husqvarna_svartpilen_801_2




Yamaha Motoroid: Motorka, kterou jen tak nepoložíte

Slovem chytrý se dnes označuje stále více přístrojů - telefony, náramky, automobily a spoustu dalšího. Není tedy překvapením, že se umělá inteligence začíná objevovat i u motocyklů. Dalším zajímavým konceptem je Yamaha Motoroid, která se pohybuje i bez řidiče a jen tak ji nepoložíte.

Kapitoly článku

Umělá inteligence na dvou kolech

Yamaha u svého konceptu Motoroid vyzdvihuje především umělou inteligenci, která běžný motocykl staví na novou úroveň. Podivuhodný koncept je vybaven rozpoznáváním obličeje a gest. Díky tomu motocykl pozná svého majitele, který jej pohybem ruky může přivolat.

S tím souvisí i druhá důležitá vlastnost - Yamaha Motoroid je vybavena speciálním vyvažovacím systémem, který jí umožňuje nejen autonomní řízení. AMCES, jak speciální technologii Yamaha nazývá, dokáže motocykl dokonce zvednout ze stojánku a zajistí, aby se stroj nepřevrhl na místě nebo za jízdy.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Vyvažuje vlastními bateriemi

Jak vlastně systém vyvažování funguje? Vcelku jednoduše. Tedy na první pohled. Asi nikoho nepřekvapí, že futuristický koncept nepočítá se spalovacím motorem, ale pohonem na elektrickou energii. Ten je umístěn přímo v náboji zadního kola. To s sebou v současné době nese i nutnost baterií. A právě baterie, které jsou umístěny pod středem motocyklu, svou rotací stroj vyrovnávají. Rotuje dokonce i zadní vidlice s kolem. To vše v reálném čase za podpory důmyslné elektroniky a řídící jednotky.

Koncept, který může posunout i naše motocykly

Pro zajištění lepšího citu jezdce s motocyklem je Motoroid vybaven haptickou odezvou. V praxi to znamená, že se zadní část opírá o pas a hrudník řidiče. To by mělo zajistit lepší pocit a ovladatelnost samotného stroje. Škoda, že Yamaha zatím nedemonstrovala a nepřiblížila více chování motocyklu ve vyšších rychlostech, což by nás jistě moc zajímalo. Nebo zatím není o co stát? Yamaha zatím jen prozradila hmotnost 213 kg a rozměry, které činí 2 060 x 600 x 1 090 mm (délka x šířka x výška).

Tak či tak se nejspíše nestane, že by se podobný koncept a konstrukce motocyklu stala mezi našimi stroji standardní. Tedy alespoň v příštích letech. I tak ale Yamaha Motoroid obsahuje spoustu zajímavých technologií, které mohou posunout rovněž stávající motocykly.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Informace o redaktorovi

Honza Dolejš - (Odebírat články autora)

Líbí se vám koncept Yamaha Motoroid?

Yamaha ukázala koncept Motoroid - elektromotorku s vlastním vyvažováním a autonomním řízením. Líbí se vám?

  1. Hlasováno: 113x
  2. Hlasováno: 65x

Hlasování

Dotazník se zobrazí pouze přihlášeným uživatelům. Nejste bohužel přihlášení, tuto akci můžete provést v pravém horním rohu nebo se nově registrovat.

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 1.5 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Marian16 přispěl 1 Kč
Bert11 přispěl 1 Kč
Petřičák přispěl -0.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):



TOPlist