husqvarna_svartpilen_801_2




Yamaha vyjíždí s novým scramblerem SCR950. Zatím jen pro USA

Trend takzvaných scramblerů elektrizuje celý svět motorek. Módní vlna začala u přestaveb a malosériovek, ovšem odtud se rychle dostala i do světa velkých jmen. Po individualistickém Scrambleru od Ducati vyjíždí Yamaha se svou již druhou motorkou.

Kapitoly článku

Na rozdíl od uličnicky vyhlížejícího modelu XSR je nový retro stroj pojat o něco tradičněji a usedleji. Vždyť jeho základ koneckonců tkví v modelu Bolt (u nás se prodává jako XV 950), tedy v cruiseru klasického střihu. Z něj si SCR950 převzala motor a rám prakticky beze změn, ovšem doladila pozici jezdce a celkový střih.

Srdcem stroje je tedy tradiční vidlicový dvouválec s úhlem sevření válců 60 stupňů, který trůní v klasickém kolébkovém rámu. Stejný jako u Boltu je i výfuk, jehož dva svody ústí do velké, emisemi poněkud svázané koncovky. Malinko nepatřičně působí na scrambleru finální převod řešený řemenem. Bohužel zde je vidět unifikace s jiným modelem a snižování výrobních nákladů.

SCR950 zachovává také malou nádrž a vyplétaná kola, ovšem zde již podobnosti s Boltem končí. Řídítka mají zcela jiný tvar, který umožňuje uvolněnější pozici při jízdě a pozadí spočívá na plochém, rovném sedlu. Jiné jsou také blatníky, držák SPZ, zadní světlomety či číselné tabulky na stranách.

Jak je vidět na promo obrázcích od Yamahy, kde motorku sedlají mastňáci v džínách a flanelových košilích, je nové SCR950 hlavně o životním stylu. Lze se tedy úspěšně domnívat, že do budoucna Yamaha nabídne ještě víc barev, nějaké ty doplňky a také příslušenství v podobě oblečení a dalších drobností.

Nyní však vyvstává velká otázka, jestli se nového SCR950 dočkáme i u nás. V USA je nový scrambler dostupný již od července a to za cenu 8 699 dolarů (207 tisíc korun). Zda si však stroj najde cestu na starý kontinent, a kolik bude případně stát, na to si musíme ještě počkat.

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):



TOPlist