husqvarna_svartpilen_801_2




S vodkou v nádrži za rychlostním rekordem

Na bonnevillských solných pláních se každoročně setkává parta závodníků, rekordmanů, nadšenců a v jistém slova smyslu i bláznů. Letos se mezi ně připojil s jednoduchým plánem Ryan Montgomery - být nejrychlejším mužem na motorce poháněné vodkou. A to se mu také povedlo.

Kapitoly článku

K tomu, abyste dostali podobný nápad, potřebujete dvě věci. Motorku a alkohol. Hodně alkoholu. A toho má Ryan vážně dostatek. Ne snad z důvodu, že by měl problém s jeho nadměrnou konzumací, ale protože je vlastníkem palírny v americké Montaně. V jejich výrobním portfoliu najdete whisky, vodku nebo třeba gin. Odpad, který při pálení oblíbených nápojů vzniká, v palírně běžně vyhazovali. Na výrobu kvalitní pálenky už totiž není vhodný, ale dá se z něj stále dostat čistý a skvěle hořlavý etanol, a tak loni v zimě Ryan dostal nápad...

K jeho realizaci posloužila stařičká nepojízdná Yamaha XS 650 z roku 1980, kterou měl Montgomery jako milovník motocyklů doma. Svými radami přispěl také lokální bonnevillský expert Neil „Mort“ Olson, a tak přes jaro vznikl rychlostní speciál na vodku. Jestli se ptáte, co za všechny úpravy musel Ryan, který v životě žádnou motorku nepostavil a ani na žádné nezávodil, na motorce udělat, tak je to překvapivě jen přetryskování karburátorů kvůli spalování etanolu. S pomocí kamarádů a drobných sponzorů dostala Yamaha slušivou kapotáž, fešný lak a na závěr jméno „Sudden Wisdom“. V doslovném překladu náhlá moudrost, která vás určitě může potkat při konzumaci Montgommeryho stejnojmenné whisky.

Montgomeryho cílem bylo dosažení 98 mil za hodinu (157,716 Km/h) v kategorii lehce upravených strojů do 750 ccm s datem výroby 1980 a starší. Ještě než se postavil na start, uvedl člen týmu Tad Hilton: „Motorka postavená začátečníkem, řízená amatérem, kterou pohání k co nejvyšší rychlosti experimentální palivo – co by se asi tak mohlo stát spatného?“. Nakonec se nestalo nic jiného, než že Montgomery dosáhl rychlosti 182 km/h, překonal dosvadní rekord a svůj předem vytyčený cíl. Gratulujeme a věříme, že celý tým tenhle úspěch patřičně zapil.

Informace o redaktorovi

Honza Zajíček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 15 Kč od 5 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 3 Kč
zmulin přispěl 3 Kč
Ritchy přispěl 3 Kč
chrochtato přispěl 3 Kč
ff_macek přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):
Motokatalog.cz



TOPlist