližší informacd, parametry a víc obrázků si však musíme ještě počkat.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (9x):
Motokatalog.cz



TOPlist